Lasten- ja nuorten Finlandia-ehdokkaissa kukkii huumori, tieto ja fantasia – ”Antaa voimia ja auttaa uskomaan omaan itseensä”

Näyttelijä ja muusikko Olavi Uusivirta valitsee lopullisen voittajan raadin esittämistä teoksista.

Näyttelijä ja muusikko Olavi Uusivirta valitsee lopullisen voittajan raadin esittämistä teoksista. (Kuva AOP)

WSOY:n kirjat valloittivat kuudesta ehdokaspaikasta neljä.

FINLANDIA Vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat on julkistettu. Valintalautakuntaan kuuluivat puheenjohtajan, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Hilkka Lambergin lisäksi kuvataiteilija Anssi Kasitonni sekä erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta.

Perusteluissaan puheenjohtaja Hilkka Lamberg totesi raadin lukeneen lähes 200 teosta ja kotimaisen lasten- ja nuorten kirjallisuuden voivan hyvin.

– Ainakaan sen tasosta ei voi syyttää nuorten laskevaa lukemisintoa, Lamberg huomautti.

Puheessaan Hilkka Lamberg lisäksi luonnehti, kuinka lasten ja nuortenkirjallisuus peilaa hyvin aikaamme ja siinä liikkuvia arvoja ja asenteita.

Kuusi teosta tekijöineen kilpailee tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnosta.
Kuusi teosta tekijöineen kilpailee tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnosta. (Kuva AOP)

Huoli luonnosta, sen monimuotoisuuden säilymisestä ja ilmastonmuutoksesta nousevat aiheiksi niin tieto- ja kuvakirjoissa kuin myös lasten romaaneissa.

– Kasvaminen, epävarmuus ja oman identiteetin löytäminen ovat kuitenkin aiheita, joita käsitellään useimmissa kirjoissa. Erilaisuuden ja oman itsensä hyväksymiseen rohkaistaankin sekä pienten lasten että koulu- ja teini-ikäisten kirjoissa.

Lambergin mukaan hyvä huumori keventää raskaita aiheita.

– Myös fantasian taitava käyttö etäännyttää realistisesta maailmasta, mutta auttaa silti käsittämään elämän lainalaisuuksia, hyvän ja pahan vuorottelua symbolien ja vertauskuvien kautta. Ilahduttavaa on myös hyvien tietokirjojen runsas määrä, sillä niiden avulla voidaan tavoittaa muuten lukemista karttavia nuoria.

Palkintoehdokkaina ovat:

Frölander-Ulf, Lena: Nelson Tigertass/ Nelson Tiikeritassu (Förlaget/ Teos). Suomentanut Jaana Nikula

Frölander-Ulf, Lena: Nelson Tigertass/ Nelson Tiikeritassu
Frölander-Ulf, Lena: Nelson Tigertass/ Nelson Tiikeritassu (Förlaget/ Teos). Suomentanut Jaana Nikula

Ote perusteluista: ”Viisas ja vaikuttava lastenkirja, jossa on perinteisen seikkailu- ja saturomaanin tuntua. Teos käsittelee koskettavasti nyky-yhteiskunnan epäkohtia, mutta säilyttää silti toiveikkuutensa: turvattomuuden ja vääryyden voi voittaa ystävyyden ja rohkeuden avulla, kun ei anna ennakkoluulojen rajoittaa elämää.”

Kontio, Tomi. Kuvitus: Warsta, Elina: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos)

Kontio, Tomi. Kuvitus: Warsta, Elina: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan
Kontio, Tomi. Kuvitus: Warsta, Elina: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos)

Ote perusteluista: ”Elämänmakuinen ja rosoinen, mutta samalla lämpimästi kerrottu tarina tarjoaa syvällistä pohdintaa oman tien löytämisen tärkeydestä. Raikas ja tyylillisesti eheä kuvitus tukee saumattomasti tarinan tunnelmaa. Kokonaisuudessaan teos tarjoaa elämyksiä monenikäisille lukijoille.”

Laakso, Maria. Kuvitus: Rojola, Johanna: Taltuta klassikko (Tammi)

Laakso, Maria. Kuvitus: Rojola, Johanna: Taltuta klassikko
Laakso, Maria. Kuvitus: Rojola, Johanna: Taltuta klassikko (Tammi)

Ote perusteluista: ”Riemastuttavan hauska ja asiantunteva opas, joka taatusti karistaa ennakkoluuloisimmankin lukijan ajatukset klassikkojen tylsyydestä. Viihdyttävä teos tarjoaa uusia näkökulmia myös aikuislukijalle.”

Mikama, Anniina: Huijarin oppipoika (WSOY)

Mikama, Anniina: Huijarin oppipoika
Mikama, Anniina: Huijarin oppipoika (WSOY)

Ote perusteluista: ”Mukaansatempaava tarina, jossa eri aikakaudet sekoittuvat kiehtovasti keskenään. Uskottavasti kuvatut henkilöt joutuvat elämässään vaikeiden valintojen eteen, ja lukija jännittää hahmojen rinnalla, uskaltavatko he tehdä itsenäisiä valintoja vai mukautuvatko he ympäristön paineisiin ja ennakkoluuloihin.”

Pannula, Kaija. Kuvitus: Lehtola, Netta: Kettujuttuja – Kolme hännäkästä tarinaa (WSOY)

Pannula, Kaija. Kuvitus: Lehtola, Netta: Kettujuttuja – Kolme hännäkästä tarinaa
Pannula, Kaija. Kuvitus: Lehtola, Netta: Kettujuttuja – Kolme hännäkästä tarinaa (WSOY)

Ote perusteluista: ”Kasvamista, surun käsittelyä ja ystävyyttä lempeästi käsittelevät tarinat nivoutuvat yhtenäiseksi kertomukseksi, joka tuo esiin elämän haurauden, mutta myös sen rikkauden ja ilon. Kuvat ja tarinankuljetus täydentävät hyvin toisiaan.”

Rasi-Koskinen, Marisha: Auringon pimeä puoli (WSOY)

Rasi-Koskinen, Marisha: Auringon pimeä puoli
Rasi-Koskinen, Marisha: Auringon pimeä puoli (WSOY)

Ote perusteluista: ”Kunnianhimoinen ja monitasoinen romaani tempaa lukijansa aikamatkalle ja haastaa miettimään, onko lineaarinen aikakäsitys ainoa tapa hahmottaa elämää. Tietoon perustuva aikakäsitys punotaan mielikuvituksen avulla mysteeriksi, joka tarjoaa yllättäviä käänteitä aivan loppusivuille saakka.”

Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon arvo on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se jaetaan muiden Finlandia-palkintojen kanssa yhdessä keskiviikkona 27. marraskuuta.

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistetaan 6.11. ja Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 7.11.

Lue myös: Huippu-urheilijat lukevan miehen mallia näyttämässä – Isänpäiväviikko on isien oma iltasatuviikko

Kommentoi Facebookissa