Liito-oravan poikaset tekivät ensiesiintymisensä kameralle – pian ne harjoittelevat liitämistä

Reilun kuukauden ikäisinä liito-oravan poikaset alkavat tutkia pesän ulkopuolista maailmaa.

Reilun kuukauden ikäisinä liito-oravan poikaset alkavat tutkia pesän ulkopuolista maailmaa. (Kuva Benjam Pöntinen)

WWF:n Luontolivessä liito-oravakameraa on katsottu jo yli puoli miljoonaa kertaa.

LUONTO Liito-oravan poikaset ovat kurkkineet ensimmäistä kertaa pesästään WWF:n Luontolivessä. Tulevien päivien ja viikkojen aikana ne rohkaistuvat tutkimaan maailmaa, joten suoraa lähetystä kannattaa seurata tiiviisti. Luontoliven liito-oravakameraa on katsottu jo yli puoli miljoonaa kertaa.

– Liito-oravakameran prime time alkaa nyt, sillä poikasten elämän alkutaipaleen seuraaminen on valtavan antoisaa. Itsekin jaksan edelleen innostua, vaikka olen kuvannut ja seurannut liito-oravia liki 30 vuoden ajan, sanoo luontokuvaaja Benjam Pöntinen, jonka kanssa WWF on toteuttanut liito-oravakameran.

Pesässä olevien poikasten lukumäärää ei vielä tiedetä. Useimmiten poikasia on kaksi tai kolme, enimmillään jopa viisi. Ne aloittavat kiipeilyn jo pesäkolossa. Reilun kuukauden ikäisinä ne alkavat tutkia pesän ulkopuolista maailmaa.

– Pian tämän jälkeen emo johdattelee poikaset liitoharjoituksiin. Emo hyppää oksalta näyttäen esimerkkiä, ja poikanen uskaltautuu ensimmäiseen liitoonsa muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen. Vähitellen harjoitus tuottaa tulosta, Pöntinen kuvailee.

WWF avasi Luontolive-sivuston huhtikuun puolivälissä. Tavoitteena on, että toiminnassa vähintään yksi kamera ympäri vuoden. Norppalive päättyi viime viikolla, ja tällä hetkellä suorassa lähetyksessä voi seurata liito-oravien lisäksi metsäpeuroja. WWF haluaa Luontoliven avulla levittää tietoa harvinaisista eläinlajeista ja niiden kohtaamista uhkista sekä innostaa ihmisiä osallistumaan luonnon suojeluun. Kuvaamisella voidaan edistää myös opetusta ja tutkimusta.

– Uskomme ja toivomme ihmisten innostuvan, oppivan, liikuttuvan ja viihtyvän livelähetysten parissa. Esimerkiksi liito-orava ja metsäpeura ovat molemmat harvoin nähtyjä lajeja, jotka ovat kärsineet suuresti metsien käsittelystä. Haluamme tehdä niitä tutummaksi jokaiselle suomalaiselle, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

WWF on toteuttanut Luontoliven lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Lajeihin liittyvää asiantuntemusta, paikallistietoutta ja muuta korvaamatonta apua ovat tarjonneet muun muassa luontokuvaajat Juha Taskinen ja Benjam Pöntinen, Itä-Suomen yliopiston norppatutkijat, Metsähallitus sekä sen koordinoima MetsäpeuraLIFE-hanke, Metsähallituksen Luontopalvelut ja kuvauskohteiden maanomistajat.

  • Videolla liito-oravan poikaset tekivät ensiesiintymisensä WWF:n Luontolivessä. WWF:n Luontolive osoitteessa https://luontolive.wwf.fi/

Lue myös: Nyt voit kuulla saaristoluonnon ääniä suorassa lähetyksessä – lintujen lisäksi luvassa sammakon kurnutusta

Liito-orava

Liito-orava on väriltään harmaa ja hiukan tavallista oravaa pienempi nisäkäs. Se pystyy liitämään jopa useita kymmeniä metrejä

Liito-oravia elää Oulun eteläpuolella. Liito-orava on Suomessa silmälläpidettävä eli lähes uhanalainen ja luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu laji.

Vuosien 2006 ja 2016 välillä liito-oravakannan arvioidaan taantuneen yli kolmanneksen. Merkittävin syy kannan laskuun on metsätalous – etenkin avohakkuut.

Kommentoi Facebookissa