Kyläkellukka, litulaukka ja hullukaali – pappilan kasvimaalla voi tulevaisuudessa ihailla 1700-luvun kasveja

Litulaukka on saanut nimensä siitä, että sen murskattujen lehtien tuoksu muistuttaa valkosipulia eli kynsilaukkaa.

Litulaukka on saanut nimensä siitä, että sen murskattujen lehtien tuoksu muistuttaa valkosipulia eli kynsilaukkaa. (Kuva Sannse)

Turun Maarian pappila saa kasvitieteen isän Pehr Kalmin huoneen ja 1700-luvun kasvimaan.

KASVITIEDE Ehkäpä tulevina vuosina Maarian pappilan kasvimaalla voidaan ihailla kyläkellukkaa, litulaukkaa ja hullukaalia – tai jotakin muuta niistä lukuisista 1700-luvun kasveista, joita Pehr Kalm kasvatti Turun Maariassa.

Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto on hyväksynyt Turun museokeskuksen museopuutarhuri Leena Halmin pyynnön saada perustaa Pehr Kalm -huone Maarian vanhaan pappilarakennukseen, joka on 1600-luvun lopulta. Vanha pappila sijaitsee nykyisen uudemman, vuonna 1791 valmistuneen pappilarakennuksen pihapiirissä.

Samalla kokouksessa annettiin lupa perustaa Pehr Kalm -kasvinäytemaa pappilan läheisyyteen. Siellä on tarkoitus esitellä Kalmin aikaisia kasveja. Kasvitieteen isän, Maarian kirkkoherrana toimineen Pehr Kalmin aikaan Maariassa puutarhassa kasvoi hedelmäpuita, maustekasveja ja kukkia.

Pehr Kalm vihittiin 1757 Piikkiön seurakunnan kirkkoherran virkaan, josta hän siirtyi 1763 Maarian seurakunnan kirkkoherraksi. Hän oli syntynyt 1716 ja kuoli vuonna 1779.

Kalm toimi Turun Akatemiassa taloustieteen professorina, oli Carl Linnén oppilas ja teki tutkimusmatkoja, joista tunnetuin oli vuosia kestänyt matka Amerikkaan. Maarian lisäksi Kalmilla oli puutarha Hirvensalossa ja yliopistollinen puutarha Piispankadun ja Aurajoen välissä.

Lue myös: Mannerheimin Omenaa etsittiin vuosikausia – marsalkan nimikkolaji on iso ja keltakuorinen

Kommentoi Facebookissa