RUOKA Kymmenisen vuotta sitten olimme tulossa pikku huppelissa vaimon kanssa silloiseen kotiimme, syntiselle Isolle Roballe, kun havahduimme siihen, ettei kotona ollut ruokaa. Jotain piti saada ja sen piti olla melko nopeaa.
Painelin sisään paikalliseen ruokakauppaan, jossa oli ”laputettua maksaa”. Ostin mokoman pois, ostin vähän muutakin, menimme kotiin, tein ruokaa ja se oli aivan älyttömän hyvää.
Koetin toistaa sapuskan selvin päin, ja sekin onnistui.
Syntyi ohje, Maksajallu, josta tuli myöhemmin ensimmäinen Johnny Knigan FB-sivuille aikanaan kirjoittamistani ohjeista (ohjeet ilmestyivät vuosina 2009–2011) ja josta olen myös saanut hyvin myönteistä palautetta.
Ohje olkoon alkuperäisessä muodossaan, sulkeissa tällä kertaa toteutettu versio, joka oli maustamiseltaan hieman ujompi ja lisäksi tuli tehtyä juuresmuusia keitettyjen perunoiden sijaan.
MAKSAJALLU
Tarpeet
400 g naudanmaksaa (300 g naudanmaksaa)
1 sipuli (1 banaanisalottisipuli)
1 solo valkosipuli (1 valkosipulinkynsi)
1–2 rkl kuivattua timjamia (vajaa ruokalusikallinen kuivattua timjamia)
purkki (2 dl) kermaa
(sormi)suolaa, karkeaa mustapippuria (myllystä), sokeria (ei sokeria)
jaloviinaa (ei löytynyt, kaadoin konjakkia)
(voita paistamiseen)
keitinperunoita (peruna-palsternakka-porkkamuusia)
Tee
1. Pese perunat ja laita kiehumaan.
2. Kuori ja pieni sipulit ja laita ne pois leikkuulaudalta.
3. Poista maksasta kalvot ja leikkaa se ohuehkoiksi siivuiksi, mielellään haarukkapaloiksi.
4. Kuumenna (kannellinen) kasari niin kuumaksi, että sille laittamasi voi kiehuu, muttei aivan ruskistu.
5. Laita sipulit pannulle, anna pahimpien höyryjen häipyä.
6. Laita timjami pannulle heräämään eloon.
7. Mikäli tuoksu alkaa nyt olla ns. taivaallinen, laita maksapalat siististi pannulle ja lisää lämpöä samalla hieman. Anna paistua toiselta puolelta umpeen.
8. Käännä maksapalat ja paiskaa niille suolaa ja pippuria.
9. Lisää kuumuutta ihan reippaasti ja kaada kunnolla jaloviinaa pannulle. Ei mitään korkillista.
10. Anna viinan kiehua lähes pois ja sammuta levy.
11. Kaada kerma pannulle, sekoita muodon vuoksi, pistä kansi päälle ja jätä hautumaan 5–10 minuutiksi.
12. Lisää halutessasi pieni ripaus sokeria kastikkeen pinnalle (suositellaan).
13. Jos perunat ovatkin jo kypsiä, niin eikun naattimaan.
Huom. Ei tarvitse puolukkaa.
Testasin vanhan ohjeeni ja hyvää tuli edelleen. Toimii siis mitä mainioimmin, jos ylipäätään syö maksaa.
Jos kansalaiset haluavat isoäidin aikaisen munuaismuhennoksen ohjeen, voin senkin kirjoittaa. Se kulki äidiltä minulle ja minulla jopa kirjaan asti. Kirjan nimi on Lammaskaali – Rokkaavan keittiön hitit ja klassikot (Like 2001), jonka aikanaan toimittivat Kikke Heikkinen ja Katariina Hillo.
Kun sitä kirjaa julkaistiin, painelimme jatkamaan hyvin alkaneita bileitä Helsingin Kruunuhaan saksalaisravintola Zinnkelleriin. Siellä liikuttuneet kansalaiset ja entiset kirkkokuorolaiset alkoivat veisata virsiä moniäänisesti.
Henkilökunta on tuskin vieläkään toipunut tapauksesta.
Kommentoi Facebookissa