Las Palmas – mainettaan parempi kaupunki!

Ranta on vielä melko autio. Kirjoittaja on jo aamu-uintinsa tehnyt.

Ranta on vielä melko autio. Kirjoittaja on jo aamu-uintinsa tehnyt. (Kuva Timo Ernamo)

Kotigokki ei kokkaile itse, mutta löytää kuitenkin saaren parhaan ravintolan.

MATKAILU Tällä kertaa aiheena on kaupunkiloma Kanarialla aikuiseen makuun eli miten voin sijoittaa itseni viikoksi omatoimiseen epätodellisuuteen – lapsiperheiden todellisuus on toki toisenlainen.

Las Palmas. Keihäsmatkojen hoitamasta maineenpilauksesta kärsinyt mukava keskisuuri – yli 400 000 virallista asukasta – kaupunki keskellä Atlanttia. Miellyttävä ilmasto, turvallinen ympäristö ja kohtuullista ruokaa, vaikkei kaupunki mikään kulinaarinen keidas olekaan.

Yksi erinomainen uimaranta, jota reunustavan rantabulevardin varrelta löytää lähes kaiken, mitä ihminen tarvitsee.

Nyt ei sukelleta mereen, vaan tapauskertomukseen, miten meidän perheemme – kaksi aikuista – lomansa suunnitteli ja miksi.

Hotellin valinta

Valitsimme jälleen kerran matkanjärjestäjäksi saman kuin miltei aina, vaikka vieläkään niillä ei ole hyviä, keittiöllä varustettuja huoneistoja tarjolla.

Mikä siis on hyvä?

Merinäköala, esteettömänä. Mahdollisimman lyhyt kävelymatka uimarannalle, sillä pidämme valtameressä uimisesta ja eritoten kellumisesta, niin ihanan rentouttavaa se suolaisessa vedessä on.

Hyvät lähipalvelut. Hyvät liikenneyhteydet tarvittaessa. Paljon mielenkiintoista ihmeteltävää kävelyetäisyydellä, joka tosin meidän tapauksessamme on liki kymmenen kilometriä – kokemuksesta tiedän tämän.

Ja se tärkein: oikea kaupunki, ei turismille rakennettu rysä.

Hotelli kuvattuna ulkoa. Se on tuo vasemmalla oleva. Sijainnin hyvyys näkyy.
Hotelli kuvattuna ulkoa. Se on tuo vasemmalla oleva. Sijainnin hyvyys näkyy. (Kuva Timo Ernamo)

Valinta oli hotelli, ei huoneistohotelli. Koeteltu, hyväksi havaittu. Hyvä ja runsas aamiainen, parveke merelle (pienellä lisärahalla), uimarannan ja meidän välissä vain rantabulevardi Paseo las Canteras ja sijainti rannan paremmassa eli pohjoispäässä.

Valinnalla on nimikin, NH Imperial Playa, neljä tähteä sillä on. Virallinen osoite on sisäänkäynti eli Calle Ferreras 1 ja normaalihinta itse varattuna on 119 €/yö. Suosittelen matkatoimistoa, kannattaa maksaa lisämaksu maisemasta.

Siinä säästää rahaa lentomatkan verran.

Ruoka ja juoma

Viikon matkalle riittää, että on kolme varmaa ruokapaikkaa eli sellaista, joiden taso riittää itse kullekin säädylle. Lisäksi niiden on hyvä olla erilaisia.

Meille pitää löytyä paikka jossa syödään hyvin, paikka josta saa kunnollista tuoretta kalaa ja paikka josta saa pizzaa sekä pastaruokia.

Pizzan tarpeen täyttää Las Canterasilla aivan riittävän hyvin Al Maccaroni (Paseo las Canteras 12). Niillä on kunnon uuni ja jokainen pizzan ystävä tietää, millainen merkitys uunilla on. Ravintolan uunissa valmistuvat myös mainiot pastavuoat – suosittelen kokeilemaan. Ruokalista on huolestuttavan pitkä, mutta pituus hämää: enimmäkseen kaikki on muutaman ruoka-aineksen välistä muuntelua eli kyllä keittiö tuon hanskaa.

Ei muuta kenenkään maailmaa, mutta massu täyttyy. Ja paikka on auki oikeastaan aina, kun nälkä on vaarassa yllättää.

Auringonlaskun pizzaa Al Maccaronin terassilla ja ulkokuvissa Camillo ja Kitchen.
Auringonlaskun pizzaa Al Maccaronin terassilla ja ulkokuvissa Camillo ja Kitchen Lovers. (Kuva Timo Ernamo)

Näyttävin kalaravintola paikalla on La Marinera, mutta olisi hyvä jaksaa vielä pari sataa metriä pois päin turistialueelta ihastuttavan rähjäiseen ja mökkikalusteilla sisustettuun Amigo Camiloon (Calle Caleta 1). Paikan lisukkeista salaatti tuo mieleen opiskeluajat, mutta ryppyperunat eli Papas Arrugadas mojoineen kannattaa ottaa. Sieltä saa tuoreita katkarapuja, simpukoita, mustekaloja (esim. grillattuna) sekä erilaisia paistettavia tai grillattavia kaloja, jotka luonnollisesti pääsee itse valitsemaan.

Kunnon meininki siis eikä kukaan puhu englantia (paitsi että ne ovat opetelleet muutaman sanan, kuten fish)!

Kaloille kannattaa pyytää viiniksi Albariñoa (niillä on oikein kelvollinen, Atlantis), muiden kanssa mennään talon viinillä.  Albariñot tulevat Galiciasta (Rias Baixas) eli ovat baskimaan raikkaita valkoviinejä, maailmanluokan viinejä vaalealihaisen kalan kera. Ja hinnat tuolla, noh, ovat maltillisia.

