Liikkuva sauna ihmetytti jo länsinaapurissa

Lindan lauteilla on Päivän Lehdessä julkaistava matkapäiväkirja neljän nuoren miehen matkasta Tampereelta Englantiin.

Lindan lauteilla on Päivän Lehdessä julkaistava matkapäiväkirja neljän nuoren miehen matkasta Tampereelta Englantiin. (Kuva Eetu Ruusukallio)

Ruotsi on meille läheinen paikka monesta syystä ja tunnetumpi jopa kilpailuasetelmasta kuin laadukkaammasta musiikistaan. Yhdessä asiassa se kuitenkin häviää. Ja se on paremmat löylyt.

Laivamatkalla kannattaa ladata akkuja

Jos joku valinta kannattaa tehdä, niin etsiä rapakonylityslautta tarkkaan. Saunaystävällisellä vesireitillä on nimittäin suuri merkitys matkaajan fyysiseen, henkiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Meikäläisen suorittaman lyhyen, mutta perusteellisen kilpailuttamisen jälkeen liikennöitsijäksi valikoitui lopulta eräs rahtareiden vakiovalinnaksikin tituleerattu yhtiö. ”Very practical”, totesi terminaalityöntekijä, kun Linda tuupattiin täpötäyteen ruumaan.

Kanssamatkustajia vappuviikonloppuna oli noin seitsemän. Plus kolme keittiötyöntekijää sekä yksi asiakaspalvelun mustan vyön omannut tax-freemyyjä. Ehkäpä juuri sen takia saimme viettää koko kahdeksantuntisen ajan ”omassa hytissä” sekä palveltavana kahden buffetaterian voimin. Saman rahaan tietysti.

Pienen miinuksen Ruotsin lauttaan toi kuitenkin paikan vesihuolto, jota ei ollut. Jouduimme siis juomaan jotakin muuta, mikä ei ainakaan henkilökuntaa haitannut. Myös Wi-Fi -yhteyden kanssa oli ongelmia, kunnes äijät tajusivat ettei avomerellä varmaan mitään tolppia kuuluisikaan olla.

Eetu joutui kovalle koetukselle, kun nettiyhteys sakkasi ja some jäi päivittämättä. Päivän Lehteen onneksi ehdittiin. (Kuva Riku Komi)
Eetu joutui kovalle koetukselle, kun nettiyhteys sakkasi ja some jäi päivittämättä. Päivän Lehteen onneksi ehdittiin. (Kuva Riku Komi)

Karavaanarielämää Tukholmassa

Alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän piti ajaa Ruotsin läpi yöllä. Koska pitkäksi venähtänyt Haloo Helsingin keikka sekä niin sanottu jännitys vatsanpohjassa tekivät tepposet, miesten täytyi etsiä yöpaikka lennosta.

2G-verkossa selailun jälkeen löysimme vihdoin lääninherran, jonka mukaan eräällä leirintäalueella on tilaa ”vielä yhdessä mökissä”. Navigaattori siis Tukholmaan ja esittelemään kalustoa. Pakollisen paikallisten hämmennyskierroksen jälkeen löysimme vihdoin epäilyttävään lähiöön, jossa oli vastassa raksakontti ja autiot mökit. Kyllä, jälleen kerran ruotsalainen osasi myydä.

Teemu valmistautui matkaan hyvin varustautuneena: “Tykkään liito-oravista ja koitan jatkuvasti samaistua niihin eri olosuhteissa.” (Kuva Eetu Ruusukallio)
Teemu valmistautui matkaan hyvin varustautuneena: “Tykkään liito-oravista ja koitan jatkuvasti samaistua niihin eri olosuhteissa.” (Kuva Eetu Ruusukallio)

Vaikka pistimme kaiken kartuttamamme sisäänheittotaidon kovimpaan mahdolliseen käyttöön, emme tästä huolimatta saaneet paikallisia lauteille. Linda lämpeni kauniin auringonlaskun lomassa ja miehet pääsivät rentoutumaan. Yleissuihkuista löysimme lopulta uhrin. Paikallinen vakiokävjiä Ulof, tuli tutkimaan saunan ja alkoi heti hieroa kauppaa lahjomalla Pepeä ja Teemua Läkerolilla, saatesanoin ”this is heroin”. Polttopuut hän kehotti hankkimaan ostamalla moottorisahan ja menemällä metsään.

Linda jäi omistajilleen.

Peuroja, tippuvaa elektroniikkaa sekä rikkinäisiä autoja

Hyviä unia seurasi sotilaallinen lähtö kultaisten kaarten alle, joiden voimalla matkamiehet ruokailivat kahdesti. Se oli tarpeen, sillä reissun pisin etappi oli tämä reilu 800 kilometrinen erikoiskoe. Ajomatka Ruotsinmaalla onkin tappavan tylsää. Maisema kun muistuttaa enemmän Punkalaidunta kuin pitäjä itse. Tietysti jos haluaa hieman twistiä elämään, kannattaa lastiksi tuupata ruotsalaista bussipysäkkiä muistuttava LindaSauna.

Fiiliksissä ollut Volvokin alkoi yskimään kotimaassaan. Tunteet menivät vuoristorataa, kun autoa vedettiin sivuun niin positiivisessa kuin negatiivisessakin asiayhteydessä. (Kuva Eetu Ruusukallio)
Fiiliksissä ollut Volvokin alkoi yskiä kotimaassaan. Tunteet menivät vuoristorataa, kun autoa vedettiin sivuun niin positiivisessa kuin negatiivisessakin asiayhteydessä. (Kuva Eetu Ruusukallio)

Se nimittäin tuo iloa kaikkien päivään.

Eräs paikallinen tuli huoltoasemalla kertomaan, kuinka myös Ruotsissa joutuu tekemään kompromisseja kun maanmittauslaitokset eivät myönnä saunalupia. Hän kehui meidän viritelmäämme ja vaimo pyöritteli päätään. Kaveri otti suomalaisesta kuvan ja poistui. Sen jälkeen kuulimme, että Facebookin Sauna-ryhmä oli jakanut meidän jutun. Mahtavaa!

Täällä päin maapalloa on kesä. Suomessa vissiin sataa. Suunta on siis oikea.

Seuraa LindaSaunan matkaa reaaliajassa täältä.

Lindan lauteilla

Lindan lauteilla on Päivän Lehdessä julkaistava matkapäiväkirja neljän nuoren miehen matkasta Tampereelta Englantiin. Tavoitteena on vain ja ainoastaan päästä perille Falmouthiin, jonka surffarit kaipaavat flämpöä. Tämä hyvinkin perinteinen reitti nimittäin taitetaan kaverin lainaamalla bensasyöpöllä Volvolla, jonka mukana kulkee kokonaan itse tehty peräkärrysauna.

Lauteilla perehdytään maakohtaisesti erilaisiin kulttuureihin, poimitaan parhaat vinkit Euroopassa autoilevalle sekä otetaan tietysti supisuomalaiset löylyt vieraalla maalla – paikallisten kanssa tai ilman. Lauteilla vieraillaan kahdesti viikossa ja sen kertojana toimii yksi neljästä saunansaattajasta.

Kommentoi Facebookissa