Kyläkaupat heräävät kesään – ne ovat matkailijoiden keitaita ja elämänmenon näyttämöitä

– Kesällä kyläkauppa on kuin värikäs näytelmä, paitsi että tämä on aito! iloitsee Irina Hoyer-Viitala. (Kuva SYO)

Kyläkauppiaat odottavat vilkasta sesonkia, kun asukkaat ja mökkiläiset tapaavat tuttujaan.

KYLÄKAUPAT Suomalaiset kyläkaupat ovat matkojen, retkien ja piipahdusten kohteina lähes vertaansa vailla. Kyläkauppiaat kattavat tarjolle kesäiset juoma- ja jäätelösuosikit ja grilliherkut, paikalliset erikoisuudet sekä lomailijan ja kesäasukkaan tarvekalut – ja tarjoavat usein tuoreen kahvikupposen, seuraa ja tilaa hengähtää.

Kyläkauppiaat Porvoon Emäsalossa, Rovaniemen Lohinivassa ja Siipyyssä Kristiinankaupungissa odottavat vilkasta kesää. Porvoon saaristossa sijaitsevan Emäsalon kyläpuodin kauppias Irina Hoyer-Viitala ja kauppiaan oikea käsi Victoria Wahrman odottavat malttamattomina kyläkaupan vilkkainta sesonkia, satavuotias vanha kyläkoulu herää kesään toden teolla kesäkuussa.

– Kesällä kyläkauppa on kuin värikäs näytelmä, paitsi että tämä on aito! Asukkaat ja mökkiläiset tapaavat tuttujaan. Kielten kirjo on upea show, kun erityisesti loppukesästä turistit eri puolilta maailmaa saapuvat, Hoyer-Viitala hymyilee.

Kesään valmistautuminen alkaa kyläkauppiaiden vuoden kierrossa talvella. Kauppiaat pohtivat läpi talven, mitä uutta kyläkauppa voi tarjota palvellakseen asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla.

– Moni tekee töitä mökillä kesän mittaan, joten mökkeily ei enää rajoitu pelkästään kesälomien aikaan ja viikonloppuihin, Tiina Iivari sanoo. (Kuva SYO)

Tuoteuutuuksista pihapeleihin

Emäsalon kyläpuodin asiakkaat kiittävät toimivia lähipalveluja, sillä esimerkiksi apteekkipalvelut, Alkon noutopiste ja kirjastoauto helpottavat asiointia. Joku nostaa käteistä, toinen nauttii kupin kahvia kera pannukakun. Kesämökkiläisille pidetään paketteja siihen saakka, kun he pääsevät paikalle niitä hakemaan.

Hoyer-Viitala pitää valikoimissa esimerkiksi kruunupyyläistä onnellisen porsaan kinkkua ja aitoa, itkevää mustaleimajuustoa, jota ei juuri muualta saa. Tulevana kesänä asiakkaita hellitään Kolmen Kaverin Jäätelöillä sekä Hotelli Poukaman kanssa yhteistyössä toteutetulla Emäsalo-oluella.

– Kyläkaupan rooli on kuitenkin niin paljon muutakin kuin palveluita. Kaikki ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat, kaikki voivat täällä tulla nähdyiksi ja kuulluiksi. Tällainen kohtaamisten paikka on todella tärkeä ja ihanan vapauttava kokemus kaikille, Hoyer-Viitala sanoo.

Lohinivan kyläkaupan alueella Rovaniemen ja Kittilän puolimatkassa väkimäärä tuplaantuu tai jopa kolminkertaistuu kesäkuukausien aikana. Lohinivan kyläkaupan kauppiaan Tiina Iivarin vilkkain kesä pyörähtää käyntiin kesäkuussa.

– Moni tekee töitä mökillä kesän mittaan, joten mökkeily ei enää rajoitu pelkästään kesälomien aikaan ja viikonloppuihin, Iivari sanoo.

Iivari alkaa valmistautua kesäsesonkiin varhain talvella. Kevään pilkkitoukat vaihtuvat sujuvasti vapun tuotteisiin ja kesämökin siivouksessa tarvittaviin välineisiin. Kesän grilli- ja juomauutuudet sekä kesän ikisuosikit tikkataulut hän pyrkii saamaan hyllyyn jo ennen kuin niitä ehtii kukaan kaivata.

– Kun paikalliset tietävät ajoissa, että täältä meiltä löytyvät varmasti kaikki kesän uutuustuotteet, kauppamatkat suuntautuvat meille. Pyöräilijöille, karavaanareille ja muille kesämatkailijoille suunnatut palvelut ja kesän tikkakisa houkuttelevat pysähtymään, Iivari kertoo.

Yli satavuotias rakennus antaa kauniit puitteet Siipyyn kyläkaupalle. (Kuva SYO)

Vanhanajan tunnelmaa

Suomen toiseksi korkeimman majakan Yttergrundin majakkatuotteet ja vanhan kyläkaupan tunnelma ihastuttavat puolestaan Siipyyn kyläkaupassa Kristiinankaupungissa

Siipyyn kyläkaupan kesän tekevät erityisesti vapaa-ajan asukkaat ja E8-tieltä poikkeavat, kauniin rantatien valitsevat ulkomaiset ja kotimaiset motoristit, pyöräilijät ja karavaanarit. Myös läheisessä vierasvenesatamassa pysähtyvät veneilijät ja Kiilin kotiseutumuseon vieraat piipahtavat kaupassa ostoksilla tai kahvilassa.

– Moni kesävierailija ihastelee aitoa vanhanajan tunnelmaa kaupassa. Yli satavuotias rakennus antaa kauniit puitteet kaupalle, kertoo Tanja Sinervo, Siipyyn kyläkaupan kauppias.

Kyläkauppoja tukemassa on Suomen Yrittäjäopiston hanke Kyläkauppa 2.0, jonka tavoitteena on valmentaa, aktivoida, innostaa ja luoda mahdollisuuksia kestävän liiketoiminnan kehittämiseen kyläkaupoissa valtakunnallisesti. Hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Hämeen Ely-keskus.

Lue myös: Karavaanarit valitsivat – Onnelan leirintäalue on Suomen paras

Kommentoi Facebookissa