Naisleijonat karanteenien kautta MM-kisoihin – ”Suomalainen joukkue pelaa aina mitaleista”

Naisleijonat voitti kotikisoissa 2019 MM-hopeaa. (Kuva Jääkiekkoliitto/ Matti Nenonen)

Naisleijonat voitti kotikisoissa 2019 MM-hopeaa. (Kuva Jääkiekkoliitto/ Matti Nenonen)

Naisleijonat puolustaa MM-hopeaa Kanadassa toukokuussa pelattavissa MM-kisoissa. Huippumaalivahti Noora Räty ei ole joukkueessa mukana.

JÄÄKIEKKO Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue toukokuussa Kanadassa pelattaviin MM-kisoihin valittiin keskiviikkona Vierumäen leirin päätyttyä. MM-hopeaa puolustavassa Naisleijonien joukkueessa on mukana kahdeksan ensikertalaista, joista nuorin on 15-vuotias Sanni Vanhanen.

Koronapandemia tuo valmistautumisprosessiin omat haasteensa. Osa pelaajista jää pienryhmäharjoitteluun Vierumäelle ja osa menee kotiin.

Karanteeni ja testaukset alkavat Suomessa 16.4. Sitten 22.4. ohjelmassa on lento Kanadassa Nova Scotiassa sijaitsevaan Halifaxiin, missä edessä on vielä kahdeksan päivän karanteeni.

Halifaxissa Suomen joukkue ehtii harjoittelemaan yhdessä ennen turnauksen alkua vain kolme kertaa. Suomessa ei harjoitella koko joukkueen kesken Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n suositusten takia.

Kaikki maat eivät suosituksia kuitenkaan noudata, koska kyse on vain suosituksista. Suomen joukkueen päävalmentajan Pasi Mustosen mukaan tilanne eri joukkueiden välillä onkin epäreilu.

– Joissain maissa rokotteet on jo annettu. Ja idässähän ei välitetä mitään, Mustonen sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona viitaten Venäjän suuntaan.

Mustonen näkee Suomelle eduksi sen, että naisten pääsarja saatiin Suomessa pelattua. Monessa maassahan naisten sarjat eivät pyörineet tällä kaudella.

– Meillä on hyvä tilanne, että sarjoja on pelattu. Loppu on sitten hankala, kun on karanteeni. 1.5. vasta päästään harjoittelemaan. Muut saa harjoitella ennen Halifaxiin saapumista me ei. Meillä on vain kolme harjoitusta ennen kisoja. Muistuttaa miesten olympiaturnausta.

Suomen päävastustajat ovat tietenkin Yhdysvallat ja Kanada. Poikkeuksellisen kauden myötä ei Mustosen mukaan voida arvioida tarkasti yksittäisten maailman huippujen pelivirettä.

– Tiedetään, missä maissa on liigoja pelattu. Yksittäisten pelaajien tilannetta on mahdotonta tietää. Naisten liigoista Pohjois-Amerikassa eivät ole pyörineet muut kuin yliopistoliiga, Mustonen sanoi.

Naisten juniorityössä Suomessa on tehty viime vuosina vahvaa työtä. Pari vuotta sitten hopeaa Espoossa voittaneessa Naisleijonien joukkueessa oli muutama todella lupaava juniori-ikäinen pelaaja ja samalla tiellä mennään nytkin.

– Meillä on se kokenut kaarti, jonka tulosta pitää tehdä. Nuorisoa ajetaan sisään ajamaan happea tuloksentekijöitä. Joukkue on liikkuvampi kuin Espoon joukkue oli. Erittäin lupaavia nuoria pelaajia, Mustonen kuvaili ryhmäänsä.

Mustonen painotti, että mitali on minimitavoite. Samalla haetaan virettä ensi talvena ohjelmassa oleviin Pekingin olympialaisiin

– Ainahan suomalainen jääkiekkojoukkue pelaa mitaleista. Siitä ei ole kysymystäkään. Sitten lähdetään kohti isoa valoa olympialaisia. Tää on välitavoite ennen olympiakisoja.

Mustosen mukaan valintaprosessiin vaikuttivat monet asiat.

– Valinnat on 90 prosenttisesti helppoja. Viimeiset paikat on hankalia. Koko vuosi tarkkailtu. Onko maalivahti millainen persoona? Kuka on katsomomaalivahti, joka ei pelaa. Paljon on pelaajia, jotka pystyy pelaamaan sentterinä. Laitureissakin on kolme, jotka pystyy.

Vasta 15-vuotias Sanni Vanhanen lunasti Mustosen mukaan kisapaikkansa vahvoilla näytöillään leiriolosuhteissa. Siellä pelaajasta sai selvyyden, miten hän pystyy vastaamaan haasteisiin.

