Mausteet Espanjasta ja vodka naapurikunnasta – ”Erikoistuminen on valttikorteista vahvin”

Hotellin isäntäpari Jaana ja Timo Väärälä ovat kehitelleet toiminnan ympärille monia erikoisuuksia. Hotellin pihalla sijaitsevassa kodassa järjestetään suosittuja kotakokkikouluja.

Hotellin isäntäpari Jaana ja Timo Väärälä ovat kehitelleet toiminnan ympärille monia erikoisuuksia. Hotellin pihalla sijaitsevassa kodassa järjestetään suosittuja kotakokkikouluja. (Kuva Anne Anttila)

Oulun lentokenttähotellissa oma erikoisryhmänsä on kansainväliset lintumatkaajat.

MATKAILU Luonnonkauniilla paikalla Kempeleenlahden rannalla sijaitseva Finlandia Hotel Airport Oulu on tällä hetkellä Oulun ainoa lentokenttähotelli. Sijaintinsa ansiosta Airportin asiakaskunta on poikkeuksellisen laaja; liikematkustajista motoristeihin ja lintubongareista lemmikkeihin.

Tämä asettaa myös talolle omat haasteensa vastata asiakkaiden asettamiin vaatimuksiin. Hotellin isäntäpari Jaana ja Timo Väärälä kertovat Hotel Airportin olevan tällä hetkellä erinomaisessa iskussa, sillä talossa on tehty muutaman vuoden sisällä näkyviä muutoksia.

– Olemme edenneet kerros kerrallaan ja panostaneet remontin myötä kokonaisvaltaiseen viihtyvyyteen. Esimerkiksi ravintola, aula, vastaanottotilat ja kaikki huoneet ovat saaneet kokonaan uuden ilmeen. Raikkaat materiaalit ja ajan mukainen värimaailma henkivät modernia tämän päivän ilmettä. Remontin myötä myös toiminnallisuus on parantunut huomattavasti, isäntäpari luonnehtii tyytyväisenä.

Jaana ja Timo Väärälä ovat luotsanneet Airport Hotellia vuodesta 1999 lähtien.

– Talo oli elämän jäljistä huolimatta kohtalaisen hyvässä kunnossa. Myös kokonaisuus oli toimiva, joten lähdimme rakentamaan liiketoimintaa hyvillä mielin ja sopivin pensselinvedoin. Käytännössä pientä pintaremonttia on tehty kuitenkin koko ajan, hotellin isäntä paljastaa hymyillen.

Airport Hotellia on matkan varrella myös laajennettu. Vuonna 2003 tarpeettomaksi jääneet toimistotilat muutettiin hotellihuoneiksi.

– Kuusi lisähuonetta tuli todella tarpeeseen ja saneerauksen myötä tilojen toimintoja saatiin muutenkin järkeistettyä. Olemme myös siinä mielessä kiitollisessa asemassa, että rakennusoikeutta on edelleen jäljellä. Tämä antaa tulevaisuutta ajatellen mukavaa pelivaraa, hotelliyrittäjä kertoo.

Myös lemmikkivieraat ovat hotelliin tervetulleita. Karvaiset kaverit toivotetaan heti vastaanotossa tervetulleeksi pienen puuhapussin kera.
Myös lemmikkivieraat ovat hotelliin tervetulleita. Karvaiset kaverit toivotetaan heti vastaanotossa tervetulleeksi pienen puuhapussin kera. (Kuva Anne Anttila)

Kestävän kehityksen taktiikalla

Kuusi vuotta sitten Airport Hotellissa alkoi perusteellinen kasvojen kohotus. Saneeraustöitä lähdettiin toteuttamaan kerros kerrallaan ja huone huoneelta.

– Lähtökohtana oli, että kaikki laitetaan kerralla kuntoon. Huoneremontit tehtiin vaiheittain, 5–10 huoneen ryhmissä. Tällä tavoin saimme pidettyä toiminnan yllä ja remontista aiheutuvat haitat mahdollisimman vähäisinä, hotellin isäntä taustoittaa.

Myös lopputulokseen isäntäpari on tyytyväinen.

– Sanotaanko näin, että nyt on entistä mukavampi tehdä töitä. Kokonaisuus on selkeää, yksinkertaista ja käytännöllistä. Pinnat ovat helppohoitoisia ja värimaailma raikkaan tyylikästä. Etenimme lisäksi kestävän kehityksen taktiikalla, sillä esimerkiksi materiaalivalinnoissa panostimme laatuun ja pitkäkestoisuuteen. Myös ekologisuus on otettu mahdollisimman pitkälle huomioon, hotellin isäntä linjaa.

Huoneiden lisäksi myös hotellin muut tilat on remontoitu samalla tunnepohjalla. Maanläheiset materiaalit ja luontoa kunnioittavat värisävyt toistuvat myös hotellin aulabaarissa, kirjastotilassa sekä ravintolassa.

– Kun mukana on tummaa, tammea ja takkatulta, niin olemme takuuvarmasti viihtyisyyden alkulähteillä.

Oman mielenkiintoisen lisämausteensa viihtyvyyteen tuo myös huoneiden persoonalliset sisustuselementit.

– Halusimme huoneisiin jotakin hyvin paikkakuntalaista ja puhuttelevaa. Niinpä seinillä komeilee luontokuvaaja Jari Peltomäen ottamista kuvista tehtyjä lintutauluja. Aihepiiri sopii erinomaisesti kokonaiskuvaan, sillä yksi suurimpia asiakasryhmiämme ovat kansainväliset lintumatkailijat.

