Lahjoitukset tuovat löytöeläinkoteihin joulun – ”Ruoan ja lelujen lisäksi joku saa myös uuden kodin”

Raahen Löytöeläinkodin toiminnasta vastaava Heli Kari iloitsee, että moni vuoden aikana tulleista löytökissoista on saanut uuden kodin.

Raahen Löytöeläinkodin toiminnasta vastaava Heli Kari iloitsee, että moni vuoden aikana tulleista löytökissoista on saanut uuden kodin. (Kuva Anne Anttila)

Moni saa viettää elämänsä ensimmäisen joulun lämpimässä ja isojen ruokakuppien äärellä

LÖYTÖELÄINKOTI Kuusi, koristeet ja nätisti paperoidut lahjapaketit tuovat myös Rannikon 4H-yhdistyksen ylläpitämään Raahen Löytöeläinkotiin aitoa joulutunnelmaa. Parhaana tunnelman kohottajana toimivat kuitenkin tyytyväiset asukkaat.

– Moni näistä saa viettää elämänsä ensimmäisen joulun lämpimässä ja isojen ruokakuppien äärellä. Ja ei hoidostakaan ole puutetta, sillä rapsuttajia riittää. Vielä kun saisimme kaikille hyvät loppuelämän kodit, niin parempaa joululahjaa emme voisi edes toivoa, Löytöeläinkodin toiminnasta vastaava Heli Kari iloitsee.

Kulunut vuosi on ollut edellisvuotta vilkkaampi. Rannikon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Riikka Mannila sanoo löytökissojen määrään lisääntyneen entisestään.

– Hylättyjä ja kaltoin kohdeltuja karvatassuja on tuotu taloon lähemmäs 80. Myös kymmenkunta siiliä on saanut turvapaikan meiltä. Korkeat ja entisestään lisääntyvät määrät kertovat omaa karua kieltään ihmisistä ja heidän toimintatavoistaan. Valistustyön sanoma ei edelleenkään mene toivotulla tavalla kaikkiin osoitteisiin, Mannila toteaa.

Löytöeläinkodissa on syntynyt ja kasvanut kuluneen vuoden aikana useampia pentueita.
Löytöeläinkodissa on syntynyt ja kasvanut kuluneen vuoden aikana useampia pentueita. (Kuva Anne Anttila)

Puolisokea Nana

Löytöeläinkoti kätkee sisälleen toinen toistaan surullisimpia tarinoita. Vaikka osa kaltoin kohdelluista ja heitteille jätetyistä kisseistä on saanut ikioman ja rakastavan kodin, niin joukkoon mahtuu myös edelleen kodittomia.

– Syyt ovat moninaiset. Osalla on niin sanotun villin luontoelämän jälkeen sopeutumisvaikeuksia ja toiset eivät yrityksistä huolimatta tykkää rauhallisesta perhe-elämästä. Hylätyn kissan luonne on usein hyvin herkkä ja ailahtelevainen, joten sen uudelta isäntäväeltä vaaditaan aina aikaa ja pitkämielisyyttä, Heli Kari tietää kertoa.

Mutta löytyypä joukosta myös niitä, jotka ovat oivaltaneet uuden elämäntilanteen kohtalaisen nopeasti ja sopeutumisvaikeudet ovat jääneet lähtökuoppiinsa. Yksi näistä on kymmenvuotias Nana-neiti, joka löytyi yksin ja hylättynä tien poskesta.

Puolisokea ja heikkokuuloinen Nana toimitettiin Löytöeläinkodin suojiin, josta kissaneidosta kuoriutui saman tien varsinainen hurmuri. Kiltti ja hellyyden kipeä Nana sai nopeasti uuden kodin, mutta edessä olikin yllätys.

– Nana ei tullut toimeen toisten kissojen kanssa, joten hänet palautettiin murheellisin mielin takaisin. Mutta Nana oli kuitenkin ehtinyt tehdä jo niin suuren vaikutuksen uuteen emäntäänsä, että tämä antoi omat kissansa äidilleen ja otti Nanan takaisin itselleen, Heli kertoo hymyillen.

Vaikka yleensä pennut saavat nopeammin kodin kuin aikuiset kissat, niin kuluneen vuoden aikana onnen arpa on osunut myös muutaman varttuneemman karvatassun kohdalle.

– Nanan kohdalla voidaan sanoa, että tyttö sai mitä parhaimman kodin. Juuri tällaisia onnellisesti päättyviä tarinoita haluamme nähdä ja kokea.

Myös ex-kulkuri Pertti saa viettää nyt elämänsä ensimmäisen joulun löytöeläinkodin lämmössä ja turvassa.
Myös ex-kulkuri Pertti saa viettää nyt elämänsä ensimmäisen joulun löytöeläinkodin lämmössä ja turvassa. (Kuva Anne Anttila)

Pertin ensimmäinen joulu

Ja onhan siellä kulkuripoika-Perttikin. Päivän Lehti kertoi aikaisemmin syksyllä Pertin tarinan, joka sai kuin saikin onnellisen käänteen. Pertti kuuluu siis niihin onnekkaisiin, jotka saavat viettää Löytöeläinkodin suojissa elämänsä ensimmäisen onnellisen joulun.

Pertti on kuitenkin herkkä poika, joten sopeutuminen uuteen elämäntilanteeseen sujuu hyvin verkkaisesti. Mutta näkymät ovat hyvät. Vaikka Pyhäjoella ajelehtinut kulkuri ei tykkää lajitovereistaan eikä oikein niistä häkin takana höpöttävistä kaksijalkaisistakaan, niin arki yksiössä maistuu mukavalle.

Siis sanan varsinaisessa merkityksessään maistuu, sillä Pertti rakastaa ruokaa. Pertti osaa myös leikkiä. Lahjaksi saadut karvahiiret saavat illan himmetessä kyytiä, sillä päivänvalolla entinen kulkuri ei näytä taitojaan. Ei halua eikä välttämättä edes kehtaa, sillä vielä muutama kuukausi sitten hiiriä hyppyytettiin ravinnoksi. Näin se elämä muuttuu.

Pertti on yksi haasteellisimmista löytökissoista pitkiin aikoihin. Katsoa saa, mutta koskea ei. Pertti ei ole kuitenkaan paha, vaan äärimmäisen arka.

– Tämän kohdalla tarvitaan vain aikaa ja paljon välittämistä. Olemme kuitenkin toiveikkaita, että tämäkin poika tulee vielä jonakin päivänä häkistä ulos ja kellahtaa syliin kiitoksena hyvästä ja turvallisesta elämästä. Tähän me pyrimme ja tätä me tarjoamme, Heli luonnehtii toiveikkaana.

Raahen Löytöeläinkodin asukkaat saavat nauttia yltäkylläisestä joulusta, sillä taloon on tulvinut runsaasti lahjoituksia. Rahatilannetta helpottaa myös se, että Rannikon 4H-yhdistys on saanut väliaikaisen, vuoden 2019 maaliskuun loppuun saakka voimassa olevan keräysluvan.

Rahalliset lahjoitukset käytetään Heli Karin mukaan toiminnan ylläpitämiseen, kuten löytökissojen ja muiden pieneläinten ruokintaan, lääkintään ja eläinlääkärikuluihin.

– Myös kissojen asumiskulut sekä eläintenhoitajien palkkoja maksetaan keräysvaroista.

  • Lahjoitustilin numero on FI28 5381 0320 174756

Lue myös: Kissoja jätetään yhä useammin heitteille – avun tarpeessa vuosittain vähintään 20 000 kissaa

Kommentoi Facebookissa