Paavo pistettiin seinää vasten – Väyrynen ei ole vaalikelpoinen Keskustan puheenjohtajaksi

Keskustassa on arvosteltu Paavo Väyrystä yritksestä valjastaa puoluekoneisto omien etujen ajamiseen, nyt tie on torpattu.

Keskustassa on arvosteltu Paavo Väyrystä yrityksestä valjastaa puoluekoneisto omien kampanjoiden ajamiseen, nyt tie on torpattu. (Kuva AOP)

Puoluehallituksen ja asiantuntijoiden mukaan puheenjohtajaksi ei voida valita kilpailevan puolueen jäsentä.

POLITIIKKA Keskustan puoluehallitus kävi kokouksessaan tänään keskustelun oikeudellisesta asiantuntijalausunnosta koskien Paavo Väyrysen mahdollisuutta toimia ehdokkaana Suomen Keskusta r.p:n puheenjohtajaksi kesällä 2018. Puolue oli pyytänyt lausunnon yhdistysoikeuden asiantuntijoilta ministeri Lauri Tarastilta ja professori Heikki Halilalta.

Tarasti ja Hallila toteavat yksiselitteisesti, että puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen. Puoluehallitus yhtyy yksimielisesti oikeudelliseen arvioon ja pitää itsestään selvänä, että kilpailevan puolueen jäsen ei voi pyrkiä Keskustan puheenjohtajaksi.

Puoluehallitus totesi myös, että Keskusta on pitänyt ovea auki Paavo Väyryselle, mutta hän on itse sen sulkenut. Väyrynen on ollut perustamassa kilpailevaa Kansalaispuoluetta, jonka pääministeriehdokkaana hän toimisi kevään 2019 vaaleissa. Lisäksi Väyrynen kuuluu sitoutumattomana Helsingin kaupunginvaltuustossa Kristillisdemokraattien valtuustoryhmään.

Keskustan puoluehallituksen näkökulmasta reilun kilvan vähimmäisehto on se, että kaikki ehdokkaat ovat Suomen Keskusta r.p:n jäseniä sekä ennen ja jälkeen Sotkamon puoluekokouksen. Väyrynen on ilmoittanut eroavansa puolueesta, jos häviää puheenjohtajavaalit. Pääministeri Juha Sipilä puolestaan ilmoitti aikaisemmin käyvänsä rehdin kisan paikasta – ja kuittasi pysyvänsä puolueen jäsenenä, vaikka häviäisi.

Keskustan puoluehallituksen mukaan rehtiin kilpaan kuuluu myös se, että kukaan ehdokkaista ei ole luomassa kilpailevia puoluehankkeita, ja jos ovat niin tehneet, luopuvat niistä välittömästi. Puoluehallitus toivoo myös, että Keskustan piirit, kunnallisjärjestöt ja paikallisyhdistykset ottavat tämän arvion huomioon toiminnassaan.

Kommentoi Facebookissa