Persoonallisuus saa näkyä

Jaana ja Timo Väärälän mukaan Finlandia Hotel Airport Oulun suurimpia vahvuuksia ovat pienen talon helmet eli hyvää joukkuepeliä pelaava henkilökunta sekä asiakaslähtöisyys.

– Olemme saaneet hyvää palautetta myös joustavuudesta sekä omaleimaisuudestamme. Persoonallisuus näkyy toiminnan tuotteistamisen lisäksi myös siinä, että olemme viime vuosina pyrkineet entistä enemmän erikoistumaan ja kehittämään hotelli- ja ravintolatoiminnan rinnalle niin sanottuja omia juttuja.

Toimintojen tuotteistaminen näkyy ensisijaisesti asiakkaille tarjottavissa palveluissa.

– Meillä on lukuisia erilaisia asiakasryhmiä, liikematkustajista työmiehiin ja motoristeista lemmikin kanssa matkustaviin. Oma erikoisryhmänsä ovat keväällä liikkuvat kansainväliset lintumatkaajat. Heille kaikille meidän tulee tarjota parasta mahdollista palvelua, tasokkaasta huoneesta monimuotoisiin elämyksiin.

Asiakaskuntansa viihtyvyyden takaamiseksi Jaana ja Timo ovat kehitelleet muun muassa Retkirepun ja Lemmikkipussin.

Meillä on lähes päivittäin myös lemmikkiasiakkaita, joten luonnollisesti haluamme karvatassujenkin nauttivan vierailustaan. Sisäänkirjautumisen yhteydessä niin koirat kuin kissatkin saavat pienen tervetuliaispaketin, joka pitää sisällään muun muassa makupaloja sekä lelun.

Retkeilystä nauttiva voi sen sijaan vuokrata pientä korvausta vastaan repun, joka sisältää retkikirveen, puukon, kiikarin, istuinalusten ja halkojen lisäksi myös makkarat tykötarpeineen.

– Vajaan kilometrin päässä hotellista sijaitsee hyvä nuotiopaikka. Tämä palvelee myös liikuntarajoitteisia, sillä meillä on tarjota asiakkaillemme jopa Suomen pisimpiin lukeutuva, 880 metrin esteetön luontopolku.

Huoneet on remontoitu kestävän kehityksen taktiikalla. Jokaisessa huoneessa on myös jotakin paikkakuntalaista, kuten paikallisen luontokuvaajan kuvista tehtyjä lintutauluja.
Huoneet on remontoitu kestävän kehityksen taktiikalla. Jokaisessa huoneessa on myös jotakin paikkakuntalaista, kuten paikallisen luontokuvaajan kuvista tehtyjä lintutauluja. (Kuva Anne Anttila)

Lähiruokaa espanjalaisittain

Airportin Hotellin yksi monista erikoisuuksista on espanjalainen ravintola, El Sabor. Espanjalaiset maut suomalaisen luonnon keskellä ovat saaneet viiden vuoden sisällä erinomaisen vastaanoton.

– Kyseessä on helposti lähestyttävä ja kohtalaisen yksinkertainen ruoka. Makujen ilottelu on saanut myös ensikertalaisilta hyvää palautetta.

Espanjalaisen ravintolan perustaminen Kempeleenlahden rannalle sai alkunsa yrittäjäparin henkilökohtaisesta innostuksesta espanjalaiseen ruokakulttuuriin. Raaka-aineet ovat samat, mutta vain valmistus- ja maustamismenetelmät ovat erilaisia. El Saborin keittiössä makumatka Espanjaan tehdään alkuperäisillä ja aidoilla mausteilla. Myös osa kastikkeista ja oliivit tulevat Espanjasta.

– Vaikka maut syntyvät valmistustavalla ja mausteilla, niin raaka-aineiden osalta suosimme kuitenkin kotimaista. Myös lähiruoka-ajattelu on lähellä sydäntämme. Raaka-aineet, kuten liha ja kala haetaan lähialueen tuottajilta. Kasvispuoli on vielä auki, mutta toivon mukaan myös ne voidaan jossakin vaiheessa lisätä paikallisten tuottajien listalle, yrittäjäpari kertoo toiveikkaana.

Finlandia Hotel Airport Oulusta löytyy myös käsintehtyä suklaata, Hailuodon Panimon kotimaista luomuolutta sekä ylikiiminkiläisen Sortolan tilan jäätelöä ja sorbetteja. Jopa hotellin ravintolassa käytettävät vodka-tuotteet tulevat naapurikunnasta, Tyrnävältä.

– Lähialueajattelu on tuotteiden osalta vasta lähtökuopissaan, sillä haemme koko ajan lisää uusia toimijoita ja tuottajia. Pää on kuitenkin avattu ja hyväksi havaittu. Suosimalla lähialueen yrityksiä, tuemme myös alueellista hyvinvointia, Timo Väärälä sanoo.

Hotellin pihalla sijaitseva kota on suosittu erikoisuus, jossa järjestetään lappihenkisten tapahtumien lisäksi myös suosittuja kotakokkikouluja.

– Kotaravintolan erikoisuus on muun muassa suomalainen tapaspöytä, kotapas, joka pitää sisällään muun muassa muikkuja ja itse tehtyä makkaraa. Lainaamme elementtejä ja tyylilajin Espanjasta, mutta teemme sen suomalaisin menetelmin.

Lue myös: Louhisaaren kartano avautuu kesäksi – Mannerheimin leikkimökki odottaa leikkijöitä

Kommentoi Facebookissa