Lääkkeiden omavastuu näkyy jatkossa ajantasaisesti – lisäkorvauksen saa heti lääkeoston yhteydessä

Vuodenvaihteen jälkeen lisäkorvauksen saa lääkeoston yhteydessä apteekissa.

Vuodenvaihteen jälkeen lisäkorvauksen saa lääkeoston yhteydessä apteekissa. (Kuva Katja Lösönen/ Apteekkariliitto)

Lääkekatto nousee hieman, alkuomavastuu ja lääkekorvaukset pysyvät ennallaan.

TERVEYS Vuoden 2020 alusta lukien lääkkeistä maksetut omavastuut näkyvät ajantasaisesti apteekeissa ja Kelan asiointipalvelussa ja lisäkorvauksen saa heti lääkeoston yhteydessä. Muutos on merkittävä paljon tai kalliita lääkkeitä tarvitseville.

Aiemmin tieto lääkekaton eli vuosiomavastuun täyttymisestä on päivittynyt viiveellä ja Kela on ilmoittanut siitä asiakkaalle kirjeellä, jonka jälkeen asiakas on voinut hakea lisäkorvausta Kelalta. Vuodenvaihteen jälkeen lisäkorvauksen saa jo heti lääkeoston yhteydessä apteekissa.

Kela-korvattavien lääkkeiden vuosiomavastuu eli lääkekatto nousee 577,66 euroon vuonna 2020. Tänä vuonna kattosumma on 572 euroa. Lääkekaton ylityttyä asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkkeestä vain 2,50 euron omavastuun.

Lääkekorvausten vuosikohtainen alkuomavastuu on 50 euroa myös vuonna 2020. Lääkekorvauksia voi siis saada vasta, kun on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden 2020 alusta lukien. Maksettu alkuomavastuu näkyy apteekin kuitissa.

Myös korvausprosentit säilyvät ennallaan: peruskorvaus on 40 prosenttia, alempi erityiskorvaus 65 prosenttia ja ylempi erityiskorvaus sata prosenttia. Ostokertakohtainen omavastuu ylemmässä erityiskorvausluokassa säilyy 4,50 eurossa per lääke.

  • Lähimmät apteekit löytyvät Apteekki.fi-palvelusta

Lue myös: Terveyskeskusten lääkärikäyntien asiakasmaksut tutkittiin – suurin osa maksaa suurimman mahdollisen maksun

Kommentoi Facebookissa