Kuntaverovertailu paljastaa – Mikkeli on maakuntakeskusten kirein verottaja, keveimmin verottaa Helsinki

Kauniaisissa vertailun esimerkkipuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja noin 4 900 euroa vähemmän kuin Halsualla.

Kauniaisissa vertailun esimerkkipuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja noin 4 900 euroa vähemmän kuin Halsualla. (Kuva Fotolia)

Palkansaajapuolisot maksavat Mikkelissä yli 2 900 euroa enemmän kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa kuin Helsingissä.

KUNTAVEROT Mikkeli nousee maakuntakeskusten kireimmäksi verottajaksi Veronmaksajien kuntaverovertailussa vuonna 2020. Mikkeli kiristi kunnallista tuloveroprosenttiaan peräti 1,50 prosenttiyksikköä vuodelle 2020.

Ilman veroprosentin nostoa keskituloisten palkansaajapuolisoiden verotaakka olisi tänä vuonna 1 020 euroa pienempi. Mikkelin jälkeen seuraavaksi kirein verotus maakuntakeskuksista on Kokkolassa ja Rovaniemellä. Keveimmin verottavaa Helsinkiä seuraavat puolestaan Turku ja Jyväskylä.

Vertailun laskelmissa palkansaajapuolisot maksavat Mikkelissä yli 2 900 euroa enemmän kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa kuin Helsingissä.

– Tuloveroprosenttiaan nostaneiden kuntien joukossa oli tänä vuonna myös useita suuria maakuntakeskuksia, kuten Tampere, Kuopio ja Vaasa. Kunnallisveroprosentit nousivat tänä vuonna kunnissa, joissa asuu yhteensä yli miljoona suomalaista, Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen toteaa.

Palkansaajapuolisoiden kuntaverot maakuntakeskuksissa.
Palkansaajapuolisoiden kuntaverot maakuntakeskuksissa. (Kaavio Veronmaksajat)

Suurin kunnallinen tuloveroprosentti on tänä vuonna Halsualla – 23,50 – ja se on yhden prosenttiyksikön suurempi kuin korkein kunnallinen tuloveroprosentti viime vuonna. Alinta tuloveroprosenttia soveltaa jälleen Kauniainen, luku on 17,00.

– Kauniaisissa vertailun esimerkkipuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja noin 21 908 euroa, joka on noin 4 900 euroa vähemmän kuin Halsualla, Kalluinen kertoo.

Halsuassa ja Mikkelissä veroprosentit nousivat 1,50 prosenttiyksikköä vuodelle 2020. Sotkamossa tuloveroprosentti keveni saman verran. Muutokset vaikuttavat esimerkkipuolisoiden tuloihin 1 020 eurolla.

Muita ankaria verottajakuntia ovat muun muassa Kyyjärvi, Veteli ja Savonlinna. Keveimpiin verottajiin kuuluvat vastaavasti Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Vantaa. Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Etelä-Savossa.

Veronmaksajien selvityksessä vertaillaan kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen laati Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen. Kuntien verot 2020 -selvitys esimerkkilaskelmineen sekä lista lievimmin ja ankarimmin verottavista kunnista ovat luettavissa Veronmaksajien verkkosivuilla veronmaksajat.fi

Lue myös: Kansainvälinen palkkaverovertailu paljastaa – verotus iskee Suomessa ankarasti palkansaajan lisäansioihin

Kommentoi Facebookissa