Leijonien MM-kultavahti kertoo asuvansa köyhän miehen San Franciscossa

Maalivahti Jussi Olkinuora voitti Leijonissa 2019 MM-kultaa.

Maalivahti Jussi Olkinuora voitti Leijonissa 2019 MM-kultaa. (Kuva AOP)

Maalivahti Jussi Olkinuora asustelee Venäjän Kaukoidässä Vladivostokissa. Hänen mukaansa kaupunki on idän punainen matto Kaliforniaan.

JÄÄKIEKKO Leijonissa viime keväänä MM-kultaa voittanut maalivahti Jussi Olkinuora pelasi kelpo ottelun Karjala-turnauksessa Tshekkiä vastaan. Suomi hävisi voittolaukauskisan jälkeen kuitenkin 2-3, mikä jäi kultavahtia harmittamaan.

Olkinuora otti Tshekin molemmat maalit piikkiinsä.

– Ensimmäisessä maalissa tein pienen virheen. Turhaan möin itseni siihen maalin syöttäneeseen pelaajaan. Todella tyhmä juttu. Mä sain sen näyttämään siltä, ettei ollut aikaa, mutta petasin täysin väärin.

Toisen maalinsa Tshekki teki kolmannen erän lopussa tasoittaen 2-2:een.

– Hyvä laukaus, ei siinä. Kyllä näin, miten sen tilanne kehkeytyi, mutta siinäkin oli sellainen, että jos ei 60 minuuttia jaksa pelata ehjästi, niin joutuu ylitöihin ja se on osittain kolikonheittoa. Se olisi kannattanut ottaa kiinni. Se harmittaa kyllä, Olkinuora sanoi.

Olkinuora suoritti myös useita erinomaisia torjuntoja. Hän ei ollut esitykseensä pettynytkään.

– Kaikin puolin olen tyytyväinen. Tavoite on näyttää ihmisille, minkälainen maalivahti olen ja miten pystyn pelaamaan. Tavoite on totta kai olla ensi vuonna MM-kisoissa.

Viime keväänä Olkinuora oli Leijonissa lähinnä varamaalivahdin roolissa ja sai juhlia MM-kultaa. Karjala-turnauksessakin mukana on Olkinuoran lisäksi 12 maailmanmestaria.

– Hyvä joukkue, hyviä pelaajia. Tuttuja kasvoja ja uusia kasvoja. Vielä kun pelataan Suomessa, niin mikäs sen parempaa.

Täksi kaudeksi Olkinuora siirtyi maapallon toiselle puolelle Admiral Vladivostokin joukkueeseen. Pelaaminen Helsingissä tuntuikin hienolta.

– Tosi siistiä. Paljon jengiä. Kotikatsomo oli täynnä. Oma jengi pelasi järkevästi. Olen pelannut tuolla kauempana, niin tässä oli vähän enemmän järkeä pelaamisessa. Se lämmittää kyllä sydäntä.

Admiral Vladivostokin pelaajia kiusaa valtavan matkustamisen tuoma jatkuva aikaerorasitus. Olkinuoran mukaan siihenkin tottuu.

– Ei ole niin paha. Kaikkeen tottuu. Ihmismieli on kummallinen silleen. Ehkä vierasjoukkueella on vaikeampaa, kun ne ei niin usein tee noin pitkiä matkoja.

Vladivostok on Venäjän Kaukoidän päätepiste. Merenrantakaupunkia kehutaan viihtyisäksikin. ”Idän loppu” on mainettaan paljon parempi.

– Idän punainen matto Kaliforniaan sitten. Köyhän miehen San Franciscoksi me sitä kutsutaan. Ei me kauheasti kotona olla, kommentoi Olkinuora uudesta kotikaupungistaan.

KHL-jääkiekossa on Olkinuoran mukaan erikoisia piirteitä. Pelaajat eivät aina toimi järkevästi, kuten SM-liigassa on tapana.

– Se on erilaista. Vähän enemmän taitavampia jätkiä, mutta vähän vähemmän järkeä. Kärkijengit on kyllä sitten huippujengejä.

Olkinuora on aloittanut kautensa Vladivostokissa erittäin hyvin. Siitä hän antaa kiitosta vastustajien erikoisille ratkaisuille.

– Siellä on aika monella veskarilla hyvät tilastot. On vähän erilainen liiga siinä. Jotkut kiiluu bonarit silmissä vähän liian aikaisin ja laukoo vähän liian tyhmistä paikoista. Siitä tulee hyvät prosentit.

Kun Olkinuoralta kysyttiin, onko KHL tuottanut yllätyksiä, antoi hän ”mattinykäsmäisen” vastauksen.

– Ei juurikaan. Tai joka päivä.

Haastattelu Otto Palojärvi, Hartwall-areena

Lue myös: Leijonat tyri johtonsa – tuomareista tuohtuneelta Jukka Jaloselta pääsi voimasana

Kommentoi Facebookissa