Lähiomaiset voivat osallistua hautaan siunaamiseen – vaikka saattajia olisi yli 10 henkilöä

Tartuntariskiä tulee välttää niin, että osallistujat ovat siunauskappelissa tai haudalla riittävän etäällä toisistaan.

Tartuntariskiä tulee välttää niin, että osallistujat ovat siunauskappelissa tai haudalla riittävän etäällä toisistaan. (Kuva Fotolia)

Muiden kirkollisten toimitusten osalta kukin piispa antaa hiippakunnassaan tarvittaessa ohjeita.

KORONAVIRUS Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat tarkentaneet ohjettaan osallistumisesta hautaan siunaamisiin. Piispojen tarkentamassa ohjeistuksessa yleisenä rajana pysyy edelleen rajoitus kymmeneen osanottajaan.

Hautaan siunaamisissa voivat pastoraalisista syistä kuitenkin olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan.

– Jos hautaan siunaamisesta muodostuu lähiomaisten siihen osallistuessa yli 10 hengen tilaisuus, tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin pyrkiä välttämään tartuntariskiä esimerkiksi niin, että osallistujat ovat siunauskappelissa tai haudalla riittävän etäällä toisistaan. Luonnollisesti on selvää, ettei vähänkään hengitystieoireita saaneen henkilön tule osallistua siunaustilaisuuteen, piispat muistuttavat.

Yleisrajoituksen perusteena on piispojen ohjeen mukaan vakava tartuntatautitilanne ja pyrkimys hillitä koronaviruksen leviämistä, mikä voi olla vaarallinen erityisesti vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville. Piispat toivovat kaikkien ymmärrystä tälle tosiasialle.

Muiden kirkollisten toimitusten osalta kukin piispa antaa hiippakunnassaan tarvittaessa yksittäistapauksissa ohjeita.

Lue myös: Jumalanpalvelukset toimitetaan seurakunnissa toistaiseksi verkossa – ”Säännöksiä on nyt sovellettava”

Kommentoi Facebookissa