Lasse Kukkosen ura on ohi – hurja määrä menestystä

Lasse Kukkonen on Kärppien 2000-luvun legendaarisimpia pelaajia.

Lasse Kukkonen on Kärppien 2000-luvun legendaarisimpia pelaajia. (Kuva AOP)

Lasse Kukkosen komea peliura päättyi 2020 koronakevääseen.

JÄÄKIEKKO Merkittävä suomalainen jääkiekkoura on ohi. Kärppien ja Suomen maajoukkueen puolustajalegenda Lasse Kukkonen ilmoitti maanantaina, ettei jatka peliuraansa.

Kukkosen päätös ei sinänsä ollut yllätys. Hän täyttää syksyllä 39 vuotta.

Kukkosen ura sai koronapandemian takia töksähtävän lopun. Kärpät voitti runkosarjan, mutta pudotuspelejä ei pelattu, eikä mestaruutta tänä vuonna jaettu.

Päätöksensä uransa lopettamisesta Kukkonen teki jo ennen koronapandemiaa.

– Alkuvuodesta tuli sellainen fiilis, että nyt laitetaan kaikki likoon tähän kevääseen, ja sen jälkeen minulla on mielenrauha. Päätös oli monen asian summa. Mietin, kuinka paljon pelaaminen vaatii sitoutumista, ja minkä verran vielä löytyy paukkuja auttaa joukkuetta. Jouduin miettimään, olenko henkisesti valmis siihen. Lopulta pystyin hyvillä mielin päästämään siitä irti, Kukkonen paljastaa.

Kukkonen vihjailee, että voisi jatkaa jääkiekon parissa toisenlaisessa roolissa.

– Haluan rauhassa katsoa, mitä tulee vastaan. Henkilökohtaista valmennusta, ryhmien johtamisvalmennusta ja muuta sellaista olisi kiva tehdä, Kukkonen kertoo Kärppien tiedotteessa.

Juttuvinkki: NHL vahvisti jatkosuunnitelmansa – muutamalla suomalaispelaajalla pitkä kesäloma

Varsinaiseen valmennusryhmään apuvalmentajaksi liittyminen ei häntä vielä toistaiseksi kuitenkaan kiinnosta.

– Jääkiekon parissa haluan myös työskennellä, mutta varsinainen valmennustyö ei ole se tapa. Pelaajien kehittäminen ja joukkueen kanssa toimiminen kiinnostaa suuresti.

Kukkonen tunnetaan Suomessa Kärppien seuraikonina. Hän voitti Kärppien paidassa neljä Suomen mestaruutta.

Suomen maajoukkueessa Kukkonen pelasi neljä olympiaturnausta ja peräti kymmenen MM-turnausta. Hän voitti MM-kultaa 2011, hopeaa 2007 ja 2016 sekä pronssia 2006. Olympialaisissa hän voitti yhden hopean ja kaksi pronssia.

Kukkonen pelasi NHL:ssä 173 ottelua Chicago Blackhawksin sekä Philadelphia Flyersin riveissä, mutta ei tehnyt NHL:ssä varsinaista läpimurtoaan. Siitä huolimatta Kukkonen pääsi edustamaan Suomea Torinon 2006, Vancouverin 2010 ja Sotshin 2014 olympialaisissa, joissa parhaat NHL-pelaajat olivat mukana. Suomi voitti kaikissa näissä kolmessa turnauksessa mitalin.

Viimeisen olympiaturnauksensa Kukkonen pelasi Etelä-Korean Pyeongchangissa 2018. Tuolloin hänen valintaansa kisajoukkueeseen kritisoitiin voimakkaasti, vaikka NHL-pelaajat eivät päässeet mukaan. Pyeongchangissa Leijonat jäi ensi kertaa mitaleitta olympiaturnauksessa, johon Kukkonen osallistui

Valintakritiikin tiimoilta Kukkonen joutui myös parodian kohteeksi, kun samana vuonna aprillipilauutisessa kerrottiin, että Ouluun pystytetään jättimäinen Lasse Kukkosen näköispatsas.

Oulussa Kukkosta kunnioitetaan. On hyvinkin mahdollista, että patsas hänelle joskus vielä pystytetään, mutta tuskin jättimäistä patsasta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: NHL-kausi ei ala ennen elokuuta – ensi vuoden MM-kisoissa tuskin NHL-pelaajia

Kommentoi Facebookissa