Kahden hengen maanmainio grillattu kala maksaa 20–30 euroa, mutta kyllä se on sen arvoista. Suolaa ja vähän tuoretta sitruunaa grillatulle kalalle ja elämä on ja hymyilee.

Kala on poikkeuksetta erittäin tuoretta, miltei potkivaa vielä. Keskustelu kannattaa – älä puhu rahasta, vaan ruoasta!

Ravintola on kiinni maanantaisin, muuten se on auki lounasaikaan (12.30–16) ja iltaisin niin kauan kuin kalaa riittää. Sunnuntaisin iltapäivästä jonotusnumeroita jaellaan. Pyhäisin nimittäin paikalliset ryntäävät sankoin joukoin sinne syömään. Ei pöytävarauksia, varaa vähän aikaa.

Se kannattaa. Parasta saarilta löytämäämme kalaa.

Klassikkoannos uudistettuna, 18 euroa, jokaisen latin arvoinen. Kala ei kuoressa ole turskaa, vaan meribassia.
Klassikkoannos uudistettuna, 18 euroa, jokaisen latin arvoinen. Kala ei kuoressa ole turskaa, vaan meribassia. (Kuva Timo Ernamo)

Hyvä ravintola edustaa tässä tapauksessa tyyliltään Fine Bistroa ja valinta on helppo, Kitchen Lovers (Paseo las Canteras 16). Suosittelen pöytävarausta, joka onnistuu esimerkiksi Facebookissa.

Kiinnitti huomiota viimeisellä käynnillämme, että paikalle sattui erinomaisesti säätäviä naisseurueita, toinen saksalainen ja toinen suomalainen.

Saksalaisista yksi halusi klassikkoannoksen Fish & Chips ilman kalaa (oli vegaani) ja suomalaiset halusivat neljän ruokalajin maistelumenun ja sen päälle sisäfilettä.

No joo. Haluaminen ok, mutta se vänkääminen. Henkilökunnalle pisteet pitkästä pinnasta. Kaikkea tarjottiin ja pihvikin pienempänä, mutta jos nyt ensin katsottaisiin…

Itse suosittelen paikassa alku- ja pääruoan tilaamista ja lopuksi voi katsoa, venyykö vielä jälkkärille.

Hovimestarin viinisuositukset ovat erinomaisia.

Tänä vuonna ilahduin erityisesti parista uudistetusta klassikosta eli edellä mainitusta Fish & Chips -annoksesta sekä punajuurella ja mansikalla tuunatusta Gazpachosta. Menu uusiutuu vuosittain eli kesäloman aikana keittiö treenaa uuden ruokalistan, jonka se myös itse laatii.

Porukka tulee Italiasta ja osaa hommansa. En tiedä, pärjäisivätkö Tukholman keskustassa, mutta saattaisivat menestyä sielläkin. Kanariansaarten tasoon verrattuna nämä ovat Michelin-miehiä.

Paras saarilta löytämämme ravintola.

Pikkunälkään (ja vähän isompaankin) kannattaa piipahtaa paikallisten seassa Santa Catalinan aukiolla, vaikka ukkojen suosimassa Nuevo Rio -baarin terassilla eteläpäädyssä, jossa Club Sandwich -annos maksaa 3,70 € ja on erinomaisen syötävä.

Kulttuuria: Alfredo Krausin ja Nestorin sisäänkäynnit, välissä osa ostoskeskuksen jouluseimestä.
Kulttuuria: Alfredo Krausin ja Nestorin sisäänkäynnit, välissä osa ostoskeskuksen jouluseimestä. (Kuva Timo Ernamo)

Muuta

Bussilla voi lähteä seikkailemaan tai sitten voi ottaa järjestetyn kiertoajelun. Suosittelen.

Kannattaa tarkistaa etukäteen, mitä musatalo eli Alfredo Kraus Auditorium tarjoaa. Nyt siellä oli meidän lähtöpäivämme iltana Barbara Hendricksin konsertti. Edellisellä kerralla missasimme niukasti Viktoria Mullovan. Maailmantähtiä piisaa.

Museo Nestor eli Nestor de la Torren kotimuseo on taidemuseoista ehkä miellyttävin tuttavuus. Osoite on Pueblo Canario, Parque Doramas. Se on Vanhan kaupungin ja Las Canterasin välissä. Vanhasta kaupungista löytyy vielä lisää museoita taidetta hamuaville. Näyttelyiden taso o vaihteleva.

Ostoksille kannattaa rynnätä El Corte Inglésiin, Avenida José Mesa y López 13. Se on monikerroksinen, verraton tavaratalo, täysin mannermaista tasoa. Kellarista löytyvät ruoka ja viinit ja voi sitä espanjalaisten viinien runsasta kirjoa!

Vanhan kaupungin kupeessa on miellyttävä kauppahalli, Mercado de Vegueta (Calle Galicia 24), joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Ja kun niillä tienoilla liikutaan, niin kyllähän Santa Anan katedraali nähdä pitää. Plaza de Santa Ana 13 on virallinen osoite.

Sataman eleganssia ja seikkailun äärellä, portaiden juurella, ulkona kartalta.
Sataman eleganssia ja seikkailun äärellä, portaiden juurella, ulkona kartalta. (Kuva Timo Ernamo)

Ja siunatuksi lopuksi: Lähtekää, ihmiset, kävelylle Kuninkaallisen venekerhon satamaan, sinne ”oikean” sataman puolelle kannasta. Ostakaa mukaan pieni patonki (maksaa alle 0,30 €) ja kun alatte nähdä isompia kalaparvia, murentakaa pieniä leivänpaloja niille. Näytelmä ei unohdu. Ja saman voi toistaa useammassa laiturinvälissä.

Hauskaa!

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa