Lähes 20 vuoden takaisen henkirikoksen esitutkinta on päätetty – epäilty tekijä menehtyi vuonna 2014

Koska rikoksesta epäilty on kuollut, asiassa ei voida tehdä syyteharkintaa tai saattaa asiaa muutoin syyttäjän ratkaistavaksi.

Koska rikoksesta epäilty on kuollut, asiassa ei voida tehdä syyteharkintaa tai saattaa asiaa muutoin syyttäjän ratkaistavaksi. (Kuva Fotolia)

Kengistä pystyttiin taltioimaan DNA-tunniste, joka kuului tekoaikana 23-vuotiaalle mieshenkilölle.

HENKIRIKOS Pasi Aaltonen surmattiin teräaseella 23–24.8.2002 kotiasunnossaan Tampereen keskustassa osoitteessa Satamakatu 5. Poliisin esitutkinnassa epäiltyä henkirikosta on tutkittu rikosnimikkeellä tappo. Esitutkinta on kestänyt lähes 20 vuotta ja siinä on ollut lukuisia eri tutkintalinjoja.

Ratkaisevana tekijänä esitutkinnan suuntaamisessa ovat olleet Sievin Mustang -turvajalkineet, joita silminnäkijän mukaan mieshenkilö kuljetti kädessään tapahtumayönä 24.8.2002 noin klo 02.00 surma-asunnon suunnasta. Henkilö jätti kengät Näsilinnankatu 33:n edustalle. Kenkiä kantaneella henkilöllä oli myös jalassaan kengät.

Turvajalkineet otettiin talteen ja toimitettiin poliisille. Kenkiin suoritettiin useaan eri otteeseen teknistä tutkintaan. DNA-tutkimuksen kehittymisen myötä kengän ulkopinnalta pystyttiin taltioimaan DNA-tunniste, joka kuului tekoaikana 23-vuotiaalle mieshenkilölle. Henkilö oli rekisteröity poliisin rekisteriin.

Jo esitutkinnan alkuvaiheessa pystyttiin karva- ja kuitututkimuksilla yhdistämään turvajalkineet asuntoon, jossa surmateko tapahtui. Surma-asunnosta oli kadonnut vastaavanlaiset mustat kävelykengät, jotka uhri oli saanut lahjaksi joitakin viikkoja ennen surmatekoa. On todennäköistä, että surmaaja on laittanut jalkaansa nämä tapahtumapaikalta kadonneet kengät.

Juttuvinkki: Mönkijävarkaan huono olo koitui kohtalokkaaksi – poliisi pääsi jäljille DNA-tunnisteen avulla

Rikoksesta epäillyn haltuun turvajalkineet ovat päätyneet työpaikan kautta. Esitutkinnan alkuvaiheessa myös kyseiseen yritykseen suoritettiin turvajalkineiden osalta tarkastustoimia, mutta tällöin epäselväksi jäi se, kenelle kengät oli luovutettu.

Esitutkinnassa on selvinnyt rikoksesta epäillyn olleen 23.8.2002 klo 22.38 pankkiautomaatilla osoitteessa Hämeenkatu 12. Pasi Aaltonen on ollut illalla 23.8.2002 Tampereen keskustassa ja hän on käynyt useammassa eri ravintolassa. Viimeinen havainto Aaltosesta on ravintola Mixeistä ja hän on todennäköisesti ottanut keskiyöllä 23-24.8.2002 taksikyydin rautatieaseman taksitolpalta Satamakadulle.

Suoritettujen selvitysten perusteella on todennäköistä, että Pasi Aaltonen ja rikoksesta epäilty eivät ole entuudestaan tunteneet toisiaan. Esitutkinnassa on hankittu erilaisia selvityksiä liittyen rikoksesta epäiltyyn henkilöön. Nämä tiedot tukevat rikosepäilyä, mutta ovat julkisuuslain perusteella salassa pidettäviä, joten niiden sisältöä ei voida julkaista.

Rikoksesta epäilty on menehtynyt vuonna 2014 eikä hänen kuulustelujaan ole voitu suorittaa.

Esitutkinnassa on tehty esitutkintalain mukaista syyttäjäyhteistyötä. Koska rikoksesta epäilty on kuollut, asiassa ei voida tehdä syyteharkintaa tai saattaa asiaa muutoin syyttäjän ratkaistavaksi, eikä myöskään syyteharkinnan perusteella mahdollisesti oikeuden arvioitavaksi. Pasi Aaltosen kuolemaan johtaneen henkirikoksen esitutkinta on päätetty tutkinnanjohtajan, rikosylikomisario Juha Siljamäen päätöksellä.

Lue myös: Lähes 20 vuoden takaisessa henkirikoksessa saatiin DNA-tunniste – epäilty kuoli vuonna 2014

Kommentoi Facebookissa