JÄÄKIEKKO SM-liigan kausi alkaa torstaina Hämeenlinnassa HPK:n ja Kärppien kohtaamisella. HPK puolustaa mestaruutta, mutta Kärpät lähtee otteluun selkeänä suosikkina.
HPK:n mestarijoukkueesta iso osa pelaajista on vaihtunut. Valmentaja Antti Pennanen on ison haasteen edessä, kun taloudellisten realiteettien takia palapeli on pitänyt koota uudelleen. Hämeenlinnassa ei ole mahdollista vastata haasteeseen, jos pelaajalle maksetaan rahakkaammassa seuraorganisaatiossa enemmän.
Tosin paineitakaan ei ole, koska HPK:n viime kevään mestaruushuuman keskellä jo tiedettiin joukkueeseen olevan tuloillaan isoja muutoksia. Harva realistisesti odottaakaan, että jackpot tipahtaisi kahdesti perättäin samaan kohteeseen.
Kärpät lähtee kauteen 3 miljoonan euron pelaajabudjetilla. HPK:n pelaajabudjetti on 1,75 miljoonaa euroa. Se kertoo omaa kieltään voimasuhteiden eroista.
Viime kauden hopeajoukkuetta ja toissa kauden mestaria Kärppiä pidetäänkin suurimpana mestarisuosikkina. Jesse Puljujärvi, Lasse Kukkonen, Juho Lammikko, Janne Pesonen. Joukkueessa riittää kovan luokan nimiä.
Suurimmalla budjetilla Liigan kauteen lähtee HIFK. Seuran kokonaisbudjetti on 9,91 miljoonaa ja pelaajabudjetti 3,3 miljoonaa euroa.
Rikkaimmassa kastissa porskuttaa myös Tappara 2,85 miljoonan euron pelaajabudjetillaan. Lukon pelaajabudjetti on 2,5 ja TPS:n 2,4 miljoonaa euroa.
Mestiksestä kabinetin kautta Liigaan nostetut Sport, KooKoo ja Jukurit jatkavat sarjan pienimmillä budjeteilla, mutta eivät suuremmin jää jälkeen Pelicansista, Ässistä, SaiPasta tai HPK:sta. Pelaajamateriaalin perusteella Sportin, KooKoon tai Jukureiden pudotuspelipaikka olisi toki kova saavutus.
SM-liiga jatkaa Suomen selkeästi rahakkaimpana ammattilaisurheilusarjana. Jalkapallon Veikkausliigan rahakkain joukkue HJK lähti viime keväänä kauteensa 1,55 miljoonan euron pelaajabudjetilla. SM-liigan seuroista pienemmällä budjetilla tulee toimeen vain Jukurit, jonka budjetti on 1,5 miljoonaa.
Venäläisrahoitteisessa KHL:ssä pelaava Jokerit tuli viime kaudella toimeen 9,4 miljoonan euron pelaajabudjetilla, joka oli siis suurempi kuin HIFK:n, Kärppien ja Tapparan pelaajabudjetit yhteensä.
Suomen taloudellisessa toimintaympäristössä Jokereiden budjetilla ei ole mahdollista tehdä taloudellisesti kannattavia tuloksia. Jokerit on viidessä vuodessa tuottanut tappiota yli 50 miljoonan euron edestä ja pysynyt hengissä pääomalainoilla.
Nykyään Jokereita rahoittaa venäläisomisteinen Norilsk Nickel Harjavalta Oy, jonka nikkelibisnekselle tulee KHL:n kautta näkyvyyttä miljoonien eurojen panostuksilla. Nikkelibisneksen näkyvyydestä ei tietenkään ole kyse, vaan KHL on osana Venäjän kulttuurivaikuttamista ja positiivisemman maabrändin rakentamista. Taloudellisesti tästä hyötyy Jokereiden pelaajien ja valmentajien lisäksi Suomen valtio, joka saa Jokereiden isoista pelaajapalkoista sievoiset verotulot.
SM-liigaa ei rahoiteta Venäjän energiavarojen tuloilla, vaan seurojen on tultava taloudellisesti toimeen tavallisella tulorahoituksella. Moni Liigan seura on tuottanut viime vuosina kuitenkin voittoa. Esimerkiksi HIFK ja Kärpät ovat tehneet jääkiekolla varsin kannattavaa bisnestä.
Urheilulliselta kannalta on harmillista, ettei Jokerit pääse mittaamaan tasoaan esimerkiksi HIFK:ta tai Kärppiä vastaan. Samalla saataisiin kunnon mittari siitä, mikä olisi pelaajien todellinen arvo heidän palkkoihinsa nähden.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Raju mediaruoskinta kyllästyttää Jokereissa – ”Ei missään nimessä ole sen arvoista”
Kommentoi Facebookissa