Kuolemantuomiot ja teloitukset vähenivät maailmassa – vain yksi Euroopan maa langetti tuomioita

Huumeisiin liittyvien rikosten vuoksi kuolemantuomioita langetettiin tai ihmisiä teloitettiin 15 maassa.

Huumeisiin liittyvien rikosten vuoksi kuolemantuomioita langetettiin tai ihmisiä teloitettiin 15 maassa. (Kuva Fotolia)

Amnesty Internationalin raportin mukaan yli 20 000 ihmistä on tällä hetkellä tuomittuna kuolemaan.

KUOLEMANTUOMIO Kahden ennätysvuoden jälkeen niin teloitukset kuin kuolemantuomiot vähenivät vuonna 2017. Amnesty Internationalin tänään julkaistun raportin mukaan teloitusten määrä on vähentynyt etenkin Lähi-Idässä ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.

Raportin mukaan viime vuonna teloitettiin ainakin 993 ihmistä 23 eri maassa. Luku on neljä prosenttia pienempi kuin vuonna 2016 ja jopa 35 prosenttia pienempi kuin vuonna 2015, jolloin teloitusten määrä oli korkeimmillaan sitten vuoden 1989. Vuonna 2017 langetettiin ainakin 2591 kuolemantuomiota yhteensä 53 maassa, kun edellisvuonna tuomioita langetettiin 3117.

Luvut eivät sisällä tilastoja Kiinasta, sillä kuolemanrangaistukset luokitellaan maassa valtionsalaisuudeksi. Kiinassa on Amnestyn arvion mukaan annettu ja pantu täytäntöön tuhansia kuolemantuomioita.

Vuonna 2017 kuolemanrangaistus oli kokonaan poistettu 106 maassa. Suhteellisesti teloitusten määrä on vähentynyt eniten Valko-Venäjällä, Egyptissä, Iranissa, Pakistanissa ja Saudi-Arabiassa. Valko-Venäjä on ainoa Euroopan maa, jossa kuolemantuomioita langetettiin vuonna 2017.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa teloitusten määrä on vähentynyt huomattavasti verrattuna aikaisempien vuosien korkeisiin lukuihin. Monissa alueen maissa on tekeillä lakimuutoksia, jotka vahvistavat meneillään olevaa kehitystä.

Vuonna 2016 Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa teloitettiin viidessä maassa, kun taas vuonna 2017 ainoastaan Etelä-Sudanissa ja Somaliassa. Guineasta tuli vuonna 2017 kahdeskymmenes Afrikan maa, jossa kuolemanrangaistus poistettiin kokonaan. Myös Gambiassa allekirjoitettiin kansainvälinen kuolemanrangaistusten kieltävä sopimus.

Teloitukset maapallon eri maissa vuonna 2017.
Teloitukset maapallon eri maissa vuonna 2017. (Kaavio Amnesty International)

Teloitusten ja kuolemanrangaistusten vähenemisestä huolimatta Amnestyn mukaan monet maat rikkovat edelleen kansainvälisiä kuolemanrangaistuksia koskevia sopimuksia.

– Kuolemanrangaistus on väkivaltaisen kulttuurin tuote, ei ratkaisu väkivaltaan, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty.

– Vaikka kuolemanrangaistuksen poistamiseksi on tehty harppauksia, on maailmassa edelleen johtajia, jotka turvautuvat kuolemanrangaistukseen pikaratkaisuna sen sijaan, että puuttuisivat ongelman ytimeen inhimillisellä, tehokkaalla ja tietoon perustuvalla politiikalla.

Kiinassa teloitetaan enemmän kuin missään muualla, arviolta tuhansia ihmisiä vuodessa. Irakissa ainakin 125 teloitusta pantiin täytäntöön vuonna 2017. Osa kuolemanrangaistuksista langetettiin kidutuksen seurauksena tehdyn tunnustuksen tuloksena. Vastaavaa tapahtui myös Bahrainissa, Kiinassa, Iranissa ja Saudi-Arabiassa.

Iranissa ainakin viisi ihmistä teloitettiin alaikäisenä tehtyjen rikosten takia, ja ainakin 80 ihmistä on tuomittu kuolemaan alaikäisenä tehdyistä rikoksista.

Huumeisiin liittyvien rikosten vuoksi kuolemantuomioita langetettiin tai ihmisiä teloitettiin 15 maassa. Suurin osa huumerikoksiin liittyvistä teloituksista tehtiin Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa sekä Kiinassa ja Singaporessa. Iran ja Malesia ovat ryhtyneet lakimuutoksiin, jotka kieltäisivät kuolemanrangaistukset huumerikoksissa.

Ainakin 21 919 ihmistä on tällä hetkellä tuomittuna kuolemaan. Vuonna 2017 tapahtuneiden hyvien muutosten todellinen vaikutus näkyy vasta tulevien kuukausien ja vuosien aikana.

Kommentoi Facebookissa