Lennä Juri Gagarin – kunnes avaruuslentäjä ja lapsuuden sankari syöksyi maahan

Huhtikuun 12. päivä vuonna 1961 vei neuvostoliittolaisen avaruusohjelman johtoon kilpajuoksussa amerikkalaisten kanssa.

Huhtikuun 12. päivä vuonna 1961 vei neuvostoliittolaisen avaruusohjelman johtoon kilpajuoksussa amerikkalaisten kanssa. (Kuva Eastnews)

Kosmonautista tuli vuonna 1961 ensimmäinen avaruudessa matkannut ihminen.

AVARUUSLENTO Monelle nimi Juri Gagarin on tutuin Heikki Salon säveltämästä ja sanoittamasta Miljoonasateen kappaleesta Lapsuuden sankarille vuodelta 1986.

Kappale alkaa kysymyksellä miltä tähdet tuoksuu, kertosäkeessä esiintyy sankari itse:

”Lennä Juri Gagarin

lennä Juri Gagarin

tule elävänä takaisin”

Juri Gagarin oli Neuvostoliiton ilmavoimien majuri ja koelentäjä, josta tuli kosmonautti ja maailman ensimmäinen avaruudessa lentänyt ihminen.

Vuonna 1957 Neuvostoliitto oli lähettänyt Moskovan kaduilta löytyneen sekarotuisen Laika-narttukoiran kiertämään maapalloa Sputnik 2 -aluksella, joka ei pystynyt laskeutumaan takaisin maahan. Alus kiersi rataansa viisi kuukautta.

Mutta nyt matkaan oli lähdössä mies, jota kosmonauttien lääkäri kuvaili älykkääksi, hyvämuistiseksi, nopeasti reagoivaksi henkilöksi, joka hallitsi niin astromekaaniset kuin matemaattisetkin kaavat.

Laika oli kolmevuotias, kadulla kylmään ja koviin olosuhteisiin tottunut koira. joten sitä pidettiin sopivana avaruuskoiraksi.
Laika oli kolmevuotias, kadulla kylmään ja koviin olosuhteisiin tottunut koira, joten sitä pidettiin sopivana avaruuskoiraksi. (Kuva Universe Today)

Kilpajuoksu avaruuteen

Huhtikuun 12. päivä vuonna 1961 taivaalle lähetettiin Vostok 1 -lento, joka vei neuvostoliittolaisen avaruusohjelman johtoon kilpajuoksussa amerikkalaisten kanssa.

Testeissä kapselin toiminta oli epäonnistunut pahasti. Juri Gagarin kiersi kuitenkin maapallon yhden kerran, 108 minuuttia kestäneellä avaruuslennolla.

Itse asiassa Maahan palatessa automaattinen heittoistuin laukesi seitsemän kilometrin korkeudessa ja Gagarin laskeutui laskuvarjolla. Se oli onnistuneen avaruuslennon edellyttämien kansainvälisten sääntöjen vastaista. Asia salattiin ja Juri Gagarinille myönnettiin Neuvostoliiton korkeimmat kunniamerkit.

Juri Gagarinista tuli maailmankuulu, ja hän vieraili myös Suomessa heinäkuussa 1961 kertomassa avaruuslennostaan. Pienikokoinen Gagarin nousi yleisötilaisuuksissa tarvittaessa pöydälle, että hänet olisi nähty paremmin kaikkialle yleisön tungeksiessa ympärillä.

Vostok 1 on palannut maan pinnalle, 108 minuutin avaruuslennon jälkeen.
Vostok 1 on palannut maan pinnalle, 108 minuutin avaruuslennon jälkeen. (Kuva Universe Today)

Syöksykierteessä maahan

Lento oli Gagarinin viimeinen avaruuslento, hänestä tuli kansanedustaja sekä Neuvostoliiton miehitettyjen avaruuslentojen johtaja.

Maaliskuun 27. päivänä vuonna 1968 Gagarin oli mukana Vladimir Sergojinin ohjaamalla MiG-15UTI-harjoitushävittäjän koelennolla. Lähellä Kiržatšin kaupunkia kone syöksyi pilvikerroksen läpi maahan ja Juri Gagarin kuoli, vain 34-vuotiaana.

Vasta vuonna 2013 kosmonautti Aleksei Leonov paljasti totuuden turmasta. Onnettomuuden oli aiheuttanut erittäin läheltä lentänyt Su-15-hävittäjä, joka sai aikaan Gagarinin koneelle syöksykierteen. Luvattoman läheltä lentäneen koneen ohjaaja oli paljastuksen aikana jo yli 80-vuotias ja terveydeltään heikko, hänen nimeään ei julkistettu.

Eversti Juri Gagarin haudattiin Kremliin, hänen mukaansa on nimetty kraatteri Kuun pimeällä puolella, asteroidi sekä kosmonauttien koulutuskeskus. Myös kiekkoliiga KHL:n mestaruuspokaali kantaa Gagarinin nimeä.

Ja jossain karaokebaarissa joku laulaa kysyen ”miltä Afrikka näyttää”.

Eversti Juri Gagarin menehtyi vain 34-vuotiaana, koelennolla tapahtuneessa onnettomuudessa.
Eversti Juri Gagarin menehtyi vain 34-vuotiaana, koelennolla tapahtuneessa onnettomuudessa. (Kuva Universe Today)

Kommentoi Facebookissa