Lääkkeiden väärinkäyttö lisääntyy varsinkin 25–34-vuotiailla – mutta asiaa tutkitaan vain vähän

Noin viisi prosenttia suomalaisista kertoo käyttäneensä lääkkeitä väärin joskus elämänsä aikana.

Noin viisi prosenttia suomalaisista kertoo käyttäneensä lääkkeitä väärin joskus elämänsä aikana. (Kuva Fotolia)

Yhä useampi lääkkeitä väärin käyttänyt henkilö on käyttänyt myös laittomia huumeita

LÄÄKKEET Huumeiden käyttö on 2000-luvulla kolminkertaistunut niillä, jotka ovat käyttäneet rauhoittavia tai unilääkkeitä tai vahvoja kipulääkkeitä väärin. Vuonna 2014 jopa 70 prosenttia lääkkeitä väärin käyttäneistä oli viimeisen vuoden aikana kokeillut tai käyttänyt huumeita, kun vuonna 2002 luku oli 21 prosenttia.

Muussa väestössä huumeiden käyttö lisääntyi vuosien 2002–2014 välisenä aikana noin 2,5 prosentista 5,4 prosenttiin. Lääkkeiden väärinkäytöllä tarkoitetaan reseptilääkkeiden käyttöä ilman lääkärin määräystä, suurempina annoksina tai eri tarkoituksiin kuin on määrätty.

– Suomalaiset asiantuntijat ovat arvioineet, että lääkkeiden väärinkäyttö lisääntyy, mutta silti asiasta puhutaan ja sitä tutkitaan varsin vähän. Erityisesti sekakäyttö yhdessä muiden päihteiden kanssa voi johtaa vakaviin terveydellisiin tai muihin haittoihin, jotka voivat olla entistä hankalampia esimerkiksi hoidon näkökulmasta, kertoo erikoistutkija Karoliina Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Ilmiöstä olisi kuitenkin tärkeää saada lisää tietoa.

– Aiheen tärkeyttä kuvaa myös USA:n opioidikriisi, jonka takana on reseptilääkkeiden löysä määräämiskäytäntö ja lisääntynyt käyttö, Karjalainen jatkaa.

Viimeisen vuoden aikainen huumeiden käyttö lääkkeitä väärinkäyttäneillä ja vertailuväestössä vuosina 2002–2014.
Viimeisen vuoden aikainen huumeiden käyttö lääkkeitä väärinkäyttäneillä ja vertailuväestössä vuosina 2002–2014. (Kuvio THL)

Noin viisi prosenttia suomalaisista raportoi käyttäneensä lääkkeitä väärin joskus elämänsä aikana. Kokonaisuudessaan lääkkeitä väärinkäyttäneiden osuus näyttää jopa hieman laskeneen 2000-luvulla. Trendeissä on kuitenkin huomattavia ikäryhmittäisiä eroja, ja varsinkin 25–34-vuotiailla miehillä ja naisilla lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt 2000-luvulla.

Tiedot ovat peräisin Päihdetutkimuksesta, jolla on kerätty tietoja väestöltä vuosina 2002, 2006, 2010 ja 2014. Vastaajat ovat olleet 15–69-vuotiaita suomalaisia. Uutta tietoa huumeiden käytöstä ja huumeasenteista saadaan syksyn 2018 Päihdetutkimuksesta, jonka keruu on parhaillaan käynnissä.

– Luotettavan tiedon saannin kannalta olisi toivottavaa, että heistä mahdollisimman moni vastaisi kyselyyn. Julkiseen keskusteluun ja päätöksentekoon saataisiin näin pätevää tietopohjaa, sanoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.

Kysely on lähetetty yhteensä 7000 eri-ikäiselle vastaajalle eri puolilla Suomea.

Lue myös: Yöllisiä murtomiehiä hoivakodissa ja A-klinikalla – lääkevarkaita epäillään huumausainerikoksesta

Kommentoi Facebookissa