Maksuton vinkki – maksa korkeakorkoiset kulutusluotot pois ensiksi

Kuva Mikhail Nilov/ Pexels

Jos lainan korko alkaa olla kaksinumeroinen, luotosta olisi taloudellisesti järkevää päästä eroon ensimmäisenä.

Jos sinulla on korkeakorkoinen kulutusluotto hartioillasi, sinun kannattaa harkita sen maksamista pois mahdollisimman nopeasti. Jos lainan korko alkaa olla kaksinumeroinen, on tämä ensimmäinen merkki siitä, että tällaisesta luotosta olisi taloudellisesti järkevää päästä eroon ensimmäisenä.

Jos sinulla on huomattavan paljon velkaa, on siinäkin tapauksessa järkevää pyrkiä maksamaan velkasi pois mahdollisimman pian. Jos sinulla taas on pieniä lainoja, joiden kuukausierät ovat suhteellisen pieniä, on yhtenä vaihtoehtona kulujen pienentämiseksi velkojen yhdistäminen. Yhden isomman maksuerän hallinnoiminen on huomattavasti helpompaa kuin useiden pienien. Apuna eri lainojen vertailussa voit käyttää vertailusivustoja. Niiden avulla voit saada sopivaa lainaa heti tilille vain minuutteja lainan hakemisen jälkeen. 

Lainan ottaminen ei kuitenkaan koskaan ole ainoa ratkaisu, vaan se voi olla oikein käytettynä yksi monista, jolla voit saada taloutesi parempaan kuntoon. Väärin käytettynä se voi olla taloutesi tuhoaja.

Epävakailla tuloilla lainat eivät välttämättä ole järkeviä

Mutta ennen kuin edes ajattelet vakavasti lainan ottamista, on pakko kysyä: olethan varmistunut siitä, että ansaitset riittävästi rahaa, jotta sinulla on varaa lainan lyhennyksiin? On tärkeää, että sinulla on vakaa tulolähde, jonka avulla voit maksaa lainan takaisin. Jos et ryhdy varotoimiin, sinulla saattaa olla vaikeuksia maksujen suorittamisessa, jolloin pahimmillaan voit menettää luottotietosi, jos maksut jäävät maksamatta.  

Määrittele syyt, joiden vuoksi tarvitset lainaa, sekä tavoitteet, jotka sinulla on sen käyttämiselle. On tärkeää, että sinulla on selkeä käsitys siitä, kuinka paljon tarvitset sekä siitä, mihin tarkoitukseen tai tarkoituksiin haluat käyttää lainan. Tämä auttaa sinua määrittämään, millaista lainaa tarvitset – sekä myös sen, millaista lainaa et todellakaan tarvitse.

Tutki, analysoi ja vertaile

Tutki monia tarjolla olevia lainavaihtoehtoja. Koska ei ole olemassa vain yhtä kaikille sopivaa lainatyyppiä, sinun on tutkittava useita eri vaihtoehtoja ennen kuin pääset valitsemaan itsellesi parhaiten sopivan. Analysoi eri lainanantajien tarjoukset, korot ja muut ehdot ja olosuhteet ja vertaa tuloksia. 

Mieti korkoa muiden kulujen lisäksi. Kun valitset lainaa, korko on yksi tärkeimmistä huomioon otettavista seikoista, sillä se määrittää lainasta takaisin maksettavan kokonaissumman. Lainan kokonaiskustannuksiin voivat vaikuttaa myös muut maksut, kuten tilin avaamiseen ja tilinhoitoon liittyvät maksut.

Opettele sekä etuoikeudet että velvollisuudet, jotka liittyvät lainanottajana olemiseen. Lainanottajana sinun tulisi olla tietoinen sekä oikeuksista että velvollisuuksista, jotka liittyvät asemaan. Sinulla on esimerkiksi oikeus saada selkeä kirjallinen lainatarjous, jossa kerrotaan kaikki lainan ehdot, mukaan lukien kaikki lainaan liittyvät maksut. Ennen kuin laitat allekirjoituksesi lainasopimukseen, varmista, että olet lukenut kaiken perusteellisesti.

Tarkista myös, voiko lainanantajaan luottaa. Koska se vaikuttaa siihen, kuinka helppoa lainan takaisinmaksu on, lainanantajan luotettavuus on ratkaiseva seikka. Ennen lainan ottamista on tärkeää tehdä tutkimusta lainanantajasta ja lukea mahdolliset jätetyt arvostelut. 

Maailmantilanne heikentää kotitalouksien taloustilannetta 

Monien pienten lainojen tai luottokorttivelkojen yhdistäminen yhdeksi suuremmaksi lainaksi voi olla yksi (mutta ei ainoa) vaihtoehto, erityisesti jos hakijalla on korkoja useista pienistä lainoista tai luottokorttilaskuista, joita on vaikea käsitellä itsenäisesti. Kun yhdistät velkasi yhdeksi lainaksi, voit ehkä saada alhaisemman koron ja avoimemman maksuaikataulun, jotka molemmat voivat auttaa sinua hallitsemaan paremmin lainanhoitoon liittyviä kuluja. 

On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että lainojen yhdistäminen voi aiheuttaa ylimääräisiä kuluja, kuten uuden lainan perustamiseen liittyvät kulut tai lainan myöntämiseen liittyvät maksut. Ajattele omaa talouttasi ja tämän hetkistä maailmantilannetta objektiivisesti – voiko olla, että sinulla voi tulla vaikeuksia maksaa esimerkiksi kohonneita sähkölaskuja?

Artikkeli on yhteistyökumppanimme tuottamaa sisältöä

Kommentoi Facebookissa