Makkara on yöttömän yön ykkösherkku – tämän kesän uutuusmaut tulevat Meksikosta

Suomalainen grillaa juhannuksena makkaraa, oli sää mikä tahansa.

Suomalainen grillaa juhannuksena makkaraa, oli sää mikä tahansa. (Kuva Lihatiedotus)

Juhannusviikolla lihayrityksissä valmistetaan makkaraa kaksinkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna.

RUOKA Makkara on säilyttänyt paikkansa grillaajien suosikkituotteena vuodesta toiseen. Lähes kaikki grillaavat makkaraa. Makkara maistuu erityisesti grillikauden alussa ja kulutus huipentuu juhannukseen.

Nykyisenlainen makkarankulutus juontaa juurensa 1970-luvulle, jolloin grillauksesta alkoi tulla tärkeä osa vapaa-ajan ja mökkilomien viettoa. Alkukesällä ja erityisesti juhannuksena grillimakkaroiden kulutus on huipussaan.

Makkara on säilyttänyt paikkansa grillaajien suosikkituotteena, vaikka grillattavien tuotteiden valikoima on viime vuosina kasvanut. Lähes kaikki grillaavat makkaraa.

– Alkuun grillimakkarat olivat mietoja, sian- ja naudanlihaa sisältäviä makkaroita, kertoo Riitta Stirkkinen Lihatiedotuksesta.

Mausteena käytettiin pääsiassa suolaa ja pippuria. Vähitellen makkaroita alettiin maustaa vahvemmin ja lihapitoisuus kasvoi.

– Nyt grillimakkaroissa on lihaa jopa 90 prosenttia ja makuvalikoima laaja. Makkara on lihaa helppokäyttöisessä muodossa.

Tämän kesän grillimakkaroiden uutuusmaut tulevat Meksikosta. Makkaroissa maistuvat muun muassa nachot, chili ja jalapeno. Uutta ovat myös kuorettomat grillimakkarat, jotka ovat mieluisia uutuuksia varsinkin lapsiperheille. Lihaisten raakamakkaroiden suosio kasvaa edelleen.

Viime vuonna touko-kesäkuussa grilleissä kuumeni SELMA-seurantapalvelun keräämien tietojen mukaan noin 6,4 miljoonaa kiloa grillimakkaroita, noin kolmannes koko viime vuoden grillimakkaroista. Juhannusviikko on makkaranvalmistuksen kiireisintä aikaa. Silloin lihayrityksissä valmistetaan yöttömän yön juhlaa varten kaksinkertainen määrä makkaraa tavalliseen tuotantopäivään verrattuna.

Suomalaiset lihayritykset toimittivat seurantapalvelun keräämien tietojen mukaan ruokamakkaroita kauppoihin noin 51,4 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Siitä grillimakkaroiden osuus oli noin 20,4 miljoonaa kiloa.

Lue myös: Kesähelteellä valmistuu terveellinen ja kevyt kala grillissä – näillä vinkeillä onnistut!

Kommentoi Facebookissa