Lakot alkoivat suurella osalla UPM:n Suomen tehtaista – lämmöntuotantoa ja vedenkäsittelyä ei rajattu ulkopuolelle

Lakko pysäytti UPM:n tehtaiden toimintoja useilla paikkakunnilla. (Kuvituskuva UPM)

Liittojen ilmoituksen mukaan lakot jatkuvat kolme viikkoa, mikäli sopimukseen ei päästä aikaisemmin.

LAKKO Paperiliitto, Sähköliitto ja Ammattiliitto Pro ovat aloittaneet lakot UPM:n tehtailla Jämsänkoskella, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Pietarsaaressa, Raumalla, Tampereella ja Valkeakoskella. Metsäteollisuus ry:n ja liittojen väliset työehtosopimukset päättyivät 31.12.2021

Liittojen ilmoitusten mukaan lakot jatkuvat 22.1.2022 klo 6.00 asti, mikäli uusista työehtosopimuksista ei päästä sopimukseen ennen sitä. Paperiliitto ei ole rajannut lakkojen ulkopuolelle tehdaspaikkakunnille kriittisiä toimintoja, kuten lämmöntuotantoa ja vedenkäsittelyä.

UPM:n liiketoiminnoista lakon piirissä ovat UPM Pulp, UPM Biofuels, UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers ja UPM Raflatac. Lakot eivät koske yhtiön vaneri- ja sahaliiketoimintoja eli UPM Plywoodia ja UPM Timberiä, jotka solmivat joulukuussa liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa. Lakot eivät myöskään koske UPM Energyn toimintoja, joissa sovelletaan energia-alan yleissitovia työehtosopimuksia.

– Liiketoimintomme poikkeavat toisistaan merkittävästi tuotteiltaan, tuotantoprosesseiltaan, markkinoiltaan ja liiketoimintalogiikaltaan. Liiketoimintakohtainen sopiminen on välttämätöntä liiketoimintojen kilpailukyvyn kannalta, sanoo UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

Toistaiseksi neuvotteluihin Paperiliiton kanssa on päästy vain UPM Biofuels -liiketoiminnassa, jossa Paperiliitto kuitenkin keskeytti neuvottelut joulun alla. UPM pyrkii vastaamaan asiakaskysyntään lakon aikana Suomen ulkopuolisilta tehtailtaan mahdollisuuksien mukaan.

UPM kertoo maksavansa lakon aikana töihin tuleville palkanlisää lakosta aiheutuvasta ylimääräisestä työstä.

Lue myös: Sähkön pörssihinta on ollut ennätyskorkealla – korkeat markkinahinnat vaikuttavat myös sähkölaskuihin

Kommentoi Facebookissa