Macron sai Ranskan presidentinvaaleissa uuden viisivuotiskauden – ”En ole enää yhden leirin ehdokas”

Suomessa arvioidaan Macronin valinnan merkitsevän Ranskan kanssa tehtävän yhteistyön jatkumista ja jopa syvenevän tulevaisuudessa. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Istuvan presidentin jatkokausi merkitsee ennustettavuutta puolustus-, energia- ja ilmastopolitiikassa.

RANSKA Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella istuvan presidentin, keskustaliberaalin Emmanuel Macronin raportoidaan saaneen äänistä 58,5 prosenttia. Äärioikeiston vastaehdokas Marine Le Pen sai 41,4 prosentin osuuden. Lopullinen tulos vahvistetaan 27. huhtikuuta.

Macronin voittomarginaali oli pienempi kuin viisi vuotta sitten hänen noustuaan presidentiksi. Asiantuntijat uskovatkin, että monet ensimmäisellä kierroksella hyvin menestyneen vasemmiston ehdokkaan Jean-Luc Mélenchonin tukijat äänestivät Le Penin valtaannousua vastaan, ei niinkään Macronin puolesta.

Voittopuheessaan Macron kertoi ottavansa asian huomioon. Hän lupasi myös vahvistaa Ranskassa tehtäviä ympäristötoimia, jotka olivat tärkeitä asioita nuorille ja vasemmistolle. Istuvaa presidenttiä ei Ranskassa ole valittu jatkokaudelle 20 vuoteen.

– En ole enää yhden leirin ehdokas vaan kaikkien presidentti, Macron sanoi.

– Emme jätä Ranskassa ketään tienvarteen.

Suomessa arvioidaan Macronin valinnan merkitsevän Ranskan kanssa tehtävän yhteistyön jatkumista ja jopa syvenevän tulevaisuudessa. Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin onnittelivat Macronia vaalivoitosta heti tuloksen selvittyä.

Eurooppalaisessa poliittisessa ympäristössä Macronin valinta merkitsee jatkuvuutta ja ennustettavuutta puolustus-, energia- ja ilmastopolitiikassa. Sanoin pakoterintama Venäjää kohtaan pysyy yhtenäisenä, Marine Le Pen tunnetusti sympatisoi Vladimir Putinia.

Lue myös: Valtioneuvoston selonteko arvioi Venäjän hyökkäyksen seurauksia – ”Meillä on kykyä tehdä päätöksiä hyvinkin nopeasti”

Kommentoi Facebookissa