Maakuntakeskusten kevein verotus on Helsingissä, kirein Kokkolassa – eroa keskituloisilla yli 3000 euroa

Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Keski-Pohjanmaalla.

Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Keski-Pohjanmaalla. (Kuva AOP)

Kunnalliset tuloveroprosentit pysyvät Suomen suurimmissa kaupungeissa ennallaan vuoteen 2018 nähden.

VEROTUS Veronmaksajain Keskusliiton esimerkkilaskelmassa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat pääkaupungissa kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa yhteensä 14 533 euroa. Kokkolassa kyseisiä veroja maksetaan 3 182 euroa enemmän.

Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa. Keveimmin verottavaa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, joiden kummankin ero pääkaupunkiin on yli tuhat euroa. Tiedot ilmenevät Veronmaksajien selvityksestä, jossa on vertailtu kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.

– Suuri osa muutoksista oli pienten ja keskisuurten kuntien veroprosenttien kiristyksiä. Merkittävän yksittäisen korotuksen tuloveroprosenttiinsa teki Oripää, joka nosti veroprosenttiaan peräti 1,50 prosenttiyksikköä vuodentakaiseen nähden, Kalluinen poimii.

Kunnalliset tuloveroprosentit pysyvät Suomen suurimmissa kaupungeissa ennallaan vuoteen 2018 nähden. Tuloveroprosenttiaan nosti 46 kuntaa, kun taas keventäjiä on viisi. Suurimmat veroprosenttiaan muuttaneet kaupungit olivat Pori ja Vaasa, joissa nousu oli 0,50 prosenttiyksikköä.

Esimerkkilaskelmassa puolisot maksavat tuloistaan eniten veroja Suomessa vuonna 2019 Honkajoella ja Jämijärvellä, yhteensä 29 678 euroa. Eroa on 4 672 euroa keveimmin verottavaan Kauniaisiin, jossa veroja maksetaan samassa laskelmassa 25 006 euroa.

Muita ankaria verottajia ovat muun muassa Teuva, Haapajärvi ja Reisjärvi. Keveimpiin verottajiin kuuluvat vastaavasti Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Vantaa. Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Keski-Pohjanmaalla.

Lue myös: Veronmaksajat huolestuivat – ”Sähköinen veroilmoitus ainoana vaihtoehtona ei ole reilua julkista palvelua”

Kommentoi Facebookissa