TALOUS Elenia-konserni saa uudet omistajat. Nykyiset omistajat GS Infrastructure Partners, 3i ja Ilmarinen ovat sopineet yrityskaupasta, jolla ne myyvät yhtiön osakekannan konsortiolle, johon kuuluvat Allianz Groupin puolesta Allianz Capital Partners (ACP), Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) sekä Valtion Eläkerahasto VER.
Kaupassa ACP:n osuus on 45 prosenttia, MIRA:n 45 prosenttia ja Valtion Eläkerahaston 10 prosenttia.
– Elenia saa nyt vahvat ja pitkäaikaiset omistajat, jotka pystyvät edelleen edistämään yrityksen kehittämistä, kommentoi Valtion Eläkerahaston vaihtoehtoisten investointien johtaja Maarit Säynevirta.
Kaupan kohteena on koko Elenia-konserni, johon kuuluvat sähköverkkoyhtiö sekä lämpö- ja asiakaspalveluliiketoimintaa. Elenian sähkönjakeluverkko on Suomen toiseksi suurin 12 prosentin markkinaosuudella. Se suurin on kohuttu Caruna, jonka erikoisesta historiasta Päivän Lehti kirjoitti tässä.
Elenia on ollut nykyisillä omistajilla tammikuusta 2012 alkaen. Kuuden vuoden aikana yhtiö ilmoittaa sijoittaneensa yli 600 miljoonaa euroa säävarmaan sähköverkkoon ja nostaneensa maakaapelointiasteen 23 prosentista nykyiseen 40 prosenttiin.
– Elenia on ollut Ilmariselle hyvä sijoitus ja täyttänyt eläkevaroille saatavan tuoton odotukset erittäin hyvin, sanoo Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula.
Ilmarinen on Elenian lisäksi omistajana kantaverkkoyhtiö Fingridissä 20 prosentin omistusosuudella. Kaikki kuulostaa tähän mennessä kauniilta, mutta kun pintaa raaputtaa, paljastuu myös verokikkailua sekä asiakkaiden ylilaskutusta.
– Haluan kiittää omistajiamme heidän tuestaan näiden kuuden vuoden aikana. Heidän kokemuksensa ja sitoutumisensa Elenian korkeaan investointitasoon ovat tehneet meille mahdolliseksi kasvun ja toimintamme jatkuvan uudistamisen, toimitusjohtaja Tommi Liuhala kiittää.
Kun kyseiset omistajat saivat Elenian aikoinaan haltuunsa, ne perustivat heti omistuksensa hallinnoimista varten Hollantiin Lakeside Network Investment Holding -nimisen yhtiön. Holding-yhtiön kautta annettiin Elenialle lähes 600 miljoonan euron osakaslaina poikkeuksellisen korkealla, peräti 10,5 prosentin korolla.
Näin saatiin minimoitua Suomeen maksettavat verot. Kun Elenia-konsernin liikevaihto vuonna 2016 oli 315,3 miljoonaa euroa ja liikevoittokin vielä 84,8 miljoonaa, saatiin yli 100 miljoonan rahoituskuluilla tulos kikkailtua tappiolliseksi 15,4 miljoonaa euroa.
Tämän vuoden helmikuussa Energiavirasto tarkisti asiakkailta vuosina 2012–2015 perityt siirtomaksut. Suurimmaksi ylilaskuttajaksi paljastui juuri Pirkanmaalla, Hämeessä, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla toimiva Elenia, joka oli perinyt asiakkailtaan 83,7 miljoonaa euroa ylilaskutuksena.
Liikaa perityt maksut eli ylijäämät on hyvitettävä takaisin asiakkaille seuraavan neljän vuoden jakson aikana vuosina 2016–2019. Yhtiöllä ei saa olla ylijäämää kahdella peräkkäisellä tarkastusjaksolla. Päivän Lehden artikkelin asiasta löydät tästä.
Nyt solmitun kaupan hintaa ei ole kerrottu. Neljä vuotta sitten Fortum myi sähkönsiirtoliiketoimintonsa Suomessa 2,55 miljardin euron kauppahinnalla, kyseessä on nykyinen Caruna. Kun syyskuussa myös kaksi kiinalaisomisteista energiayhtiötä oli kiinnostunut ostamaan Elenian, niiden väitettiin olleen valmiita maksamaan jopa kolme miljardia euroa.
Kommentoi Facebookissa