Mäkiviikolla umpisurkea suomalaissaldo! – ”Selittelyt eivät auta”

Antti Aalto on Suomen ykkösmäkikotka.

Antti Aalto on Suomen ykkösmäkikotka. (Kuva All Over Press)

Keski-Euroopan mäkiviikolla oli mukana neljä suomalaista, joista vain yksi onnistui läpäisemään karsintakilpailuja.

MÄKIHYPPY Keski-Euroopan mäkiviikko päättyi loppiaisena Bischofshofenissa puolalaisjuhliin. Viime vuonna normaalimäen MM-kultaa leiskauttanut Dawid Kubacki venytti Bischofshofenissa voittoon saavuttaen ensimmäisen mäkiviikon kokonaiskilpailun voittonsa.

Garmisch-Partenkirchenissä ja Innsbruckissa voittanut Norjan uusi tähti Marius Lindvik sijoittui Bischofshofenissa kolmanneksi. Hän oli mäkiviikon yhteispisteissä toinen. Kolmanneksi mäkiviikon kokonaiskisassa sijoittui Saksan Karl Geiger.

Antti Aalto oli ainoa karsintakilpailuista mäkiviikolla jatkoon päässyt suomalainen. Hän läpäisi karsinnan Oberstdorfissa, Innsbruckissa ja Bischofshofenissa.

Aallolle hyppäsi mäkiviikolla kaikkiaan neljä kilpailuhyppyä. Innsbruckissa Aalto pääsi peräti toiselle kierroksella ja sai maailmancupin pisteitä. Bischofshofenissa Aallon sijoitus oli 34:s taipaleen päätyttyä ensimmäiselle kierrokselle.

Niko Kytösaho oli mukana neljässä karsintakilpailussa karsiutuen joka kerta. Eetu Nousiainen lähetettiin kahden karsiutumisen jälkeen Suomeen ja korvaajaksi tullut Andreas Alamommo tuli mäkiviikolle karsiutumaan kahdesti.

Aalto alkaa palata tasolleen, mutta Suomen kokonaispanos mäkiviikolla oli luvalla sanoen surkea.

– Tuloksellisesti tämä on pettymys. Selittelyt eivät auta. Tasomme ei riitä tällä hetkellä, kommentoi Suomen joukkueen valmentaja Lauri Hakola YLE:n haastattelussa.

Suomen valtavia lajiperinteitä muistellessa voi nykytilannetta pitää täydellisenä katastrofina. 2010-luvun alun romahduksen jälkeen oleellista kehitystä ei ole tapahtunut, vaikka Aalto viime kaudella ylsikin yksittäisessä maailmancupin kisassa kymmenen parhaan joukkoon.

Synkkää on ja toiset ennustavat suomalaiselle mäkihypylle lopullisia hautajaisia jo 2020-luvun aikana. Optimisti voisi kuitenkin todeta faktan, että Aalto ja Kytösaho ovat molemmat lupaavia hyppääjiä. Molemmilla voisi olla ihan realistisia mahdollisuuksia taistella Pekingin 2022 olympialaisissa mitaleista.

Työnteon laatu ei tällä hetkellä vain riitä lajin huippumaiden edustajia vastaan. Parempaa asiantuntija-apua ja lisärahoitustakin tarvittaisiin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Mäkiviikon viinanhuuruista historiaa – Matti Nykänen aneltiin mukaan ja lähetettiin kotiin

Kommentoi Facebookissa