Mäntyharjun myrkkyturman säiliövaunut ovat venäläisiä – maastoon valui jopa 35 000 litraa kemikaalia

Tavaravaunut, joita letkassa oli yhteensä 50 vaunua, olivat päässeet toistaiseksi tuntemattomasta syystä liikkeelle.

Tavaravaunut, joita letkassa oli yhteensä 50 vaunua, olivat päässeet toistaiseksi tuntemattomasta syystä liikkeelle. (Kuvituskuva Fotolia)

Vielä ei kuitenkaan tiedetä kenen onnettomuusvaunut ovat ja mihin ne olivat matkalla.

MYRKKYTURMA Rataliikennekeskus ilmoittaa, että junaliikenne keskeytettiin eilen Kouvolan ja Mäntyharjun välillä puolen päivän jälkeen Kinnin liikennepaikalla havaitun seisonnassa olleiden tavaravaunujen vaurion vuoksi.

Tavaravaunut – joita letkassa oli yhteensä 50 vaunua – olivat päässeet toistaiseksi tuntemattomasta syystä liikkeelle ja suistuneet osittain kiskoilta. Yhden vaunun puskimet olivat puhkaisseet toisen säiliöön reiän. Tämän seurauksena syntyi vaarallisen aineen vuoto, jota pelastuslaitos torjui ja alueella oli suuronnettomuusvaara.

Nyt on selvinnyt, että Mäntyharjun onnettomuuden säiliövaunuletka on venäläisen standardin mukainen ja seissyt STT:n mukaan paikalla ainakin kaksi viikkoa. Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi kommentoi, että vielä ei kuitenkaan tiedetä kenen vaunut ovat.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes puolestaan vahvistaa, että ympäristöön vuotanut kemikaali on metyylitertiaaributyylieetteriä. Bensiinin lisäaineena käytetty palovaarallinen aine haihtuu helposti ilmassa, mutta hajoaa maastossa hitaasti. Alue joudutaan todennäköisesti puhdistamaan maata poistamalla.

Metyylitertiaaributyylieetteriä valui maastoon ELY-keskuksen arvion mukaan 35 000 litraa. Myös sunnuntaina korvataan kaikki henkilöjunat välillä Mäntyharju–Hillosensalmi linja-autoilla, kun onnettomuusalueen puhdistustyöt jatkuvat Kinnissä arvioitua kauemmin.

EDIT 16:30: ELY-keskus tarkensi arvion vuotaneen kemikaalin määrästä.

Kommentoi Facebookissa