Leijonat taisteli upeasti MM-finaaliin – vastaan tulee Kanada

Leijonat juhlii maalia MM-kisoissa.

Leijonat juhlii maalia MM-kisoissa. (Kuva AOP)

Suomi voitti Saksan Iiro Pakarisen ja Hannes Björnisen maaleilla 2-1 ja saavutti paikan jääkiekon MM-finaaliin.

JÄÄKIEKKO Suomi pelaa sunnuntaina jääkiekon MM-finaalissa voitettuaan Saksan tiukan taiston päätteeksi maalein 2-1. Parhaaseen peliesitykseensä Leijonat ei yltänyt, mutta Saksan tiukka myllytys lopussa ei riittänyt tasoitukseen asti.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kiitteli pelaajiaan uhrautuvasta taistelusta.

– Kyllä hienoa oli alusta asti. Kertaakaan ei ole periksi annettu. Teemana on se, että tapetaan vastustajan hyvä hetki ja siinä onnistuttiin. Tiedetään, mitä pyritään tekemään. Ei se aina onnistu, mutta kun kaikki laittaa itsensä likoon, niin se onnistuu. Ei voi Saksaa moittia. Loistava peli heiltä, Jalonen kommentoi pelistä.

Loppuottelussa Leijonat kohtaa Kanadan ja luvassa lienee hyvin erilaista jääkiekkoa, mitä Saksa-ottelussa nähtiin.

– Alkuvaiheessa vähän tuijoteltiin. Molemmat joukkueet halusivat pelata ohjauspeliä. Trappia keskialueella. Huomenna on vähän erilainen peli. Kanada pelaa eri lailla. Kun mennään päädystä päätyyn koko ajan, ei kaikilla riitä jalka. Meidän pitää huomenna pelata fiksusti. Uskon, että toimii huomennakin, Jalonen sanoi.

Leijonat voitti puolivälieräottelussa Tshekin torstaina 1-0 todella kovassa kamppailussa. Jalosen mukaan Saksakin laittoi suomalaiset erittäin koville.

– Molemmat oli tosi kovia pelejä. Oltiin hapoilla ja oli kovaa kamppailua. Kaikki ei sitä tajuakaan. Saksalla on erittäin hyviä voimakkaita pelaajia. Sai täysillä töitä tehdä, että pärjättiin heidän kanssaan.

Maalivahtipeli käytännössä ratkaisi ottelun. Saksan veskari Mathias Niederberger päästi Iiro Pakarisen ja Hannes Björnisen maalit helposti taakseen. Jussi Olkinuora oli Leijonien maalilla itse varmuus, vaikka yhden maalin päästikin.

– Olkinuora oli jälleen hyvä maalilla. Hyvin tasainen ja luotettava. Iso pelaaja meille, Jalonen kehui maalivahtiaan.

Saksa-ottelun lopussa nähtiin varsin erikoinen tuomarishow, josta Atte Ohtamaa joutui jäähylle. Jalonen kommentoi tapahtunutta tutun sarkastisesti.

– Parempi, etten sano mitään. Olihan se semmoista, antaa olla. Parempi keskittyä oleelliseen. Peli voitettiin vihellyksestä huolimatta. Toivottavasti on eri pillipiiparit huomenna.

Leijonat kohtaa MM-finaalissa Kanadan, kuten 2019, jolloin korjasi voiton. Jalonen odottaa kovaa haastetta.

– Kanada on aina hyvä joukkue. NHL-pelaajia. Kova joukkue jälleen ja on annettava parhaansa huomenna. Meillä on 24 tuntia aikaa valmistautua.

Jalonen tietää, millaiseen haasteeseen Leijonat MM-finaalissa joutuu. Hän muistuttaa, että oli pienestä kiinni, Kanada pääsi edes alkulohkostaan jatkoon, mutta Kanada parantaa aina turnauksen edetessä.

– Tulee keskialueella kovaa suoraan maalille. Erittäin vahvoja meidän päädyssä. Heikoimmillaan ovat omassa päädyssään ja meidän olisi hyvä pitää kiekkoa enemmän. Kazakstan hölmöili oman juttunsa Norjaa vastaan ja muuten Kanada olisi kotimatkalla, mutta sellaista se on. Ovat olleet yhdessä Kanadan joukkueessa yhä pidempään. Vetävät nappi laudassa taas huomenna ja pelaavat ylpeydellä.

Suomi ei ole koskaan voittanut kahta perättäistä MM-finaalia. Sunnuntaina olisi mahdollista tehdä historiaa.

– Emme ole ajatelleet sitä. Mennään vuosi kerrallaan. Tietysti hienoa, että olemme kaksi kertaa peräkkäin finaalissa. Nyt on kuitenkin nyt ja on eri joukkue. Suomen jääkiekolle tietysti hienoa, että Suomi on finaalissa jälleen. Iso asia maallemme, Jalonen totesi asiasta.

Kanada voitti välieräottelussaan Yhdysvallat maalein 4-2. Saksa ja Yhdysvallat kohtaavat sunnuntaina pronssiottelussa kello 15:15 alkaen. Suomen ja Kanadan välinen MM-finaaliottelu alkaa kello 20.15.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäjän punakone alisuoritti taas – Tshekki ja Slovakia pahemmassa kriisissä

Kommentoi Facebookissa