Leijonat kohtaa Sveitsin keskiviikkona – myös punavalkoisissa pelaa suomalainen

Santeri Alatalo pelaa Pekingin olympialaisissa Sveitsin jääkiekkomaajoukkueessa. (Kuva AOP)

Sveitsi ja Suomi kohtaavat Pekingin olympiajääkiekossa keskiviikkona sekä miesten puolivälieräottelussa että naisten pronssiottelussa.

JÄÄKIEKKO Sveitsi pehmitti Pekingin olympiajääkiekon puolivälieräkarsintaottelussa Tshekin maalein 4-2. Voittajajoukkueesta annettiin haastatteluja myös suomen kielellä, sillä Sveitsin puolustuksessa pelaa suomalainen Santeri Alatalo.

– Tuntuu hyvältä voittaa. Vähän oli pientä lukkoa päällä, mutta tänään oltiin vaarallisia ja mun mielestäni ansaittiin voitto. Erikoistilanteet ratkaisivat tämän tänään. Hyvä alivoima ja ylivoimalla pari häkkiä, kommentoi Alatalo.

Alatalo ei ollut tarkkaillut turnauskaaviota tarkemmin. Seuraava vastustaja tuli iloisena yllätyksenä.

– Just kuulin vasta, että tulee Suomi vastaan. Meni keskittyminen tähän matsiin. Tulee erityinen ottelu, hän hehkutti.

– Mä odotan tosi paljon. Viime kisoissa ei tullut Suomi vastaan. Hieno mahdollisuus. Suomihan on tietenkin ennakkosuosikki. Itselleni erikoinen tilanne, mutta kaikki annetaan. Samanlainen jääkiekkomatsi kuin aina, mutta vähän ekstramaustetta, Alatalo jatkoi.

Alatalon perheelle tilanne on tietysti vaikea. Pitää päättää, onko Sveitsin tai Suomen puolella.

– Katotaan, ketä perhe kannattaa. Onko se Suomen puolella vai Sveitsin puolella, Alatalo naurahti.

Sveitsiä Alatalo edusti myös viime vuoden MM-kisoissa. Sveitsin päävalmentaja Patrick Fischer halusi hänet maajoukkueeseen.

– Tämä oli itse asiassa vasta 2019. Silloin maajoukkueen GM ja päävalmentaja kyselivät, että onko kiinnostusta lähteä Sveitsin matkaan.

Mulla ei ollut silloin vielä passia. Aloitettiin passinhakuprojekti. Kun oli passi taskussa, pääsin mukaan näyttämään, Alatalo paljasti.

– Sinä vuonna 2020 oli kotikisat, jotka peruttiin koronan takia. Sain silloin passin. Tää on tietenkin bonus, että pääsin tänne. Voin olla tyytyväinen tähän valintaan, Alatalo jatkoi.

Sveitsi on monikielinen maa. Pukukopissa puhutaan kuitenkin vain yhtä kieltä.

– Saksaksi menee. Kaikki osaa saksaa. Olen käynyt koulut Sveitsissä, Alatalo kertoi.

Alatalo on asunut suurimman osan elämästään Sveitsissä. Hänen isänsä Matti Alatalo on tehnyt Sveitsissä pitkän uran valmentajana. Nykyään Matti Alatalo toimii Santerin ja muiden valmentajien mentorina.

– Se on ollut viime vuosina mun henkinen valmentaja. Kun menee hyvin, sanoo, etten niin hyvä ole. Kun menee huonosti, niin sanoo, että pystyt pelaamaan paremmin. Siitä mentoroinnista on mulle paljon apua.

Sveitsin liigassa pyörii paljon rahaa. Sarjaa pidetään erittäin tasokkaana. Tason nousu on vaikuttanut tietysti Sveitsin maajoukkueen tason nousuun, mistä kertovat Sveitsin MM-hopeat vuosilta 2013 ja 2018.

– Sveitsin liiga meni eteenpäin, kun saatiin sinne paljon suomalaisia ja ruotsalaisia valmentajia. Paljon ulkomaalaisia. Ennen se peli oli erilaista, hyökkäysvoittoisempaa. Sitten sinne tuli Jaloset, Törmäset ja mun isä. He ovat tuoneet tietämystä Suomesta, jota siellä ei ole ennen ollut. Se on kehittänyt liigaa ja pelaajia, Alatalo arvioi.

Alatalo pitää täysin realistisena, että Suomi voisi kaatua keskiviikkona. Sveitsihän voitti Suomen MM-kisojen puolivälieräpelissä 2018.

– Meillä on vaarallinen joukkue. Hävittiin ekat pelit ja se ehkä kasvatti meitä. Pitää oppia häviämään, että voi alkaa voittamaan. Suomi on vaarallinen joukkue, mutta voidaan ihan oikeasti haastaa heidät.

Alatalolla on kaksi kansalaisuutta. Keskiviikkona hänen ajatuksensa ovat ainoastaan toisen kotimaan ympärillä.

– Olen molempien maiden kansalainen. Ehkä ne jääkiekkojuuret on Sveitsissä, mutta perhettä on edelleen Suomessa. Sydän sykkii molemmille maille. Huomenna sykkii kuitenkin pelkästään punavalkoiselle, hän päätti.

Teksti Otto Palojärvi, Peking

Lue myös: Naisleijonat taisteli upeasti – taso ei silti riittänyt olympiafinaaliin

Kommentoi Facebookissa