Leo Jokela oli sivuroolien sankari – onko tämä elokuvahistoriamme hauskin kohtaus?

Pienet eleet tekevät näyttelijän. Maija-Leena Soinne, Matti Ranin, Leo Jokela sekä Joel Rinne elokuvassa "Tähdet kertovat, komisario Palmu".

Pienet eleet tekevät näyttelijän. Maija-Leena Soinne, Matti Ranin, Leo Jokela sekä Joel Rinne elokuvassa "Tähdet kertovat, komisario Palmu". (Kuva Fennada-Filmi)

Kuolemattomien koomikkoroolien vaatimaton näyttelijä kuoli alle 50-vuotiaana.

ELOKUVA Samana päivänä yhden näyttämötaiteen legendoistamme, Lasse Pöystin kanssa 24.1.1927 syntyi myös elokuvahistoriamme toinen pieni suuri mies, kuolemattomia sivurooleja synnyttänyt Leo Jokela, mutta kumpikaan ei ole enää keskuudessamme.

Leo Jokelasta piti tulla veturinlämmittäjä, mutta hän päätyi teatteriin. Elokuvamaailmaan Jokela löydettiin Aarne Tarkaksen vuonna 1954 ohjaaman rikoskomedian Kovanaama konnakoplaan, seuraavat kymmenen vuotta hän esiintyikin lähes kaikissa Tarkaksen ohjaamissa elokuvissa.

Vuonna 1960 Matti Kassila ohjasi Mika Waltarin jo 20 vuotta aikaisemmin tekemän tekstin perusteella legendaksi kohonneen Komisario Palmun erehdyksen. Elokuvan näyttelijäkaarti on täydellinen, Joel Rinne yrmeänä komisariona, Matti Ranin innokkaana mutta naiivina lakitieteen ylioppilas Toivo Virtana, oli Pentti Siimes ja naiskomediennet Elina Salo sekä Elina Pohjanpää.

Etsivä Väinö Kokin rooliin valittiin Uljas Kandolin, joka osallistui jo elokuvan lukuharjoituksiinkin. Lopulta hän oli kuitenkin estynyt, jolloin roolin sai viime tingassa Leo Jokela.

Yksi elokuvahistoriamme hauskimmista kohtauksista nähdään pienistä eleistä koostuvana, kun kostealla lounaalla Hotelli Kämpissä Jokela laulaa humpan Silmät tummat kuin yö kättään heiluttaen, jonka jälkeen etsiväkolmikko marssii takakenossa poliisiasemalle.

Mika Waltari oli sijoittanut mukana Kämpissä juhlineen kirjailija Laihosen hahmoon omia itseironisia piirteitään. Pianistiksi pyydettiinkin aluksi itseään Waltaria, joka kieltäytyi jyrkästi. Onnistuneen roolin teki sitten Toivo Mäkelä.

Leo Jokelasta tuli myös Spede Pasasen komedioiden vakionäyttelijä, äänilevyilläkin kuultiin roisin papukaija G. Pula-ahon tylytystä.  Alkoholi koitui lopulta ujon ja itsekriittisen näyttelijän kohtaloksi. Huumorintajuinen herrasmies oli ravintoloissa toivottua seuraa, onnistuipa kaksi kertaa aviossa ollut näyttelijä kuluttamaan yhden kohtuullisen veikkausvoitonkin.

Yksi Leo Jokelan harvoista päärooleista oli vuonna 1973 esitetyssä televisionäytelmässä, Juhani Ahon Rautatiessä. Sitä tehdessään Jokela oli jo sairastunut, hän kuoli 11.5.1975 maksakirroosiin, vain 48-vuotiaana.

Jonkinlaisena kunnianosoituksena myöhempinä vuosina Suosikin päätoimittaja Jyrki Hämäläisen johdolla Leo Jokela Boozing Society jakoi tunnustuspalkintoja estraditaiteen esittäjille. Ei ole enää Jyräystä, ei Leo Jokelaa. Mutta Silmät tummat soi ikuisesti.

  • Kohtaus Matti Kassilan elokuvasta ”Komisario Palmun erehdys”, Leo Jokela esittää kappaleen ”Silmät tummat kuin yö”

Kommentoi Facebookissa