Leijonat pehmitti Ruotsin – Jukka Jaloselta tylyä palautetta videofarssista

Leijonat juhlii maalia.

Leijonat juhlii maalia. (Kuva AOP)

Leijonat taisteli 2-1 -voiton Ruotsista. Tuplavideotarkastusfarssi hämmästytti ja Jukka Jalonen pitikin kahta tarkastusta hölmöläisen hommana.

JÄÄKIEKKO Leijonat sijoittui Karjala-turnauksessa Tshekin jälkeen toiseksi voitettuaan isänpäivän derbyssä Ruotsin 2-1. Suomi keräsi kolmesta ottelusta seitsemän pistettä voitettuaan Venäjän 4-3 ja hävittyään Tshekille voittolaukauskisan jälkeen 2-3.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen oli tyytyväinen Ruotsi-ottelun voittoon, vaikka peliesitys ei Leijonilta tasaisen vahva ollutkaan.

– Eka erä oli meiltä todella hyvä sisääntulo. Oltiin kyllä parhaimmillamme. Tokassa erässä jostain syystä hävittiin käytännössä kaikki aloitukset ja sen takia jouduttiin puolustamaan. Hyvää joukkuetta vastaan kiekon saaminen vastustajalta takaisin on aika haastavaa. Sen takia jäätiin pahasti telineisiin, Jalonen sanoi.

Leijonien maalivahtipeli onnistui ja auttoi voittoon.

– Onneksi Säteri (maalivahti Harri Säteri) oli mies paikallaan siinä tokassa erässä. Piti meidät johtoasemassa. Kolmas erä oli tasainen. Kovaa taistelua ja vääntämistä, niin kuin nää pelit tuppaavat aina olemaan, Jalonen totesi.

Ottelussa nähtiin myös omituinen episodi. Ensin Eemeli Suomen tekemä Suomen kolmas maali hyväksyttiin, mutta Ruotsin valmentaja Johan Garpenlöv protestoi päätöstä ja uuden videotarkastuksen jälkeen maali hylättiin.

Yleisö vihelsi aivan aiheesta, kun videoita katseltiin minuuttitolkulla. Maalin hylkäykselle oli perusteita, koska tilanteessa oli maalivahdin häirintää, mutta sitä tarkasteltiin vasta toisella tarkistuskerralla. Ensimmäisellä kerralla keskityttiin tarkistelemaan vain mahdollista suomalaispelaajan korkeaa mailaa.

– Siinä ilmeisesti tutkittiin jotain muuta kuin maalivahdin häirintää. En mä tiedä, eikö sitä saisi ensin tutkia, jos selvästi näkee, että siinä on maalivahdin häirintää, niin miksi se sitten hyväksytään? hämmästeli Jalonen.

Jalosta ihmetytti, ettei maalivahdin häirintää voitu tarkastella heti, kun videotuomarit kuitenkin töitään tekivät.

– Ei siinä ole järkeä. Videotuomari katsoo ensin viisi minuuttia, onko korkea maila ja toteaa, ettei ole. Sitten jonkun pitää haastaa, että onko siinä maalivahdin häirintää. Haasto tuli ja sitten katsottiin, onko maalivahdin häirintää. Se varmaan näkyi alun perinkin, Jalonen päivitteli.

Jalosen mielipide kahden eri tarkistuksen järkevyydestä tuli selväksi.

– Hölmöläisen hommaahan toi on. Kuitenkin tuomari itse ottaa yhteyttä. En mä käsitä. Miksei se ensimmäisellä kerralla voi todeta, että se on maalivahdin häirintää? Tuntuu helvetin tyhmältä. Menee aikaakin ihan turhaan.

Videofarssista huolimatta Jalosen tunnelmat olivat ihan positiiviset.

– Totta kai olen tyytyväinen voittoon, kun eilen lipsahti lopussa. Tänään pystyttiin pysymään johtoasemassa ja ollaan siihen tyytyväisiä.

Karjala-turnaus oli ensimmäinen A-maajoukkueturnaus viime kevään MM-kultajuhlien jälkeen. Jaloselle tuli kolmesta pelistä mukavasti informaatiota. Hän muistutti myös Euroopan huipputason pienistä marginaaleista.

– Kun turnausta miettii, niin hyvä startti saatiin kaudelle. Nähtiin taas muutamia uusia pelaajia ja näitä, jotka olivat viime keväänä mukana. Tiedetään taas missä mennään yksilötasolla ja joukkuetasolla. Ei tässä mitään yllättävää ole, että nää pelit on tämmöisiä maalin pelejä. Voi sanoa, ettei ikinä tiedä, kuka voittaa.

Venäjä-ottelussa Leijonien kaikki pelaajat eivät päässeet vaaditulle tasolle. Jalosen mukaan tilanne korjaantui viikonlopun peleissä.

– Kyllä mun mielestä tasoittui. Lopussa oltiin joukkueena jo kohtuu tasalaatuisia. Pelattiin yhdessä kimpassa hyvin.

Yksilöistä onnistujiksi Jalonen nimesi maalivahtinsa Harri Säterin ja Jussi Olkinuoran.

– Maalivahdit olivat erittäin hyviä molemmat.

Mikko Lehtonen valittiin turnauksen parhaaksi puolustajaksi.

– Ollut koko ajan hyvä. Viime kaudella ja tällä kaudella. Ei mitään uutta eikä yllättävää siinä, arvioi Jalonen Lehtosen turnausta.

Leijonissa oli kaksi ensikertalaista, Kärppien puolustaja Mikko Niemelä ja HPK:n puolustaja Petteri Nikkilä.

– Molemmat uudet kaverit, Niemelä ja Nikkilä, tulivat hyvin kansainvälisiin peleihin. Varsinkin Nikkilä oli jämäkkä koko ajan. Pelasi hyvällä itseluottamuksella ja oli vahva kamppailuissa, kommentoi Jalonen ensikertalaisten suoriutumisesta.

Jesse Puljujärvi merkkautti kolmessa ottelussa vain yhden syöttöpisteen. Tehoja ei NHL:stä ”maitojunalla” palanneelle nuorukaiselle tullut, mutta Jalosen mukaan Puljujärven turnaus oli hyvä.

– Jesse pelasi hyvin. Lopussa viidellä kuutta vastaan kentällä teki pari hyvää blokkia siinä. Pelasi siinä, kuten laiturin pitää pelata.

Jalonen painottaa, että Euro Hockey Tour -turnaukset ovat pelaajille tärkeitä. Niissä pelaaja näkee, missä kansainvälinen taso menee.

– Kaikki saavat tästä turnauksesta informaatiota miettiessään omaa tasoaan verrattuna kansainväliseen tasoon. Missä mennään, mitä pitää parantaa ja missä on hyvä.

Teksti Otto Palojärvi, Hartwall-areena

Lue myös: Leijonien MM-kultavahti kertoo asuvansa köyhän miehen San Franciscossa

Kommentoi Facebookissa