JÄÄKIEKKO Suomi pelaa sunnuntaina Riiassa jääkiekon MM-finaalissa Kanadaa vastaan. Jääkiekon arvoturnausten finaaliotteluissa Suomi on ollut mukana ennen Riian finaalia 13 kertaa ja onnistunut voittamaan otteluista vain kolme.
Jääkiekon MM-turnauksissa tai olympiaturnauksissa mestaruus ratkaistiin loppuotteluissa ensi kertaa vasta Albertvillen olympialaisissa 1992. Sitä ennen Neuvostoliitto piti tiukasti kiinni turnausmuotoisista loppusarjoista välttääkseen vahingot, joita yksittäisissä otteluissa olisi voinut tapahtua. Kansainvälisessä Jääkiekkoliitossa isoa arvovaltaa nauttinutta suurvaltaa ei tohdittu vastustaakaan.
Varsinaisia loppuotteluita pelattiin 1976-1991 NHL:n järjestämässä Canada Cup -turnauksessa viidesti, mutta Suomella ei niissä turnauksissa ollut finaaleihin asiaa. Vuonna 1984 Leijonat ei kelvannut Canada Cupiin edes mukaan.
MM-finaaliin Suomi selviytyi ensi kertaa 1992 eli heti ensimmäisellä kerralla, kun MM-finaali pelattiin. Ennen finaalia Suomi voitti tuolloin kaikki seitsemän otteluaan, mutta Ruotsi otti Leijonilta loppuottelussa luulot pois voittamalla 5-2.
Toisen kerran Suomi nähtiin MM-finaalissa 1994. Silloin Kanadan NHL-tähdet veivät voiton rankkarikilpailun päätteeksi lukemin 2-1. Kanadan tasoitusmaalia edelsi tökerö tuomarivirhe.
Finaalien suhteen kolmas kerta toden sanoi. MM95-huuma on eräänlainen suomalainen kansallinen satutarina, jossa lieveilmiöt menivät Kalevalan, talvisodan ja julkkisfilosofian osastolle. Suomi voitti Ruotsin finaalissa siis 4-1.
Leijonien historiallisen MM-kullan jälkeen 11 vuoden sisään seurasi sitten kuusi finaalia, joissa luu jäi käteen. Heräsi keskustelua suomalaisten jääkiekkojoukkueiden henkisistä vaikeuksista ratkaisevilla hetkillä.
Vuosina 1998 ja 1999 MM-finaalit pelattiin kaksiosaisina ja Suomi hävisi molemmilla kerroilla. 1998 Ruotsi teki kahdessa ottelussa yhden maalin, mutta Suomi ei onnistunut maalinteossa kertaakaan. 1999 Leijonat voitti toisen finaaliottelun mutta Tshekki vei mestaruuden Jan Hlavacin jatkoaikamaalilla.
Vuoden 2001 MM-finaalia Tshekkiä vastaan Suomi johti 2-0, mutta turpaan kuitenkin tuli. David Moravec ratkaisi Tshekille 3-2 -voiton jatkoajalla.
Suomalaisen jääkiekkoilun kultainen sukupolvi näytti voimaansa parhaiden pelaajien turnauksessa NHL:n World Cupissa 2004 sekä Torinon olympialaisissa 2006 selviytymällä finaaliin saakka. Näissä turnauksissa parhaat Leijonat koki myös ainoat tappionsa finaalissa.
World Cupissa Torontossa 2004 Kanada voitti suomalaiset 3-2. Samoihin lukemiin päättyi Torinon 2006 olympiafinaali, kun Ruotsi vei voiton Leijonista. Torinon finaalitappiota voi hyvin perustein kutsua suomalaisen jääkiekon kaikkien aikojen katkerimmaksi hetkeksi.
MM-finaalissa 2007 Moskovassa Leijonat pelasi jälleen voittavaa jääkiekkoa, kunnes finaalissa Kanada osoittautui liian vahvaksi. Kanada päihitti Suomen 4-2.
Maailmanmestariksi Suomi palasi vuonna 2011. Ikimuistoisessa finaalissa Leijonat rökitti Ruotsin 6-1. Juhlinta oli niin valtaisaa, että siitä seurasi ilmaveivejä ja jalkatulehduksia.
Vuoden 2014 MM-kisoissa Valko-Venäjällä media ehti alkusarjassa ristiinnaulita Leijonat moneen kertaan, mutta yllättäen Suomi etenikin finaaliin. Itsensä Vladimir Putinin silmien edessä pelatussa loppuottelussa Venäjä voitti suomalaiset 5-2. Tuomaritoiminnasta riitti spekuloitavaa.
Moskovassa 2016 tuomaritoiminta ei herättänyt moitteita, mutta MM-loppuottelussa Leijonien rahkeet eivät riittäneet voittoon. Kanada oli parempi maalein 2-0.
Vuoden 2019 MM-kisoissa Leijonilla ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia ilman NHL-tähtiä, mutta Mörkö löikin ratkaisuotteluissa sisään ja median neropatit saivat kunnolla nenilleen. Loppuottelussa Suomi voitti Kanadan maalein 3-1 ja saavutti kolmannen maailmanmestaruutensa.
Mestaruusjuhlat sujuivat 2019 arvokkaasti. Juhlahumussakin älyttiin uudistua, kun Finlandia-hymnin lauloi Sakari Kuosmasen sijasta Paula Vesala.
Loppuotteluista Suomella on siis kolme voittoa ja kymmenen tappiota. Ruotsin Suomi on voittanut finaaleissa kahdesti ja Kanadan kerran.
Eniten finaalitappioita Suomi on kokenut Kanadalle, joka on pehmittänyt Leijonat kultaotteluissa neljästi. Ruotsi on voittanut Suomen finaalissa kolmesti, Tshekki kahdesti ja Venäjä kerran.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Ilmaveivistä ja jalkatulehduksesta kymmenen vuotta – Leijonien ikimuistoinen MM-kulta
Kommentoi Facebookissa