Lääkekorvausmenot kasvavat taas – syöpälääkkeen yksittäinen aine voi tehdä miljoonien kustannukset

Merkittävimmin kasvoivat aiempien vuosien tapaan syöpälääkkeiden ja immunovasteen muuntajien sekä veritautien lääkkeiden korvausmenot.

Merkittävimmin kasvoivat aiempien vuosien tapaan syöpälääkkeiden ja immunovasteen muuntajien sekä veritautien lääkkeiden korvausmenot. (Kuva Fotolia)

Kokonaiskustannukset kasvavat, koska uusia ja kalliita lääkkeitä tulee jatkuvasti lisää.

TERVEYS Kela korvasi vuonna 2018 lääkkeitä yhteensä 1 460 miljoonalla eurolla noin kolmelle miljoonalle henkilölle. Vuonna 2017 lääkekorvausmenot pienenivät ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen lukuisien säästötoimien seurauksena. Nyt korvausmenot kuitenkin kasvoivat jälleen: edellisvuodesta 5,3 prosenttia eli 73 miljoonaa euroa.

Merkittävimmin kasvoivat aiempien vuosien tapaan syöpälääkkeiden ja immunovasteen muuntajien sekä veritautien lääkkeiden korvausmenot. Näissä ryhmissä on paljon uusia, kalliita lääkkeitä. Syöpälääkkeiden ja immunovasteen muuntajien korvaussumma kasvoi neljänneksellä, lähes 94 miljoonaa euroa. Myös korvausten saajien määrä kasvoi viisi prosenttia ja oli 146 000 henkilöä vuonna 2018.

– Syöpälääkkeissä yksittäinen lääkeaine saattaa kerryttää useiden miljoonien eurojen kustannukset, sanoo erikoistutkija Leena Saastamoinen Kelasta.

Eniten korvauksia maksettiin eturauhassyöpälääke entsalutamidista 31 miljoonaa euroa ja muun muassa veren ja luuytimen syöpiin käytettävästä lenalidomidista, 30 miljoonaa euroa. Entsalutamidin korvausmenot kasvoivat 16 miljoonalla eurolla ja lenalidomidin 6 miljoonalla eurolla.

Veritautien lääkkeiden korvaussumma 27 miljoonaa euroa kasvoi noin 20 prosenttia, vaikka käyttäjiä oli edellisvuoteen verrattuna vain neljä prosenttia enemmän.

– Korvausmenojen kasvu johtuu uusimpien verenohennuslääkkeiden käytön lisääntymisestä. Niiden korvattavuus laajeni vuonna 2018 uusiin käyttöaiheisiin, mikä lisäsi käyttäjien määrää ja kustannuksia tuntuvasti, Saastamoinen kertoo.

Diabeteslääkkeiden korvausmenot ovat kymmenen viime vuoden aikana kasvaneet nopeasti. Insuliinien korvausmenot vähenivät selvästi vuonna 2017 eräiden valmisteiden hinnan alenemisen seurauksena, eivätkä sen jälkeen ole alkaneet kasvaa.

Muiden diabeteslääkkeiden kuin insuliinien korvausmenot pienenivät vuoden 2017 korvausmuutosten jälkeen, mutta kasvavat jälleen. Niiden korvaussumma kasvoi nyt lähes 7 miljoonalla eurolla.

Eräiden lääkeryhmien korvausmenot pienenivät vuonna 2018. Eniten vähenivät sydän- ja verisuonitautien lääkkeiden korvausmenot: 16 prosenttia eli 22 miljoonaa euroa. Niiden kokonaissumma oli lähes 117 miljoonaa euroa. Myös keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden ja astmalääkkeiden korvausmenot pienenivät.

– Vaikka korvausmenot pienentyvät joissakin lääkeryhmissä hieman, kokonaiskustannukset kasvavat, koska uusia ja kalliita lääkkeitä tulee jatkuvasti lisää, Leena Saastamoinen sanoo.

  • Lähde Kela

Lue myös: Paljon lääkkeitä käyttävien lääkelasku pienenee hieman – Kela-korvattavien lääkekatto laskee

Kommentoi Facebookissa