Leijona-legendan mukaan Eeli Tolvanen teki oikean ratkaisun jäädessään farmiin – ”Ei kahta sanaa”

Eeli Tolvanen on pelannut AHL:ssä reilut kymmenen ottelua ja tehopisteet ovat olleet lähinnä syöttöpisteitä.

Eeli Tolvanen on pelannut AHL:ssä reilut kymmenen ottelua ja tehopisteet ovat olleet lähinnä syöttöpisteitä. (Kuva AOP)

Ossi Väänäsen mukaan AHL on oikea paikka superlupaukselle oppiakseen tavoille.

JÄÄKIEKKO Laitahyökkääjä Eeli Tolvanen pelasi viime kaudella huippusesongin KHL-seura Jokereissa. Pelit sujuivat myös maajoukkueessa, kun nuorukainen takoi tehoja olympialaisissa sekä kevään MM-kisoissa. Moni suomalainen kiekkofani kuvitteli, että Tolvanen marssii heittämällä Nashville Predatorsin NHL-miehistöön.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Seura lähetti superlupauksen kasvamaan korkoa AHL:ään Milwaukee Admiralsin riveihin. Tolvanen on pelannut AHL:ssä reilut kymmenen ottelua ja tehopisteet ovat olleet lähinnä syöttöpisteitä.

Yhtä vaille 500 NHL-ottelua pelanneen Ossi Väänäsen mielestä 19-vuotias Tolvanen teki oikean ratkaisun jäädessään AHL:ään, eikä esimerkiksi palannut takaisin narripaitaan.

– Ehdottomasti teki. Ei kahta sanaa. Se Pohjois-Amerikan pieni kaukalo on aivan eri maailma. Siellä pitää olla paljon terävämpi ja pään pitää raksuttaa koko ajan. Pienessä kaukalossa et voi kaarrella tai mennä piiloon mihinkään.

– Minusta AHL on hänelle täysin oikea paikka mennä oppimaan tavoille. Lähihistoria on osoittanut sen suomalaisten kannalta toimivaksi tavaksi. Esimerkiksi Joel Armia oli pitkään farmissa ja nyt hän on tänä päivänä ihan eri mies, entinen Leijona-pakki toteaa.

Väänäsen mukaan kehittyvän pelaajan tarvitsee haastaa itseään. AHL ei ole helppo paikka, mutta esimerkiksi paluu Jokereihin olisi ollut paluu myös mukavuusalueelle.

– Hän on jo todistanut tasonsa siellä, joten edessä olisi ollut vain paluu niihin tuttuihin kivoihin ympyröihin. Nyt hän on konkreettisestikin lähempänä sitä unelmaansa ja maalia.

Väänänen ei joutunut aikanaan itse käymään läpi kasvutarinaa farmissa, vaan hän pelasi heti täyden kauden Phoenix Coyotesin NHL-miehistössä. Jokeri-kasvatti muistelee olleensa täynnä intoa.

– Minä lähdin sinne tosi löysin mielin liikkeelle. En stressannut. Minulla oli unelma ja olin nälkäinen. Olin valmis menemään farmiin, mutta en lähtenyt nöyristelemään.

– Oli oikea aika, oikea paikka ja käytin silloin tilaisuuteni hyväksi. Tiedän, että farmijoukkueessa oli painettu minulle jo paita. Olen nähnyt siitä kuvia, joka hieman hymyilyttää minua, vuonna 2016 uransa päättänyt vantaalainen kertaa.

Kolme MM-mitalia voittanut Väänänen tietää, missä kyseinen paita on tänä päivänä.

– Käsittääkseni yksi keräilevä taho on ostanut sen Suomeen.

Rapakon toisella puolella menestymiseen tarvitaan muutakin kuin kiekollisia lahjoja.

– Henkinen hyvinvointi, kielitaito ja se, pääsetkö heti kopin elämään sisään. Ne kaikki vaikuttavat tekemiseen. Simppelit asiat hankaloituu, jos ei ymmärrä ohjeita.

Väänänen paljastaa, että hän ei ollut vielä uransa alkutaipaleella kielimiehiä, mutta pärjäsi.

– Kielitaito ei missään nimessä ollut hyvää, mutta pohjat olin tehnyt. Olin onnekseni matkustellut aika paljon perheen kanssa ja oppinut kieltä leffoista ja musiikista. Lisäksi minun kanssani siellä oli viisi muuta suomalaista, josta oli todella paljon apua, Leijona-legenda muistelee.

Nashville Predators on vedonlyönnin kertoimien valossa suurimpia voittajasuosikkeja NHL:ssä, joten kivikovaan jengiin murtautuminen ei ole mikään helppo tehtävä. LeoVegas tarjoaa Predatorsille 10,00-kertoimen Stanley Cupin voitolle. Vain Tampa Bay Lightningin kerroin on sitä pienempi.

Lue myös: Suomalaispelaajien NHL-invaasio ilahduttaa Leijonien päävalmentajaa – ”On meille etu, että tulee kilpailua”

Kommentoi Facebookissa