Leijonien MM-leiri lyheni – NHL-tilanne hyvin epäselvä

Suomi on jääkiekon miesten hallitseva maailmanmestari

Suomi on jääkiekon miesten hallitseva maailmanmestari. (Kuva AOP)

Koronapandemian takia NHL-pelaajien liittyminen Leijonien MM-ryhmään on hyvin epävarmaa. NHL-vahvistuksia toivotaan kyllä mukaan, mutta heidän varaansa ei joukkueen kokoamisprosessissa lasketa.

JÄÄKIEKKO Suomen jääkiekkomaajoukkueen urheilutoimenjohtaja Jere Lehtinen kertoi torstain tiedotustilaisuudessa Leijonien suunnitelmista valmistautumisessa Latviassa touko-kesäkuun vaihteessa pelattaviin MM-kisoihin. MM-kisoja edeltävä leiri lyhenee kahdella viikolla.

– Tällä viikolla on lyöty lukkoon ohjelmaa. Leiritys alkaa 4. toukokuuta Vierumäellä. Sieltä siirrytään Tshekkiin EHT-turnaukseen, joka pelataan 12.-15.5. Jos tulee apuja, järjestetään heille sisääntulo jossain vaiheessa joukkueeseen, Lehtinen kertoi.

Suomen joukkue pelaa ennen kisoja vain kolme harjoitusottelua, jotka ovat siis Tshekin EHT-turnauksen ottelut Tshekkiä, Venäjää ja Ruotsia vastaan. Muut suunnitellut harjoituspelit jäävät koronapandemian takia pois.

– Kaksi viikkoa lyhyempi projekti kuin normaaliolosuhteissa olisi ollut. Kuusi peliä jää pelaamatta. Ei päästä pelaamaan ennen Tshekin EHT:tä, Lehtinen vahvisti.

Suomen joukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi, että 11 KHL-pelaajaa on lupautunut harjoitusleirille mukaan. Ryhmä täydentyy, kun seurajoukkueita putoaa jatkosta sarjojensa pudotuspeleissä.

– Kuluvaa kautta ajatellen olisi ollut vaikeampaa saada pelaajia seitsemäksi viikoksi mukaan. On ollut erikoinen kausi kaikilla. Tällä hetkellä 11 pelaajaa on, jotka ovat tulossa 4.5. Kun pelaajien seuroja putoaa playoffeissa, niin ollaan yhteydessä niihin pelaajiin, jotka halutaan mukaan, Jalonen kertoi.

Muutamia kieltäytymisiä on tullut.

– Pelaajien halukkuus lähteä kisoihin suuri. Muutama pelaaja on sanonut, ettei lähde. Yhtä pelaajaa lukuun ottamatta kieltäytymiset ovat olleet perhesyitä, Jalonen sanoi.

Kenellekään ei ole luvattu vielä kisapaikkaa.

– Kukaan ei ole kysynyt, onko lopullisessa joukkueessa mukana. Kaikki lähtevät kilpailemaan kisapaikasta, Jalonen painotti.

Kuuma kysymys tietenkin on, saako Leijonat Latviaan NHL-vahvistuksia. Koronan takia tilanne on tänä keväänä NHL:n suhteen poikkeuksellisen epävarma ja Jalosen mukaan onkin parempi lähteä rakentamaan joukkuetta toistaiseksi Euroopan sarjojen pelaajien varaan.

– Euroopasta tällä hetkellä joukkuetta rakennetaan. Voi olla, ettei Pohjois-Amerikasta saada ketään. Totta kai halutaan sieltä pelaajia, mutta ei voida tietää. Sekin tuo epävarmuutta joukkueen rakentamiseen.

Jalonen ei ole ollut yhteydessä suomalaisiin NHL-kiekkoilijoihin. Se johtuu kauden poikkeuksellisista olosuhteista.

– Ei olla oltu konkreettisesti yhteydessä sinne. Annetaan heille työrauha. Pitää miettiä lähellä kauden loppuun, että kyseltäisiin ennen kauden päättymistä pelaajilta, jotka eivät pääse playoffeihin. Ei tiedetä, mikä on tilanne. Onko pelaajat terveitä, mikä on sopimustilanne. Koronakin vaikuttaa.

NHL:n runkosarja päättyy paria viikkoa ennen MM-kisoja. Jalonen pitää mahdollisena, että Leijoniin liittyisi niiden NHL-seurojen pelaajia, joiden kausi päättyy runkosarjaan. Pudotuspeleissä ensimmäisellä kierroksella putoavien joukkueiden pelaajia MM-kisoihin tuskin ehtii karanteenien takia.

– Tämän hetken tietojen mukaan NHL:n runkosarja päättyy 12.5. Voi olla, ettei pelaajia ensimmäisen pudotuspelikierroksen jälkeen pelaajia kannata odotella, jos karanteenitkin vie aikaa.

Julkisuudessa on ollut myös keskustelua, onko pelaajilla mahdollisuutta osallistua kisoihin Suomen verotusasioiden takia.

– En ole verotusasiantuntija, mutta pelaajathan eivät tule Suomeen. Täällä ei saa tiettyä päivämäärää ylittää, mutta Suomessahan ei kisoissa olla. Jos kisat olisivat Suomessa, niin olisi eri juttu, koska tulisi aika monta viikkoa lisää oleskelua Suomessa, Jalonen sanoi.

Koronatilanne luonnollisesti huolestuttaa. Ruotsin EHT-turnauksessa helmikuussa useampi Leijonien pelaaja sai koronatartunnan.

– Aina on riski sairastua, kun ulos menee kävelemään tai kauppaan menee. Kaikki ollaan se riski oltu valmiita ottamaan pelaamisessa. Kaksi turnausta meni hyvin sen suhteen, mutta kolmas meni miten meni. Turha sitä on tässä enempää märehtiä. Totta kai ikävä juttu, mutta en ajattele, että maajoukkuekausi olisi pitänyt jättää kokonaan väliin, Jalonen totesi tapahtuneesta.

Leijonat ei ole ohituskaistalla koronarokotteissa. Nuorista ammattilaisurheilijoista harva kuuluu riskiryhmään. Lehtinen ei tiedä, saisiko joku Suomen joukkueen jäsenistä koronarokotteen ennen kisoja.

– Siihen en osaa vastata, kun en tiedä, miten rokotusjuttu käytännössä menee. Sehän olisi ihan loistavaa, että jos joku saisi rokotteen, niin saataisiin edes vähän turvaa. Mutta ei ole ohituskaistaa. Jotkut maat saattaa saada rokotteita. Se tietenkin helpottaa tilannetta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Naisleijonat karanteenien kautta MM-kisoihin – ”Suomalainen joukkue pelaa aina mitaleista”

Kommentoi Facebookissa