Leijonien olympiavastustajat selvillä – NHL:n päätöstä jännitetään vielä

Latvia isännöi jääkiekon 2021 MM-kisoja Riiassa

Latvia isännöi jääkiekon 2021 MM-kisoja Riiassa. (Kuva AOP)

Slovakia ja Latvia pelaava jääkiekon miesten olympiaturnauksessa Pekingissä samassa lohkossa Suomen ja Ruotsin kanssa. Myös Tanska saavutti Slovakian ja Latvian lisäksi olympiapaikan karsintojen kautta.

JÄÄKIEKKO Pekingin 2022 olympiakisojen miesten jääkiekkoturnauksen karsinnat vietiin päätökseen sunnuntaina Oslossa, Riiassa ja Bratislavassa. Kisapaikan lunastivat Tanska, Latvia ja Slovakia, joista Latvia ja Slovakia tulevat samaan alkulohkoon Pekingin olympialaisissa Suomen ja Ruotsin kanssa.

Slovakia päihitti paljon rumia otteita sisältäneessä ratkaisevassa ottelussa Valko-Venäjän maalein 2-1. Puolalle aiemmin hävinnyt Valko-Venäjä olisi tarvinnut olympiapaikkaan voiton varsinaisella peliajalla, mutta Libor Hudacek teki voittomaalin slovakialaisille reilut kaksi minuuttia ennen loppua, eikä Valko-Venäjä siitä enää noussut.

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aleksander Lukashenko on panostanut jääkiekkoon maassaan paljon, mutta tulosta ei tahdo tulla. Viime kevään MM-kisoissa Valko-Venäjä hävisi Britannialle ja nyt tuli siis tappio Puolalle. Valko-Venäjän maajoukkueeseen on pestattu useita kanadalaispelaajiakin, joiden taso ei tahdo auttaa.

Slovakia itsenäistyi Tshekkoslovakiasta 1993 ja on sen jälkeen joka kerta pelannut miesten olympiakiekossa. Paras tulos on nelostila Vancouverista 2010, jolloin Slovakialla oli vielä paljon NHL-tähtiä.

Latvia saavutti olympiapaikan Pekingiin voittamalla ratkaisevassa ottelussa Ranskan 2-1. Latvia itsenäistyi uudelleen 1991 ja on sen jälkeen pelannut olympialaisissa 2002, 2006 ja 2014.

Sotshin kisoissa 2014 Latvia ylsi puolivälieriin. Puolivälieräottelussa Latvia piinasi Kanadan NHL-tähtiä pelin päätyttyä Kanadan niukkaan 2-1 -voittoon.

Tanska voitti Norjan 2-0 ja saavutti maan historian ensimmäisen jääkiekon olympiapaikan. Norja oli mukana kolmissa edellisissä olympialaisissa, mutta tulevalla kaudella maan pelaajat saavat seurata olympiakiekkoa vain telkkarista.

Pekingin talviolympiakisat järjestetään 4.-22. helmikuuta 2022. Miesten jääkiekkoturnaus alkaa 9. helmikuuta ja päättyy finaaliin kisojen päättäjäispäivänä. Turnaus pelataan vuoden 2008 kesäolympialaisissa käytössä olleilla isoilla areenoilla.

NHL-pelaajat olivat mukana olympiakarsinnoissa, mutta vielä ei ole vahvistettu, ovatko NHL-pelaajat mukana itse olympialaisissa. Todennäköisesti ovat, sillä neuvotteluissa ollaan jo raivattu tieltä suurimmat esteet.

A-lohkossa miesten olympiakiekossa pelaavat Kanada, Yhdysvallat, Saksa ja Kiina. B-lohkossa ovat Venäjä, Tshekki, Sveitsi ja Tanska. C-lohkossa pelaavat Ruotsi, Suomi, Slovakia ja Latvia.

Lohkojen voittajat sekä paras kakkonen pääsevät suoraan puolivälieriin. Loput kahdeksan joukkuetta pelaavat neljästä muusta puolivälieräpaikasta karsintaottelut.

Kiinan joukkueen kokoonpanoa odotellaan mielenkiinnolla. Mukana lienee iso liuta pohjoisamerikkalaisia pelaajia, joilla on sukutaustaa Kiinasta. NHL-pelaajia Kiinan joukkueeseen ei ole tulossa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Naisleijonilla uusia ratkaisijoita – ”Meillä on mahdollisuudet mihin vaan”

Kommentoi Facebookissa