Mäkisankarin hyppy sumuun – Matti Nykäsen hahmo ponnistaa seuraavaksi teatterin lavalla

Matti Nykänen ponnisti kansainväliselle huipulle ikimuistoisesti vuonna 1982.

Matti Nykänen ponnisti kansainväliselle huipulle ikimuistoisesti vuonna 1982. (Kuva AOP)

Mäkihyppääjän tarina nähdään teatterilavalla eri puolilla Suomea sekä peräti Espanjassa asti.

URHEILUSANKARI Mäkihyppääjä Matti Nykäsestä on tehty menestyselokuva, muutama kirja ja musiikkihommillakin mies on elättänyt itsensä vuosikaudet. Marraskuussa maailmanmestarin ja olympiavoittajan tarina nähdään Helsingissä Korjaamolla, ja sen jälkeen siellä ja täällä.

Elokuvista ja tv-sarjoista tuttu näyttelijä Tatu Mönttinen on nimittäin tehnyt yhden miehen näytelmän Matti Nykäsestä. Tarinan keskiössä on hyppyuran jälkeinen aika. Silloinhan Matin elämässä alkoi sattua ja tapahtua.

Hyppy sumuun on näytelmän nimi. Oslon MM-kisoissa 1982 Matti Nykänen hyppäsi kirjaimellisesti sumuun. Jotkut sanovat, ettei hän ole sieltä koskaan palannutkaan.

– Näytelmä alkaa siitä, kun nuori Matti Nykänen hyppää Holmenkollenilla sumuun ja katoaa. Se päättyy, kun Matti tulee sieltä sumusta ja voittaa ensimmäisen maailmanmestaruutensa ja tulee tunnetuksi yhdessä yössä, kertoo näyttelijä Tatu Mönttinen.

Tatu Mönttinen ei pilkkaa näyttämöllä Matti Nykästä. – Sehän on todella sympaattinen mies, Mönttinen sanoo.
Tatu Mönttinen ei pilkkaa näyttämöllä Matti Nykästä. – Sehän on todella sympaattinen mies, Mönttinen sanoo. (Kuva Kalle Salonen)

Mönttinen yritti saada Nykäsen mukaan näytelmään, mutta Matti ei henkilökohtaisesti näyttämölle ponkaise.

– Olisin kysynyt, mitä ohjeita Matti antaisi nuorelle Matti Nykäselle. Esitin idean managerin kautta, mutta vastaus oli “ei kiitos”.

Mistä syystä Matti Nykänen kiinnostaa näyttelijää?

– Matti-juttu lähti liikkeelle puolivitsistä. Tilitin kaverille free lancer -näyttelijän arkea. Hän sanoi, että tee Matti Nykäsestä monologi, siinä on mielenkiintoinen ihminen, jonka elämästä ei draamaa puutu.

– Se jäi alitajuntaan, ja vuosi sitten rupesin lukemaan, mitä Matista on kirjoitettu, ja katsomaan videoita ja ohjelmia missä Matti on ollut vieraana. Mitä enemmän katsoin, sitä enemmän ajattelin, että sehän on todella sympaattinen mies.

Tatu Mönttinen arvelee, että monella on skandaalilööppien sävyttämä kuva Matista.

– Ajattelin, että kertoisin Matin omin sanoin, miltä hänestä oikeasti tämä riepottelu ja jutut tuntuu, strippausura, avioliitot ja sellaiset. Ryhdyin kokoamaan Matin itsensä sanomia asioita, ja mitä läheiset on Matista sanoneet. Siitä tuli näytelmä, missä lähes kaikki on oikeasti sanottua. Tämä on dokumenttiteatteria.

Hyppy sumuun kertoo Matti Nykäsestä. Jotkut sanovat, ettei Nykänen ole sieltä sumusta koskaan palannutkaan.
Hyppy sumuun kertoo Matti Nykäsestä. Jotkut sanovat, ettei Nykänen ole sieltä sumusta koskaan palannutkaan. (Kuva Kalle Salonen)

Mönttisen lisäksi esityksessä on mukana muutama ääninäyttelijä. Matin vaimoja, joita on yhteensä viisi, esittää Elsa Saisio. Strippausluolan pitäjänä, juorulehden toimittajana, managerina jne. ovat Kai Vaine ja Riku Korhonen.

Matti Nykänen on legendaarinen hahmo myös aforismien laukojana. Niitäkin on esityksessä mukana. Mutta mikä on Mönttisen oma suosikki?

– Tykkään lauseesta “Rakkaus on kuin lankakerä. Se alkaa ja päättyy joskus”. Se on syvällinen. “Ehkä otin, ehkä en, so not, kunhan hyppy kulkee.” Sekin on hyvä.

Hyppy sumuun -näytelmän ensi-ilta on Korjaamolla 22. marraskuuta. Ensi keväänä esitys nähdään Tampereen Komediateatterissa ja keväällä on myös Suomen-kiertue. Huhtikuussa Nykäs-huumaa on tarjolla Fuengirolassa ja Alicantessa. Nykänen on esiintynyt siellä usein.

– Sen takia esitys varmaan haluttiin sinne, koska Matilla on siellä oma kuulijakuntansa, Tatu Mönttinen sanoo.

Lue myös: Teemu Selänne on nuorten suosikki – mutta Paavo Nurmi on kaikkien aikojen suomalaisurheilija

Kommentoi Facebookissa