– Näin Sannin ekaa kertaa puolitoista vuotta sitten. Sanoin silloin, että huh huh. Tarkoittaa, että pelaaja ymmärtää, miten tätä lajia pelataan, Mustonen kommentoi Vanhasesta.

– Ei muuta kuin MM-leirille mukaan. Sopeutuuko tai jaksaako? Kyllä sopeutui. Jaksoi yhdeksän päivää. Pelaaja osoitti pystyvänsä sopeutumaan. Pelaaja, jolla on järkyttävän korkea potentiaalia. Parhaimmillaan aikaisintaan yhdeksän tai kymmenen vuoden päästä, Mustonen taustoitti Vanhasen suoriutumista leirillä.

– Sanni lukee pelin fantastisen hienosti ja ymmärtää, miten sitä pelataan. Varmasti tulee MM-kisoissa pelejä. Kisat sitten näyttää sen, miten paljon, lisäsi Mustonen Vanhasesta.

Mustonen korostaa, että myös pelaajan sitoutuminen työhönsä vaikuttaa siiten, miten hyväksi tämä kehittyy. Kärsivällisyyttä tarvitaan.

Jenni Hiirikoskella meni 15 vuotta ennen kuin hänestä tuli maailman paras puolustaja. Jos tähtää huipulle, on se pitkä tie.

Pelitaidoiltaan maailman eliittiin lukeutuva Susanna Tapani ei tällä kaudella ole pelannut sarjaotteluita. Mustonen toivookin, että tulevana olympiakautena Tapani pääsisi hoitamaan työnsä vaatimusten edellyttämissä olosuhteissa.

– Kyllä Suski on meidän ykkössentteri. Mutta ei tilanne ole optimaalinen. Viime kaudella pelasi Tepsin akatemiassa ja hän oli meidän kesäleirillä täysin ylivoimainen. Hän pystyy tekemään itsestään vieläkin paremman pelaajan, kun hän pääsee joka ilta vaadittaviin olosuhteisiin.

Yksi merkittävä pelaaja ei MM-kisoissa ole mukana. Maailman parhaaksikin arvioitu maalivahti Noora Räty jätti MM-kisat väliin.

– Ei ole nimetty ykkösmaalivahtia. Anni Keisala ja Meeri Räisänen ratkaisee. Jenna Silvonen on kolmosmaalivahtina, hoiti sen homman Espoossa hienosti. Vaikutti roolissaan joukkueeseen merkittävästi, kommentoi Mustonen maalivahdeistaan.

– Kun Noora Räty on poissa, näyttäkää mitä osaatte. Nyt on unelmasauma, Mustonen viestitti maalivahdeilleen.

Joukkuehenki on tietysti merkittävä asia. Se johdatti Naisleijonat 2019 melkein maailmanmestaruuteen. Mustosen mukaan tilanne karkasi joukkueen yhteisessä tekemisessä positiivisella tavalla käsistä.

– Viisi vuotta tehtiin intensiivisesti töissä. Liima niiden ihmisten ympärillä oli käsittämätön. Kaikki luotti toisiinsa ja karkasi vähän käsistä. Nyt on uusi matka käynnissä, joka voi saavuttaa uudestaan sen jackpotin, Mustonen päätti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kaapo Kakko löytänyt maalihanansa – Patrik Laine seitsemän pelin nollaputkessa

 

Naisleijonien MM-joukkue 2021

Maalivahdit: Keisala Anni (Ilves), Räisänen Meeri (HPK), Silvonen Jenna (Mercyhurst University)

Puolustajat: Hiirikoski Jenni (Luleå HF), Karppinen Aino (RoKi), Karjalainen Sini (University of Vermont), Laitinen Nelli (Kiekko-Espoo), Lindstedt Rosa (Brynäs IF), Savolainen Ronja (Luleå HF), Tuominen Minnamari (Shenzen KRS Vanke Rays), Viitasuo Ella (Kiekko-Espoo)

Hyökkääjät: Hakala Sanni (HV71), Holopainen Elisa (KalPa), Karvinen Michelle (H.C. Ladies Lugano), Liikala Julia (HPK), Nieminen Petra (Luleå HF), Nilsson Matilda (KalPa), Niskanen Tanja (KalPa), Nylund Jenniina (St. Cloud State University), Sundelin Sofianna (Team Kuortane), Tapani Susanna, Tulus Noora (Luleå HF), Vainikka Viivi (Luleå HF), Vanhanen Sanni (Ilves/Tappara), Vesa Emilia (Kiekko-Espoo)

Kommentoi Facebookissa