Louhisaaren kartano avautuu kesäksi – Mannerheimin leikkimökki odottaa leikkijöitä

Louhisaaresta riittää ammennettavaa niin jalosukuisten kartanoelämästä ja 1600-luvun palatsiarkkitehtuurista kiinnostuneille kuin kasviharrastajille.

Louhisaaresta riittää ammennettavaa niin jalosukuisten kartanoelämästä ja 1600-luvun palatsiarkkitehtuurista kiinnostuneille kuin kasviharrastajille. (Kuva Kansallismuseo)

C. G. E. Mannerheimin syntymäkoti Louhisaari on harvinainen puutarha- ja kartanokohde.

MATKAILU Varsinais-Suomessa, Maskun Askaisissa sijaitseva Louhisaaren kartanolinna on avautunut yleisölle kesäkaudeksi.

Suomen kansallismuseon kohteisiin kuuluva Louhisaari on ainutlaatuinen yleisökohde, josta riittää ammennettavaa niin jalosukuisten kartanoelämästä ja 1600-luvun palatsiarkkitehtuurista kiinnostuneille kuin kasviharrastajille.

– Louhisaaressa ensimmäistä kertaa käyvät asiakkaat lumoutuvat paikan tunnelmasta ja monet uskolliset Louhisaaren ystävät vierailevat paikassa joka kesä, Louhisaaren intendentti Jouni Marjamäki kertoo.

Kohteena Louhisaari on harvinainen: sen laaja Askaisten kirkolle ulottuva kulttuurimaisema on säilynyt poikkeuksellisen hyvin. Louhisaaren 1600- ja 1700-luvun interiöörit muodostavat lumoavan taustan Kansallismuseon kokoelmien kiehtoville esineille.

Louhisaaressa perehdytään opastetuilla kierroksilla omistajasukujen, Flemingien ja Mannerheimien, ylhäisaateliston elämään. Kalmilainen puutarha puolestaan tutustuttaa 1700-luvun hyöty- ja koristekasveihin.

Suomen kansainvälisesti tunnetuimman tiedemiehen, Turun akatemian ensimmäisen talousopin professorin Pehr Kalmin oppien mukaan suunnitellussa hyötypuutarhassa yhdistyvät valistusajan ihanteet: kaikkien kasvien tulee olla hyötykasveja ja puutarhan symmetrisesti järjestyksessä.

Restauroitu Mannerheimin leikkimökki Kalmilaisessa puutarhassa on auki leikkijöille.
Restauroitu Mannerheimin leikkimökki Kalmilaisessa puutarhassa on auki leikkijöille. (Kuva Kansallismuseo)

Kävijäturvallisuuden vuoksi kalmilaiseen puutarhaan kuuluvat lääke- ja rohdoskasvit on erotettu omaksi myrkkykasvitarhakseen. Puutarhassa on lisäksi hedelmätarha, johon on istutettu historiallisia omena- ja päärynälajikkeita, joista osa on dokumentoidusti kasvanut paikalla Mannerheimin suvun aikana.

Louhisaaren kartanolinna tarjoaa tästä kesästä alkaen pienille museovieraille erityisen kokemuksen: marsalkka Mannerheimin leikkimökki avautuu restauroituna leikkijöille kalmilaisen puutarhan osana.

Louhisaaren päärakennuksen asuinkerroksiin pääsee tutustumaan vain oppaan kanssa. Yleisöopastuksia järjestetään suomeksi päivittäin tasatunnein. Louhisaari on avoinna elokuun loppuun, ryhmille syyskuun loppuun.

  • Tarkempia tietoja opastuksista, tapahtumista ja historiasta museon verkkosivuilta

Lue myös: Mannerheimin Omenaa etsittiin vuosikausia – marsalkan nimikkolaji on iso ja keltakuorinen

Kommentoi Facebookissa