Kymmeniä tuhansia simpukoita turvaan siltatöiden tieltä – Aurajoella tehtiin erikoinen pelastusoperaatio

Yhtä suurta siirtoa ei ole ennen tehty niin huonossa näkyvyydessä kuin Aurajoessa oli.

Yhtä suurta siirtoa ei ole ennen tehty niin huonossa näkyvyydessä kuin Aurajoessa oli. (Kuvituskuva Fotolia)

Sillan kohdalta löytyi vuollejokisimpukoita, pikkujärvisimpukoita, litteäjärvisimpukoita, sysisimpukoita ja soukkojokisimpukoita.

SIMPUKAT Kesällä 2020 käynnistyy Kauselassa Turun kehätien ja valtatien 10:n liittymän alueella Turun kehätien parantamisen toinen rakennusvaihe. Toisen vaiheen urakka sisältää kehätien Aurajoen siltojen uudistamisen. Ennen Aurajoen siltojen parannustöiden aloittamista siirretään Aurajoesta turvaan kymmeniä tuhansia simpukoita.

Väyläviraston kaikissa hankkeissa huomioidaan ympäristö- ja luontoarvot, ja kehätiehankkeessa on tehty ympäristö- ja luontoarviot ennen rakentamista. Ennen Aurajoen siltojen rakennustöitä Väyläviraston hankkeessa siirrettiin turvaan merkittävä määrä simpukoita, koska joessa elää uhanalaisia vuollejokisimpukoita.

Juttuvinkki: Tutkijat laittoivat jokihelmisimpukat lemmenlomalle – raakkuvanhukset kuntoutettiin viriileiksi

– Luontoarvojen ylläpitäminen ja vaaliminen infrarakennusprojekteissa on Väylävirastolle tärkeää, toteaa hankkeen projektipäällikkö Juha Sillanpää Väylävirastosta.

Ennakkosukelluksella selvitettiin Aurajoen kohdan simpukkalajeja kevään 2020 aikana, joita sillan kohdalta löytyi vuollejokisimpukan lisäksi pikkujärvisimpukoita, litteäjärvisimpukoita, sysisimpukoita ja soukkojokisimpukoita.

– Uhanalaiset vuollejokisimpukat siirrettiin Vääntelänkosken läheisyyteen ja muiden simpukkalajien yksilöt useaan paikkaan niiden suuren määrän vuoksi, hieman alkuperäisestä sijainnista alajuoksulle päin. Molemmissa tapauksissa puhutaan siis varsin lyhyistä etäisyyksistä, minkä verran simpukoita siirrettiin. Näin suurta siirtoa ei ole ennen tehty yhtä huonossa näkyvyydessä kuin mikä Aurajoessa nyt oli, toteaa hydrobiologi Rami Laaksonen.

Piirroskuva siirretyistä eri simpukkalajeista.
Piirroskuva siirretyistä eri simpukkalajeista. (Kuva Väylä)

Simpukoiden siirtotyöt alkoivat toukokuun viimeisellä viikolla ja ne jatkuivat aina viikolle 24 asti. Sukeltajina toimivat hydrobiologi Rami Laaksonen, iktyonomi Niclas Perander sekä pinta-avustajana toimi Katleena Puisto.

Hydrobiologi tutkii työkseen vesieliöitä, vesien eliöyhteisöjä ja niiden vuorovaikutuksia elinympäristönsä kanssa ja iktyonomi on kalatalousalan asiantuntija. Rami ja Niclas ovat molemmat käyneet tutkimussukeltajan koulutuksen.

– Jouduimme tekemään keruun vähän tavallisuudesta poikkeavalla tavalla simpukoiden suuren määrän ja sijainnin vuoksi matalassa rantavedessä. Viime viikon loppupuolella saimme rannat tyhjiksi ja pääsimme jatkamaan keruuta perinteisin menetelmin. Yhteensä keräsimme alueelta 708 vuollejokisimpukkaa ja kaikkien lajien simpukoita yhteensä lähes 28 000, sekä noin 3500 simpukan kuorta, jatkaa Laaksonen.

Lue myös: Nämäkin tuli laskettua – Lippajärvessä elää lähes 740 000 isojärvisimpukkaa

Kommentoi Facebookissa