Lumipyry toi pandat Suomeen – erikoislento Kiinasta otettiin vastaan kuin valtiovierailu

Pandojen saapuminen Suomeen oli suuren maailman tyylinen mediatapahtuma.

Pandojen saapuminen Suomeen oli suuren maailman tyylinen mediatapahtuma. (Kuvat Tulli/ Tiia Sulander)

Pandat matkasivat pitkän lentomatkan yhdessä pandahoitajien sekä eläinlääkärien seurassa.

PANDAT Jättiläispandat Hua Bao ja Jin Bao Bao, suomalaisittain Lumi ja Pyry, saapuivat erikoiskuljetuksella Kiinan Chengdusta Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle tänään.

Pandojen matka alkoi Dujiangyan pandakeskuksesta jo keskiviikkona. Ne matkustivat ensin Chengdun lentokentälle, mistä ne lensivät 6 500 kilometriä Helsinkiin. Pandat eivät taittaneet pitkää matkaansa Suomeen yksin. Yhdessä niiden kanssa matkustivat Ähtäri Zoon pandahoitaja Anna Palmroth ja eläinlääkäri Heini Niinimäki. Mukana olivat myös kiinalainen eläinlääkäri ja pandahoitaja.

– Lento sujui rauhallisesti, sillä tuttujen ihmisten läsnäolo rauhoittaa pandoja. Matkan aikana pandat saivat tietysti myös ruokaa ja juomaa. Eväinä oli niiden herkkuja eli bambua, porkkanaa, omenaa ja pandakakkuja, kertoo Anna Palmroth.

Suomessa pandoille järjestettiin tervetulotilaisuus, johon osallistui kutsuvieraita Kiinasta ja Suomesta. Helsinki-Vantaan lentokentältä pandat jatkoivat matkaansa Ähtäri Zoohon.

– Kun pandat saapuvat Ähtäriin, ne pääsevät omiin sisätarhoihinsa, joissa niille on tarjolla tuoretta bambua kotiutumisen helpottamiseksi. Ensimmäisten vuorokausien aikana tarkkailemme pandojen käyttäytymistä ja ruokahalua intensiivisesti, Palmroth jatkaa.

Kiinalainen eläinlääkäri ja hoitaja jäävät Ähtäriin noin kuukaudeksi.

– He opastavat meitä suomalaisia kaikissa pandoihin liittyvissä asioissa ja varmistavat vielä, että meillä on riittävä osaaminen pandojen hoitoon.

Hoitajat ovat olleet pandojen kanssa rahtitilassa koko lennon ajan.
Hoitajat ovat olleet pandojen kanssa rahtitilassa koko lennon ajan. (Kuva Tulli/ Tiia Sulander)

Pandojen saapuminen oli suuren maailman tyylinen mediatapahtuma. Ensimmäiset kuvat karvaisista vieraista sai kuitenkin Tulli ja tiedottaja Tiia Sulander, joka julkaisi ne Twitter– ja Facebook-tileillä. Tulli tiedusteli myös rajaeläinlääkäri Elina Viitasaaren tuntemuksia Helsinki-Vantaalla pandoja odotellessa.

Viitasaari ei uskonut urallaan eteen tulevan tilannetta, jossa hän pääsee tarkastamaan maahan tulevia pandoja. Tapahtumaa hän kuvasi nauraen ”hurjan jännittäväksi”.

– Menen tekemään pandoille ihan fyysisen tarkastuksen koneeseen, katson että ne ovat kunnossa ja terveitä ja kaikki on niin kuin pitää. Etteivät ole esimerkiksi loukanneet itseään kuljetuslaatikossa pitkän lentomatkan aikana. Tarkastan, että pandat täyttävät maahantulovaatimukset ja tähän tietenkin vielä paperihommat päälle.

Suomesta tuli yksi harvoista valtioista, jonka kanssa Kiina on käynnistänyt pandan suojelu- ja tutkimusyhteistyön. Pandojen Suomeen sijoittumisen taustalla ovat maiden väliset erinomaiset suhteet ja maa- ja metsätalousministeriön ja Kiinan metsäministeriön SFA:n pitkäaikainen metsäalan yhteistyö.

Myös jättiläispandan tutkimus- ja suojeluhanke on valmisteltu yhdessä Kiinan metsähallinnon kanssa. Pandojen sijoittuminen Suomeen ja Ähtärin eläinpuistoon vahvistui lopullisesti huhtikuun alussa Kiinan presidentin vierailun yhteydessä. Päivän Lehti kirjoitti aikoinaan asiasta tässä.

Suomen ilmasto vastaa Kiinan Qionglai-pandavuoriston ilmastollisia olosuhteita ja myös lumi on pandalle luontainen elementti. Luontaisen kaltaisen elinympäristön toivotaan myös edesauttavan pandakarhujen lisääntymistä Ähtärissä.

Yleisö pääsee ihastelemaan snowpandoja Pyryä ja Lumia ensimmäistä kertaa lauantaina 17.2.

Kommentoi Facebookissa