Leppoisaa, helppoa ja maukasta broileria – jogurttimarinoituja paistileikkeitä

Miedosti suolatut broilerin paistileikkeet ovat edullisen hintaista luutonta lihaa.

Miedosti suolatut broilerin paistileikkeet ovat edullisen hintaista luutonta lihaa. (Kuva Fotolia)

Kotigokin reseptin ruoka on hupaisa ja yksinkertainen valmistaa.

RUOKA Joskus aina tulee hetkiä, jolloin haluaa päästä helpolla, mutta pysyä kuitenkin ohjaksissa. Eli pitäisi päästä ruoanlaitosta kuin koira veräjästä, mutta välttää einesten käyttö.

Kyllä se onnistuu, esimerkiksi näin.

Tehdään jogurttimarinoituja broilerin paistileikkeitä ja bataatti-inkivääripyreetä. Ruoka on hupaisa ja yksinkertainen valmistaa.

Lisäksi se on edullista. Kallein osa on paistileike eli koipiliha, ja sekin maksoi tällä kertaa 6,90/kg eli aika pienen rahan, luuttomasta lihasta.

Laitan oheen tienviitat.

Tarpeet 2:lle

400 g miedosti suolattuja broilerin paistileikkeitä (ne ovat vähän suolattuja usein)

Marinadi:

2–3 dl ruokajogurttia

3–4 tl curryjauhetta

1 solovalkosipuli puristettuna (tai 2–4 valkosipulinkynttä)

1/2 limen mehu

juoksevaa hunajaa maun mukaan

(hieman kanelia, kardemummaa ja muskottipähkinää)

Tästä se lähtee, marinadi alkaa olla kulhossa valmiina.
Tästä se lähtee, marinadi alkaa olla kulhossa valmiina. (Kuva Timo Ernamo)

Lisuke (vapaaehtoinen):

1 sipuli

1 iso tuore jalapeno (tai 2 punaista chiliä)

öljyä paistamiseen

800 g bataatti

keskikokoisen peukalon kokoinen inkivääri

1/2–1 tl suolaa

voita, kermaa

Tee

Aloita tekemällä marinadi. Maistele sitä. Voit muunnella kastiketta vapautuneesti ja koska bataattipyree on makeaa, tämän kannattaa olla vähän tulista. Voit myös kokeilla erilaisia mausteseoksia, mutta curry on kyllä hyvä suhteessa bataattiin. Ja sitä saa kaikista kaupoista.

Pullamausteet tuovat kivaa ”intialaista” sävyä.

Hunaja on mukana taittamassa hapokkuutta. Liikahappoisuus ei tee broilerin maulle hyvää.

Laita valmis marinadi pakastepussiin ja broilerinpalat perään.

Anna tekeytyä tunnin verran.

Kana on pussitettu ja se saa marinoitua huoneenlämmössä.
Kana on pussitettu ja se saa marinoitua huoneenlämmössä. (Kuva Timo Ernamo)

Jos teet lisukkeen, kuori ja putsaa sipuli ja jalapeno. Kuullota ne öljyn kanssa pannulla, älä ruskista, ja laita jäähtymään.

Jossain vaiheessa voit kuoria bataatin ja inkiväärin. Inkivääri raastetaan, mutta tee se vasta, kun alkaa muuten olla valmista.

Bataatin voit pieniä.

Säädä uuni 200-asteiseksi, kiertoilmalle.

Laita vesi kiehumaan ja bataatit veteen.

Kippaa pakastepussin sisältö uuniastiaan ja sekoita lisuke joukkoon. Katso, että broilerinpalat eivät jää paljaiksi kuivumaan.

Jos haluat nätimmän lopputuloksen, laita päälle mozzarella-raastetta.

Bataatti kypsyy kohtuuajassa. Jos olet pilkkonut ne keskivertoperunan kokoisiksi, kypsytysaika on alle puoli tuntia.

Samassa ajassa kypsyvät broilerinpalat.

Eli homma menee ”taimissa”.

Perusannos on vaatimaton, mutta kuitenkin jopa värikäs.
Perusannos on vaatimaton, mutta kuitenkin jopa värikäs.(Kuva Timo Ernamo)

Tässä välissä voit raastaa inkiväärin.

Kun bataatit ovat kypsiä eli pystyt työntämään haarukan palan läpi, kaada vesi pois ja kuumenna vielä kaikki irti lähtevä kosteus pois. Samalla voit sammuttaa uunin.

Murskaa bataatit, lisää suola ja inkivääriraaste sekä haluamasi määrä suolatonta voita. Voit lsätä myös tilkan kermaa. Kuumenna hyvin, jolloin voi sulaa ja inkivääri kypsyy.

Ota broilerit uunista ja kasaa annokset.

Minun mielestäni tämä on leppoisaa lauantairuokaa, mutta kyllä sitä arki-iltanakin jaksaa tehdä.

Helppo mutta herkullinen paistos tuo vähän mieleen pääsiäisen.
Helppo mutta herkullinen paistos tuo vähän mieleen pääsiäisen. (Kuva Timo Ernamo)

Bataattipyreetä jäänee yli. Voit lisätä siihen tulista chilikastiketta ja täyttää pyreellä paprikoita. Toimii oikein hyvin!

Kannattaa kehitellä tätä reseptiä itselle mieluisaan suuntaan. Periaate on kuitenkin hyvä ja lopputulos oikein kiva.

Vähäisessä suolassa sen salaisuus.

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa