Leijonien surullisia kotikisamuistoja – Ruotsi-katastrofi ja Kalen lippufarssi

Kuva Fotolia

Kuva Fotolia

Leijonat johti Ruotsia vastaan 2003 MM-kotikisoissa 5-1, mutta hävisi 5-6. Vuoden 2012 MM-kisoissa Leijonien ottelulippu maksoi 150 euroa.

JÄÄKIEKKO Jokereiden suurvuodet olivat 2003 jo takanapäin, mutta Hjallis Harkimo nautti silloin vielä bisnesgurun maineestaan. Hänen sittemmin venäläisille myymänsä Hartwall-areena oli voimissaan.

Jääkiekon MM-turnaus pelattiin Hartwall-areenalla 2003 toista kertaa. Turun Artukaisten halli ja Tampereen Hakametsä olivat kisojen muut areenat.

Edellisestä Suomen järjestämästä MM-turnauksesta oli kulunut vain kuusi vuotta. Kalervo Kummolan tuolloisesta vahvasta vallasta Kansainvälisessä Jääkiekkoliitossa kertoi osaltaan, että Suomessa pelattiin MM-kiekkoa kuuden vuoden välein.

Kisahuuma oli Suomessa tietysti taattu. Päävalmentaja Hannu Aravirta sai jalkeille huippujoukkueen, kun muun muassa Teemu Selänne ja Saku Koivu liittyivät NHL:stä Leijoniin.

Suomalainen jääkiekkoilu oli kehittynyt valtavasti. Vielä 1991 unelmoitiin pronssimitalista, mutta 2003 kotikisoissa kelpasi vain kulta.

Suomen peli kulki kuitenkin epätasaisesti. Joukkue ei tahtonut oikein hitsautua yhteen. Ennen pudotuspelejä Tshekki sekä Slovakia voittivat Leijonat suhteellisen selvästi ja Saksaa vastaan jäätiin tasapeliin.

Puolivälieräottelussa vastaan tuli Ruotsi. Se peli kulki toiseen erään saakka loisteliaasti. Suomi johti peliä 5-1 Teemu Selänteen tehtyä kolme maalia.

Ruotsi voitti ottelun 6-5. Peter Forsberg teki maradonamaisen maalin purjehdittuaan kentän läpi.

Miten moinen romahdus oli mahdollinen? Miksi Leijonat meni täysin lukkoon?

Yksi selitys oli, että maalivahtipeli petti. Jani Hurme oli kipeänä, mutta halusi silti pelata. Hän tuli vaihtoon vasta siinä vaiheessa, kun Leijonat oli täysin paniikissa, eikä Pasi Nurminen kyennyt pelastamaan tilannetta.

Toinen selitys oli joukkueen huonossa yhtenäisyydessä. Liikaa oli niin sanotusti kahden kerroksen väkeä johtajista rivimiehiin.
Kolmanneksi selitykseksi voi tarjota Aravirran liian pitkää pestiä. Hän oli toiminut Leijonien apuvalmentajana 1994-1997 ja päävalmentajana vuodesta 1998 lähtien.

Aravirta oli voittanut Leijonissa valmentajana niin paljon, että oli tullut kylläiseksi. Hän ei pystynyt kaivamaan enää uusia kortteja hihastaan ja hieno pesti Leijonissa sai tylyn lopun.

Neljäs selitys oli tietysti kotikisojen valtavissa paineissa. Niitä joukkue ei kyennyt käsittelemään. Ruotsille ei hävitty pelitaitojen, vaan henkisten asioiden takia.

Ruotsi eteni loppuotteluun. Suomessa spekuloitiin, varastaisiko Ruotsi mestaruusjuhliinsa Fintelligensin kisakappaleen Tahdonvoimaa, jota Peter Forsberg ja Mats Sundin laulaisivat Sergelin torilla.

Näin ei käynyt. Kanada voitti Ruotsin loppuottelussa Anson Carterin maalilla. Videotarkastusta ratkaisumaalista saatiin odottaa minuuttitolkulla, mutta kiistattomasti kiekko kävi sisällä.

Tuplakisojen lippufarssi raivostutti kansaa

Suomi ja Ruotsi järjestivät jääkiekon MM-kisat yhdessä 2012 sekä 2013. Kunnianhimoisessa projektissa tähdättiin valtavaan rahastukseen, mutta moinen onnistui vain Suomessa.

Helsingin nykyisin surullisen kuuluisa Hartwall-areena toimi kisojen pääpaikkana 2012. Leijonien kotiotteluihin liput maksoivat noin 150 euroa. Nelihenkisen perheen osalta kustannukset olivat siis pelkkien lippujen osalta 600 euroa.

Myös muiden pelien osalta lippujen hinnat olivat valtavia. USA:n ja Kanadan NHL-tähtien kohtaamisessa nähtiinkin vain kolmisentuhatta katsojaa.

Kansa raivosi. Areenalla nähtiin Kalervo Kummolaa syyttävä banderolli ”hinnat alas, Kale on varas”. Se poistettiin paloturvallisuuteen vedoten.

Jääkiekkoliitto lanseerasi Suomen otteluihin Kazakstania ja Ranskaa vastaan halvemmat, 75 euron hintaiset perheliput. Moinen siirto ei enää pelastanut kisojen mainetta julkiselta farssilta.

Kummola otti kritiikin nöyränä vastaan. Hän korosti kuitenkin loukkaantuneensa, että häntä haukuttiin varkaaksi. Kummola korosti tehneensä jääkiekon eteen valtavat määrät vapaaehtoistyötä.

Kisat tuottivat 2012 Suomelle 8 miljoonan euron voiton. Vuotta myöhemmin voittoa tuli toisista kotikisoista vielä 4 mijoonaa euroa lisää.

Ruotsissa jääkiekkohuuma ei ollut samalla tasolla. Ylihintaisten lippujen myötä Ruotsin jääkiekkoliitto teki valtavasti tappiota, joista toipuminen vei vuosia.

Leijonat ei voittanut kummissakaan kotikisoissaan mitalia. Kaikki ottelunsa 2012 voittanut maailmanmestari Venäjä murskasi Suomen välieräottelussa ja pronssiottelussa Suomi hävisi vielä Tshekille.

Ruotsi voitti 2013 Globenissa MM-kultaa. Suomen Ruotsi voitti välieräottelussa maalein 3-0. Paremmuudesta ei siinä matsissa ollut epäselvyyttä.

Leijonat hävisi myös pronssiottelun. Siinä Yhdysvallat oli parempi rankkarikisan päätteeksi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Katkeria ja koomisia MM-muistoja Turusta ja Hartwall-areenalta

Kommentoi Facebookissa