Maastohiihtokausi päättyi – mutta Sami Jauhojärven ura ei sittenkään

Sami Jauhojärven lopettämispäätöksestä on spekuloitu, mutta ainakaan viimeistä kisaa ei nyt vielä nähty.

Sami Jauhojärven lopettämispäätöksestä on spekuloitu, mutta ainakaan viimeistä kisaa ei vielä nyt nähty. (Kuva Mustiski)

Kokenut hiihtäjä lupasi, että 50 kilometrin SM-pronssi kotimaisemissa ei ollut viimeinen kilpailu.

MAASTOHIIHTO Maastohiihdon Suomen Cup huipentui viikonloppuna Ylitorniolla, jossa lauantaina hiihdettiin viestit ja sunnuntaina SM-kilpailuiden pitkät matkat vapaalla hiihtotavalla. SM-mitaleiden lisäksi panosta oli runsaasti myös Suomen Cupin kokonaiskilpailuissa.

Miesten Suomen Cupin kokonaiskilpailussa Ristomatti Hakola varmisti jo voittonsa, mutta naisten kokonaiscupissa Anne Kyllönen ja Krista Pärmäkoski pitävät kärkipaikkoja vain 10 pisteen erolla.

Ylitornion oma poika Sami Jauhojärvi vietti kotiseudullaan alkuviikon. Hän oli innoissaan päästessään kilpailemaan Suomen Cup -tasolla rakkaissa maisemissaan.

– Aika paljonkin on Ylitorniolta kisamuistoja, kun muutaman kilometrin päässä stadionilta asuin ensimmäiset 23 vuottani. Kyllä nämä radat yhdet raskaimmista ovat. Varsinkin aluksi, kun noustaan vaaran päälle parilla pienellä alamäkipätkällä, kyllä siinä saa hiihtää. Jyvät erottuvat akanoista. Onneksi näyttää kohtuuinhimilliseltä keliltä viidellekympille, Jauhojärvi mietti ennen kilpaa.

Jauhojärven suhteen riitti kisassa myös poikkeuksellisen paljon spekulaatioita. Hänen sponsorinsa ehti jo Instagramissa kiittää pitkästä urasta. Kilpailun voiton vei Kusti Kittilä ja Lari Lehtonen oli toinen, SM-pronssi oli Mustille uran 60. mitali. Suomen Cupissa hän tuli toiseksi.

– Ihan varmasti lupaan, ettei tämä ollut minun viimeinen kilpailuni. Tässä puvussa saattoi olla viimeinen kilpailu, koska joka kaudella vaihtuu puvut, mutta näissä väreissäkään ei ollut viimeinen, Jauhojärvi pyöritteli asiaa Ylelle.

Jauhojärvi edustaa näin jatkossakin Vuokatti Ski Teamia. Hän on 35-vuotias, mutta Etelä-Koreassa ensi vuonna järjestettävät olympialaiset jo lähellä. Jauhojärvellä on parisprintin olympiakultaa yhdessä Iivo Niskasen kanssa sekä kolme MM-pronssia.

Lempinimen Musti hän sai isältään jo vauvana, tummista hiuksista ja ruskeista silmistä. Jauhojärven kotisivut ovat sanaleikkinä osoitteessa ”Mustiski”, täytyykö minun hiihtää.

Naisten 30 kilometrin vapaan hiihtotavan SM-kisa oli Krista Pärmäkosken ja Kaisa Mäkäräisen välinen kaksintaistelu. Nyt alan erikoisnainen piti ampumahiihtotähden takanaan 8,4 sekunnin erolla, Kerttu Niskanen hiihti kolmanneksi. Pärmäkoski otti samalla Suomen Cupin voiton.

– Oli raskasta kisan lopussa, kun alkoi lumisadekin. Tunto katosi vasemmasta jalasta, se puutui. Mutta kyllä sillä pystyi hiihtämään, Pärmäkoski kommentoi Ylen tv-haastattelussa.

Kommentoi Facebookissa