Loirin nimikkoannos on läskisoosi – nimikyltti myös taiteilijaravintolan kantapöytään

Vesa-Matti Loiri sai ravintolan legendaarisen taiteilijapöytään muistolaatan ja ruokalistalle nimikkoannoksena perinteisen läskisoosin. (Kuva Soppakanuuna /Loiri ja Elite)

Vesa-Matti Loiri pääsi Tauno Palon ja Matti Pellonpään rinnalle.

TAITEILIJARAVINTOLA Kulttuuri- ja taiteilijaravintola Elite on ikuistanut Vesa-Matti Loirin legendaariseen taiteilijoiden kantapöytään ja klassikkoruokalistalle. Loirin nimikkoannos on hänen suosikkiruokiinsa kuulunut klassinen suomalainen läskisoosi, jota helsinkiläisravintolassa on aika-ajoin ollut tarjolla.

Vesa-Matti Loiri vieraili Elitessä ensimmäisen kerran näyttelijä Siiri Angerkosken kutsumana 1960-luvun lopulla ja on siitä lähtien kuulunut ravintolan kanta-asiakkaisiin. Loiri on Tauno Palon ja Matti Pellonpään rinnalla kolmas suomalainen taiteilija, joka on tullut nimikyltillä ikuistetuksi Eliten legendaariseen taiteilijapöytään.

Eliten tarina alkaa vuoden 1932 Töölöstä. Vuonna 1938 ravintola muutti nykyiselle paikalleen Eteläiselle Hesperiankadulle valmistuneeseen Reitzin taloon, jonka katutasoon ravintolalle suunniteltiin varta vasten oma huoneisto. Siitä lähtien Elite on kasvanut yhdessä asiakkaittensa kanssa legendaksi.

– Vesa-Matti Loiri on kertoman mukaan käynyt Elitessä vähintään toista sataa kertaa, joten voimme hyvin puhua kanta-asiakkaasta. Mikäli nurkan taiteilijapöytämme oli vapaana, viihtyi Loiri mieluusti siinä ja siihen sovimme hänet muistolaatalla myös ikuistettavan. Tauno Palon ja Matti Pellonpään viereen, kollegoita ja muita kylänihmisiä jatkossakin tervehtimään, Eliten ravintolapäällikkö Eija Perälä toteaa.

Perinteikäs suomalainen sota- ja pula-ajan arkiruoka ja sittemmin eräänlaisen eliittiherkun asemaan noussut läskisoosi on harvinainen, mutta sitäkin halutumpi ravintolaruoka.

– Läskisoosi on aina toisinaan ollut listallamme ja Loiri tiedusteli sitä välillä myös sen ulkopuolelta. Kyseessä on monella tavalla vaikea ruokalaji ja Suomesta tuskin löytyy toista yhtä herkullista ruokaa, joka on niin visuaaliselta ilmeeltään kuin nimeltäänkin näin haastava. Porsaan pitkään haudutetusta kyljestä tehty erinomainen kastike edustaa kuitenkin suomalaista slow foodia parhaimmillaan. Loirin nimikkoannokseen kuuluvat myös oikeaoppiset tuppiperunat, taustoittaa Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen.

Loirin ja ystäviensä suosima jälkiruokadrinkki oli Eliten juomalistan ulkopuolelta tilattu Angerkoski. Kyseessä on näyttelijälegendan Loirille opettama reilu konjakki, joka nautitaan sitruunan, hienon kahvijauheen ja tomusokerin kera.

Lue myös: Esko Salminen palkittiin elämäntyöstään – valkokankailla ja näyttämöillä jo yhdeksällä vuosikymmenellä

Loiri Menu

Alkuruoka Maininkeja on toast skagen käsinkuorituista katkaravuista ja siianmädistä. Toast skagen oli Loirin valinta alkuruoaksi myös Vain elämää -ohjelman illallisella vuonna 2014.

Pääruoka Loirin perinteikäs läskisoosi on pitkään haudutettua sianlihakastiketta ja tuppiperunat. Myös läskisoosi oli Loirin valinta Vain elämää -ohjelman ruokalistalle vuonna 2014.

Jälkiruoka Lapin kesä on lakkaparfait ja kuusenkerkkä financier.

Kahvi avec Angerkoski

Kommentoi Facebookissa