Lentokoneprotestista tuomittu vihreiden lainsäädäntösihteeri – ”En olisi voinut toimia tilanteessa toisin”

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen videoi tuomioon johtaneen tapahtuman Facebook-sivulleen.

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen videoi tuomioon johtaneen tapahtuman Facebook-sivulleen. (Kuva Facebook)

Käräjäoikeus tuomitsi Aino Pennasen ilmailurikkomuksesta ja haitanteosta virkamiehelle.

ILMAILURIKKOMUS Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin viime heinäkuussa Finnairin lennolta AY14433 Helsingistä Berliiniin. Kyseisen koneen takarivissä poliisien kanssa oli istunut käännytettävä henkilö. Pennanen oli noussut ylös eikä suostunut henkilökunnan pyynnöistä huolimatta istumaan, jolloin kone ei voinut lähteä.

Aino Pennanen ei tiennyt minne käännytettävää oltiin palauttamassa ja mistä syystä. Hän kertoi itse kuitenkin tapauksesta ja kuvasi protestistaan videon Facebook-sivuilleen.

”Useampi poliisi vei minut koneesta ja maija kuljetti pois. Tämä, koska kapteeni ei suostunut pyyntööni olla nousemasta ilmaan palautettavan kanssa.”

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on nyt tuominnut Pennasen ilmailurikkomuksesta ja haitanteosta virkamiehelle. Tuomio oli 40 päiväsakkoa eli Pennasen tuloilla 720 euroa. Pennanen vetosi asian saamaan mediahuomioon, mutta käräjäoikeus ei katsonut sitä lieventäväksi syyksi, koska Pennanen oli itse tuonut tekonsa julkisuuteen.

Aino Pennanen haluaa selittää tekoaan tuomion jälkeen pitkässä kirjoituksessaan Facebook-sivullaan.

”Turvapaikkapäätöksissä ei ole kyse mistä tahansa hallinnollisista asioista, vaan jokaisessa niistä on kyse oikeasta ihmisestä, viime kädessä elämästä ja kuolemasta. Kyse on aivan oikeusvaltiomme ytimestä, mielivallan kiellosta, siitä että voimme luottaa viranomaisten noudattavan lakia ja kunnioittavan ihmisoikeuksia siitä, että kaikkia kohdellaan oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti.

Jos en olisi lukenut kommentteihinkin linkattuja lukemattomia artikkeleita, hallituksen esityksiä, kuullut asiantuntijoita ja nähnyt monia tapauksia ihan läheltäkin, olisin varmaan istunut koneessa paikallani. Taustaani vasten en kuitenkaan olisi yksinkertaisesti voinut toimia tilanteessa toisin.”

Käräjäoikeus kuitenkaan toteaa, että Pennasen toiminta oli moitittavaa ja selvästi tarkoituksellista. Tapahtuma ei silti kestänyt pitkään, eikä siinä käytetty väkivaltaa. Aino Pennanen kertoo saaneensa tukea asiassa ja hänelle on luvattu muun muassa laittaa pystyyn keräys sakkojen maksamiseksi. Pennanen on saanut kommenteissa myös rajua kritiikkiä.

Aino Pennanen itse näkee pakkopalautuksissa olevan kyse lisäksi rasismista.

”Ennen kaikkea toivon, ettette ole hiljaa vaan annatte äänen niille, joilla ei sellaista ole. Tämä tarkoittaa arkipäiväiseen ja rakenteelliseen rasismiin puuttumista, niin kahvipöydissä, politiikassa kuin mediassakin. Ettei uudeksi normaaliksi tule se, että joitakuita tässä yhteiskunnassa voidaan kohdella vähempiarvoisina. Se, mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, voidaan tehdä meistä jokaiselle.”

Lue myös: Vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin poliisin toimesta Finnairin lennolta – vastusti pakkopalautusta

Kommentoi Facebookissa