Hieno suomalainen yleisurheilukesä jatkuu – Senni Salminen ja Toni Kuusela loistivat

Senni Salminen on venyttänyt kovia tuloksia sekä kolmiloikassa että pituushypyssä

Senni Salminen on venyttänyt kovia tuloksia sekä kolmiloikassa että pituushypyssä. (Kuva AOP)

Toni Kuusela rikkoi keihäässä Tokion olympiarajan heittämällä 85,03. Senni Salminen venytti kolmiloikassa peräti 14,70, mutta myötätuulen takia tulos ei ollut tilastokelpoinen.

YLEISURHEILU Kolmiloikkaaja Senni Salminen ja keihäänheittäjä Toni Kuusela löysivät huippuvireen Orimattilan Tähtikisoissa tiistaina. Molemmat ylsivät hurjaan tulokseen.

Salminen voitti naisten kolmiloikan myötätuulituloksella 14,70. Kuusela heitti keihäässä ennätyksensä 85,03. Tulos rikkoi myös Tokion olympiarajan.

Viime viikolla Paavo Nurmen kisoissa Salminen oli loikkinut SE-tuloksen 14,51. Orimattilassa meni vieläkin pidemmälle, mutta myötätuulta oli 2,7 metriä sekunnissa, joten tulos ei ollut tilastokelpoinen.

– Tuossa voittohypyssä suurin ero SE-hyppyyn oli siinä, että toinen loikka lähti nyt kunnolla lentoon, Imatran Urheilijoita edustava Salminen kertoi SUL:n tiedotteessa.

Salmisen tulos 14,70 on toiseksi pisin suomalaisen loikkima tulos. Pidemmälle on ponnistanut vain edellinen SE:n haltija Heli Koivula, joka loikki Münchenin EM-kilpailuissa 2002 myötätuulessa 14,83.

Viimeisellä kierroksella Salminen loikki ilman myötätuulen apua 14,41. Se on Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras tilastokelpoinen tulos.

– Olin tuon edellisen viikon melkoisessa sumussa, kun SE-hyppy toi niin paljon kaikenlaista mukana. Verrytellessä mietin, mitä tästä tulee, Salminen kertoi.

Kilpailu hypättiin puuskaisessa tuulessa, joka teki Salmiselle kiusaa.

– Meinasin koko ajan tulla pitkällä viimeisellä askelella lankulle. Vauhtia oli vähän vaikea arvioida, Salminen sanoi.

Järjestävän seuran Orimattilan Jymyn Kristiina Mäkelä loikki tasaisen sarjan, jossa oli kaksi 14,19 kantanutta hyppyä. Mäkelän toivomaa piikkihyppyä ei vielä tullut.

– Paavo Nurmi Games tuntui vielä jaloissa, kun tulin tänne. Se oli taas sellaista tasaista tamppaamista. Ei tule sitä onnistumista, Mäkelä sanoi.

– Siihen voisi olla tyytyväinen, että tulee noita 14,20:n tuloksia, mutta kun haen sitä Tokion olympiarajaa (14,32), Mäkelä jatkoi.

Kuusela: ”Nyt kääntyivät sentit oikein päin”

Toni Kuuselan ja valmentaja Petteri Piirosen riemuilla ei ollut rajoja, kun polvivaivan kanssa tuskaillut Kuusela piiskasi toisella kierroksella keihäänsä lukemiin 85,03.

– Nyt kääntyivät sentit oikein päin, tyytyväinen Kuusela huokaili samalla, kun päätti kilpailun ennätysheittoonsa.

Kuortaneen Kuntoa edustavan Kuuselan mukaan heitto osui nyt jengoilleen.

– Otin niin sanotusti liikkuvat taakse ja sain kaiken suunnattua suoraan eteenpäin, Kuusela sanoi.

Kuusela on kamppaillut polvivaivan kanssa alkukesän kilpailuissaan, mutta Orimattilassa se ei ennätysheittoa häirinnyt.

– Yleensä jos on jotakin ongelmia, väistän siinä vedossa, mutta nyt se meni suoraan eteenpäin.

Kilpailun voitti puolalainen tuore Paavo Nurmen kisojen voittaja Marcin Krukowski tuloksella 86,52. Joensuun Katajan Lassi Etelätalo oli neljäs tuloksella 82,84, mikä on hänen pisin heittonsa kesän 2019 jälkeen, Helsingin Kisa-Veikkojen Topias Laine kiskaisi ennätyksensä 81,08 ja oli kovatasoisen kilpailun viides.

Suomen ennätysmies Kristian Pulli voitti pituushypyn myötätuulituloksella 798. Se on tämän kesän pisin venytys Suomessa. Tilastokelpoisesti kauden kotimainen kärkitulos on sekin Pullin nimissä 793.

Teksti Otto Palojärvi / SUL:n tiedote

Lue myös: Suomalaisittain iso pettymys karatessa – ei asiaa Tokion olympialaisiin

Kommentoi Facebookissa