Lähes 400 lasta sai vatsataudin salaatista – sairastumisen syy on ulosteperäinen salmonellabakteeri

Todennäköisin tartunnan lähde on lounaalla tarjottu ulkomainen jäävuorisalaatti.

Todennäköisin tartunnan lähde on lounaalla tarjottu ulkomainen jäävuorisalaatti. (Kuvituskuva AOP)

Viimeisten päivien aikana uusia tapauksia on ilmennyt enää muutama.

SALMONELLA Jyväskylässä on kaupungin tietoon tullut lukuisia vatsatautitapauksia. Keskiviikkoon mennessä kaupungin varhaiskasvatuksesta, yksityisisistä päiväkodeista ja Vertti-päivätoiminnasta on ilmoitettu 442 poissaoloa vatsaoireiden takia. Näistä lapsia on 377 ja aikuisia 65.

Viimeisten päivien aikana uusia tapauksia on tullut kaupungin tietoon enää muutama, joten vatsatautiaalto on laantumassa. Varhaiskasvatuksessa ja Vertti-toiminnassa on ollut paikalla noin 2500 lasta päivittäin, joten noin joka seitsemäs lapsi eli 15 prosenttia päiväkodissa tai Vertissä olleista sairastui.

Aiheuttajaksi on varmistumassa 18.6. lounaalla tarjottu salaatti. Jyväskylän seudun ympäristöterveys on saanut päiväkodeissa tarjotuista ateria-aineksista ensimmäiset alustavat PCR-laboratoriotestien tulokset. Tarjoilluista tuoreista kasviksista on tehty keskuskeittiön ottamasta varmistusnäytteestä alustava salmonellalöydös.

Näytteessä oli mukana ulkomaista jäävuorisalaattia, kotimaista tuorekurkkua ja kotimaista pakastehernettä. Tässä vaiheessa ei pystytä varmuudella sanomaan, minkä kasviksen mukana ulosteperäinen salmonellabakteeri on tullut, mutta todennäköisin tartunnan aiheuttaja on jäävuorisalaatti. Näytteestä tehdään varmistusviljely, muut elintarvikenäytteet olivat salmonellan osalta negatiivisia.

Jäävuorisalaatti on tullut keskuskeittiölle käyttövalmiina pusseissa, eikä sitä käsitellä keskuskeittiössä. Mahdollinen saastuminen on tapahtunut joko alkutuotannossa kasteluveden mukana tai ruotsalaisessa elintarvikehuoneistossa, jossa salaatti on käsitelty ja pussitettu.

Kotimainen tuorekurkku on pesty ja suikaloitu keskuskeittiöllä. Samana päivänä tarjolla olleesta keskuskeittiön valmistamasta kylmästä kermaviilipohjaisesta kurkkua sisältäneestä kastikkeesta ei löytynyt varmistusnäytteestä salmonellaa. Pakasteherne tulee keskuskeittiölle valmiina ja sen käsittely keittiöllä on hyvin vähäistä.

Selvitystyötä jatketaan yhteistyössä kasvikset toimittaneen tukkuliikkeen kanssa ja ruotsalainen jäävuorisalaatin valmistaja lähettää omat varmistusnäytteensä tutkittaviksi.

Lue myös: Listerioosi on vakava sairaus riskiryhmäläisille – sen aiheuttaa yleinen maaperässä ja vedessä elävä bakteeri

Kommentoi Facebookissa