Masennus ja sydänsairaudet virittyvät vauvaan jo kohdussa – joka viides äiti on masentunut raskauden aikana

Melkein kaikkien kansantautien riskit istutetaan jo kohdussa.

Melkein kaikkien kansantautien riskit istutetaan jo kohdussa. (Kuva Fotolia)

Äidin raskausaikaisesta masennuksesta ja ylipainosta on nyt kertynyt tuoretta tutkimusnäyttöä.

TERVEYS Masennus ja ylipaino nostavat keskosuuden ja pienipainoisuuden vaaran yli puolitoistakertaiseksi ja lisäävät jälkikasvun alttiutta kehitysviivästymille, masennukselle, ylipainolle ja sydänsairauksille. Raskausaikana masentuneiden äitien tyttärien todennäköisyys kokea masennusta omassa raskaudessaan on lähes kolminkertainen.

Ihmisen kasvuvauhti ja elinten kehitys ovat kohdussa ylivoimaisesti nopeimmillaan verrattuna muihin elämänvaiheisiin.

– Ihminen on silloin herkimmillään ympäristön vaikutuksille. Väitänkin, että aika kohdussa on ihmisen kehityksen tärkein vaihe, toteaa Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Katri Räikkönen.

– Melkein kaikkien kansantautien riskit istutetaan meihin jo kohdussa. Sukupolvien yli ulottuva noidankehä on erityisen huolestuttava, Räikkönen painottaa.

Tutkimustietoa tästä sikiöaikaiseksi ohjelmoitumiseksi nimetystä ilmiöstä on kertynyt jo yli kolmen vuosikymmenen ajalta. Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Folkhälsanin yhteistyönä toteuttamat tutkimukset ovat olleet avainasemassa tämän tiedon kartuttamisessa.

– Neuvolajärjestelmä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet ennaltaehkäistä ongelmia ja puuttua niihin varhain. Meidän on vain tarjottava tietoa, koulutusta ja tutkimusnäyttöön pohjaavia helppokäyttöisiä ja helposti saatavilla olevia työkaluja, jotta työtä raskausaikaisen hyvinvoinnin edistämiseksi voidaan neuvoloissa tehdä entistä monipuolisemmin, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen.

Lähes joka viides raskaana oleva suomalaisnainen kokee olevansa masentunut. Merkittävästä ylipainosta kärsiviä on lähes yhtä monta. Äidin ja sikiön terveyttä uhkaavien haittojen torjumisessa korostuvat mahdollisimman varhainen tunnistaminen sekä tuki, apu ja hoito.

Lue myös: Äidin antibioottikuuri näkyy vauvassa – imetys suojaa vastustuskykyisiltä bakteereilta

Kommentoi Facebookissa